Forrnak az indulatok az évtized meccse után, Kovács Kokó István szerint nem hibáztak a pontozók

Ahogy azt várni lehetett, Artur Beterbiev és Dmitrij Bivol a pontozás szempontjából rendkívül szoros csúcsrangadóját követően – többségi pontozással előbbi nyert – szinte azonnal megkezdődött a végeredmény vitatása. A találkozót tető alá hozó szaúdi milliárdos, Turki Alalshikh máris a visszavágót tervezi, míg Bivol menedzsmentje óvást nyújt be a pontozás miatt. Kovács Kokó István kiemelte, a mérkőzés nagyon nehezen pontozható küzdelem volt, és kizártnak tartja, hogy a pontozók csaltak volna.

2024. 10. 14. 16:17
A pillanat, ami elindította a lavinát: a meccs bírája magasba emeli a győztes Beterbiev karját Fotó: BBC/Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából négy éve vártak a profi boksz rajongóinak milliói arra, ami most szombat éjfélkor valósággá vált Rijádban. A félnehézsúly két legjobbja, Artur Beterbiev (21-0, 20 KO) végre összecsapott Dmitrij Bivollal (23-1, 12 KO), és kettejük ringháborúja csúcsbokszot hozott. A 39 éves Beterbiev profi pályafutása során először kényszerült végigbunyózni a 12 menetet, ám végül többségi pontozással győzött – a bírák egyike döntetlent látott (114-114), a másik kettőnél viszont Beterbiev vitt el több menetet (115-113, 116-112) –, ezzel ő lett a súlycsoport első olyan vitathatatlan bajnoka, aki mind az öt nagy szervezet – WBC, WBA, WBO, IBF és IBO – bajnoki övét a derekára csatolhatta.

Elkápráztatta a világot Beterbiev és Bivol csatája     Fotó: Getty Images

Ahogy azt várni lehetett, a pontozás szempontjából rendkívül szoros meccset követően szinte azonnal megkezdődött a végeredmény vitatása. Elsőnek a csúcstalálkozót tető alá hozó szaúdi milliárdos, Turki Alalshikh szólalt meg, aki nem titkolta, ő bizony mást látott a szorítóban, mint a három pontozó. Mindenesetre látva a küzdelem hevességét, a csúcsbokszot, a világ reagálását, a szaúdi uralkodó egyik főtanácsadója máris a visszavágót tervezi.

– Úgy gondolom, hogy ez volt az elmúlt húsz év egyik legnagyobb küzdelme, de az eredmény szerintem nem volt igazságos. Mindkét bunyós olyan, mintha a testvéreim lennének, de szerintem Bivol két menettel többet nyert. De nincs baj, már a következő lépésen gondolkodom. Amennyiben Beterbievnek és Bivolnak is megfelel, még 2025-ben összehozzuk e két kiemelkedő klasszis között a visszavágót – jelentette ki Turki Alalshikh.

A félnehézsúly vitathatatlan bajnoka, Beterbiev nem zárkózott el a visszavágótól, mint mondta, ha Turki Alalshikh akarja, meglesz az újabb mérkőzésük. Annyit tett hozzá, legkorábban hat hónap múlva lépne ringbe újra mostani legyőzöttjével szemben. Bivol hasonlóan vélekedett, kijelentette, ha van rá lehetősége, belemegy a visszavágóba, mert az az álma, hogy vitathatatlan bajnok legyen. 

A szurkolók és a szakemberek jelentős részénél igen komoly felháborodást váltott ki a pontozás végeredménye, ugyanis szerintük vagy Bivolnak kellett volna győznie, vagy legrosszabb esetben döntetlennel kellett volna zárulnia a csatának. A profiboksz.hu beszámolt arról, hogy a kirgiz menedzsere, Vadim Kornilov jelezte, hivatalosan is tiltakozni fognak a végeredmény ellen.

– Óvást fogunk benyújtani. Véleményem szerint annak a bírónak (a lengyel Pawel Kardyni, aki 116-112-re adta a találkozót Beterbievnek – a szerk.) legalább valamiféle felelősséget kell vállalnia azért, amit tett – közölte a menedzser, míg Bivol promótere, Eddie Hearn még ennél is továbbment. A 116-112-es, Beterbievnek kedvező pontozás miatt fakadt ki, és azt javasolta, hogy a lengyel bíró örökös eltiltást kapjon.

12 menet tömény izgalmat ajándékozott a bokszrajongóknak Beterbiev és Bivol    Fotó: Getty Images

A győztes Beterbiev oldaláról nyilvánvalóan másként élték át a mérkőzést és annak a végét. A csecsen származású Beterbiev mögött álló Top Rank alelnöke, Carl Moretti természetesen  úgy véli, hogy jó döntés született, amit szerinte Bivol alaposan szétvert arca is igazolt.

– Az rendben van, hogy szorosan alakult a meccs, de nem történt tévedés vagy részrehajlás. Bivol nagyszerűen bunyózott, de érdemes megnézni az arcát. Még ha a kesztyűje magasan is volt, valami csak eltalálta, hogy így néz ki. Aki pedig megütötte, az nem egy szellem volt, hanem Beterbiev. Szóval lépjünk szépen tovább – fogalmazott az alelnök.

A magyar bokszlegenda, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnöki tisztségére kiírt választáson induló Kovács Kokó István közösségi oldalán kiemelte, a mérkőzés nagyon nehezen pontozható küzdelem volt. Szerinte valamennyi menet szoros volt, és legalább 3-4 menetre mondta azt, hogy tv-n keresztül lehetetlen kijelenteni, ki kapja a 10 pontot és ki a 9-et.

231118_kma (13)
Kovács Kokó István szerint a pontozók nem hibáztak, rendkívül szoros meccset vívott egymással Beterbiev és Bivol     Fotó: Koncz Márton

– Védekezésben Bivol óriásit produkált, szépen blokkolta a brutális bombákat, és az akciói is látványosak és pontosak voltak, de gyakorlatilag lepattantak az ütései Beterbievről. Utóbbi nem volt élete formájában; illetlenség ilyet mondani, de egy ritmusra és egysíkúan bokszolt végig, abban reménykedett hogy előbb vagy utóbb úgyis elfogy Bivol. Én Beterbiev győzelmére tippeltem, de ezen a meccsen nem tudom, hogy ki nyert. Ez tipikusan az a mérkőzés, amin ha megfelelően alkalmazzuk a pontozás minden szabályát, akkor lassított felvételen kellene másodpercről másodpercre számolni a pontos találatokat, és akkor talán bátrabban lehetne kimondani, hogy ki nyert – írta posztjában Kokó.

Amatőr olimpiai, világ- és Európa-bajnokunk, a profik között világbajnok Kokó nem titkolja, nála is szoros volt a mérkőzés, és összesen két menet volt – a negyedik és a hetedik –, amit különbözően láttak a bírók. Manuel Oliver Palomo barátom odaadta mindkettőt Bivolnak, Glenn Feldman egyet ide és egyet oda, Pawel Kardyni pedig mindkettőt Beterbievnek.

– Mindhárman kiváló bírók, sokat dolgoztam velük, és tűzbe teszem értük a kezemet. Ha megnézi bárki a mérkőzés felvételét, mindkét menet nagyon szoros volt, tehát igazságtalan bármilyen vádaskodás a pontozókkal szemben – állította Kovács Kokó István.

Ugyanakkor az nagyon érdekes, hogy a két világklasszis bokszoló nem foglalkozik a pontozással, hanem kiemelik a másik fél remek teljesítményét.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.