A Lipcse edzője figyelmeztette Szoboszlait, a Liverpool Gulácsival hangol

Magyar rangadót rendeznek ma a Bajnokok Ligája alapszakaszának 3. fordulójában: Gulácsi Péter és Willi Orbán csapata, az RB Leipzig Szoboszlai Dominik Liverpoolját fogadja. Pikáns is a meccs abból a szempontból, hogy Gulácsi és Szoboszlai is a volt csapata ellen lép pályára, s egyiküket sem felejtették el. Két olyan meccset is játszanak ma a BL-ben, amelyen első kalaposok csapnak össze: a Lipcse és a Liverpool csatája mellett a Barcelona–Bayern München rangadó is ilyen lesz.

2024. 10. 23. 6:20
Szoboszlai Dominik és Arne Slot a Liverpool színeiben a Lipcse otthonában bizonyíthat.
Szoboszlai Dominik és Arne Slot a Liverpool színeiben a Lipcse otthonában bizonyíthat. Forrás: Getty Images/Icon Sportswire
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kellett neki egy év, hogy mindenhez hozzászokjon Liverpoolban, és mostanra igazi topkategóriás játékos lett, elképesztően szorgalmas és erős a letámadásban, presszingben. Örülünk, hogy újra láthatjuk őt, de ettől még győzni akarunk – figyelmeztette Szoboszlai Dominiket korábbi edzője, a Lipcsét vezető Marco Rose, akit a Kicker idézett.

ROSE, Marco
Marco Rose figyelmeztette Szoboszlai Dominiket: örülnek neki, de le akarják győzni. Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

A Liverpool két győzelemmel, a Lipcse viszont két vereséggel kezdett a BL-ben, így a német csapatnak már égető szüksége van a pontokra, erre utalt Rose is. Ugyanakkor Szoboszlai Dominik együttese a Premier League-ben is remekel, nyolc forduló után hét győzelme és egy veresége van, vasárnap az Anfielden 2-1-re nyert a Chelsea ellen, és 21 pontjával vezeti a tabellát.

Bajnoki formájukra a lipcseiek is alapozhatnak, hiszen a Bundesligában 17 pontjukkal csak rosszabb gólkülönbségükkel szorulnak a Bayern München mögé, itt veretlenek (öt győzelem, két döntetlen). Szombaton 2-0-ra nyertek Mainzban, és Gulácsi Péter kapuja az ötödik egymást követő bajnokin bizonyult bevehetetlennek. Ami a védősorból a szezonbeli első gólját megszerző Willi Orbánt is dicséri.

 

Szoboszlai kapcsolata különleges a Lipcse edzőjével

Szoboszlai 2021 és 2023 között a lipcseiek játékosa volt, tőlük szerződött a Premier League-be tavaly nyáron hetvenmillió euróért. A meccs előtt elmondta, hogy Lipcsében vált azzá a játékossá, aki ma lehet, hálás volt csapatának.

És hálás Marco Rosénak, a Lipcse edzőjének is. Kettejük kapcsolata régre nyúlik vissza, hiszen a német edző először még Salzburgban, majd Lipcsében is edzette Szoboszlait, sőt ő volt az, aki időben figyelmeztette őt a helyes hozzáállásra. 

– Marco arról beszélt, hogy többet kell dolgoznom, többet kell futnom, itt már nem fér bele, hogy az utolsók közt érkezzek az edzésre és az elsők között akarjak távozni. Megfogadtam a tanácsait. Igazából nagy köszönettel tartozom neki, mert a szavai nélkül nem tartanék ott, ahol most vagyok – mondta erről Szoboszlai korábban.

 

Gulácsi, Budapest és a Covid a Liverpool emlékeiben

Gulácsi Péter még utánpótlás-játékosként került a Liverpool kötelékébe 2008-ban, és öt évet töltött a klubnál. Nem véletlen, hogy az angol klub az ő fotójával – amelyen éppen Mohamed Szalah támadja a kapuját – vezette fel a Lipcse elleni meccset az egyik cikkében, amelyben statisztikai érdekességeket közöltek a párharcról.

A Liverpool honlapja Gulácsi Péter és Mohamed Szalah párharcával hangolt. Forrás: Liverpoolfc.com

Ebből kiderült, hogy Gulácsi bár nem lépett pályára a Liverpool első csapatában tétmeccsen, de 51-szer ott volt a kispadon a bevetésre várva. Arról is megemlékeznek, hogy a Lipcsével eddig csak kétszer csaptak össze, méghozzá mindkétszer Budapesten, a BL 2021-es nyolcaddöntőjében, amikor a Covid-járvány miatt nézők nélkül rendezték meg mindkét meccset a Puskás Arénában, és a Liverpool mindkétszer 2-0-ra győzött.

 

Barcelona–Bayern München a másik slágermeccs

A BL szerdai csúcsmérkőzését a spanyol bajnokságban listavezető FC Barcelona játssza a Bundesligában éllovas Bayern München ellen A 33-szoros német bajnok impozáns mérleggel rendelkezik katalán riválisával szemben: a bajorok a BL-ben 2015 májusa óta nem veszítettek meccset a Barca ellen, ráadásul legutóbbi négy egymás elleni találkozójukon a Bayern 11 gólt szerzett és egyet sem kapott.

A Vincent Kompany vezetőedző irányításával a szakértők szerint újra csúcsfutballt játszó müncheniek most letesztelhetik tudásukat, ellenfelük ugyanis a jelenlegi idényben otthon még egyetlen pontot sem veszített. Az összecsapás a két sztárcsatár, a bajor klubban futballozó Harry Kane és a katalán gólfelelős, exbayernes Robert Lewandowski csatája is lesz egyben. A tétet növeli, hogy már mindkét együttesnek van veresége két forduló után.

 

Bajnokok Ligája, alapszakasz, 3. forduló, szerdai műsor:

Atalanta–Celtic Glasgow 18.45
Brest–Bayer Leverkusen 18.45
Manchester City–Sparta Praha 21.00
RB Leipzig–Liverpool 21.00
Barcelona–Bayern München 21.00
Atlético Madrid–Lille 21.00
Benfica–Feye­noord 21.00
Red Bull Salzburg–Dinamo Zagreb 21.00
Young Boys–Internazionale 21.00

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.