Száz éve eltűnt a Mount Everesten, most az Oscar-díjas rendező találta meg a maradványait

Világszenzáció.

Forrás: AFP2024. 10. 11. 13:02
a bakancs zoknival
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából százévnyi találgatás után Andrew Comyn „Sandy” Irvine földi maradványait fedezhették fel a Mount Everesten – adta hírül az AFP. Irvine 22 éves korában tűnt el, amikor azon volt, hogy 1924. június 8-án megpróbálja meghódítani a világ legmagasabb csúcsát mászótársával, a híres hegymászóval, George Malloryval.

A maradványokra egy kis csapat bukkant rá, amelynek tagja volt az Oscar-díjas rendező és hivatásos hegymászó, Jimmy Chin, továbbá Erich Roepke és Mark Fisher hegymászók és filmesek. Irvine lábát a Rongbuk központi gleccserén találták meg az Everest északi oldala alatt, valamivel lejjebb, mint Mallory maradványait. Az, hogy a bakancs Irvine-hez tartozik, onnan sejthető, hogy a nevét belevarrták a zoknijába, azok pedig a Kínai Tibeti Hegymászó Szövetség (CTMA) birtokában vannak.

A leletet megtalálását jelentették a Királyi Földrajzi Társaságnak – akik Mallory és Irvine expedícióját közösen szervezték meg –, amely akkoriban még csak a harmadik brit expedíció volt a Mount Everesten. Az Irvine család önként vállalta, hogy összehasonlítja a DNS-teszt eredményeit a maradványokkal, hogy megerősítse Irvine kilétét.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.