Testvérpár írta az olimpia eddigi legnagyobb szenzációját

Csupán egy gyors-, vagy ahogy régen mondták, mínuszos hír, hogy vasárnap a cselgáncsversenyekben női 52 kilogrammban Abe Uta, férfi 66 kg-ban pedig Abe Hifumi győzött az olimpián. Otthon és úgy általában a világban. Japán azonban úszik a boldogságban. Az Abe testvérek nemzeti hősökké léptek elő.

2021. 07. 26. 3:26
Tokyo Olympics / Judo Siblings Abe grab gold medals
Abe Hifumi (balra) és Abe Uta ugyanazon a napon győzött Fotó: Atsushi Takedazu / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reggelizem, közben a japán tévé az olimpia vasárnapi összefoglalóját nyomja. Helyesebben az Abe testvérpár hősi eposzát írja modern eszközökkel. A helyi Kasza Tibi – nem, bocs, Tibi, legyen inkább Majka – japán zászlós fejkendőben csiholja a show-t. Szélesen gesztikulál, óbégat, túllihegi a dolgot. Nincs új a nap alatt, így megy ez a kereskedelmi tévében mindenütt a világon.

Közben mégis feldereng a lényeg. Abe Uta és Abe Hifumi ugyanazon a napon lett olimpiai bajnok. Testvérpár aranyérmeseket többet is említhetünk az ötkarikás históriában. Nem is kell messzire mennünk. A vízilabdázó Steinmetz Barnabás és Ádám (2004, Athén), illetve Varga Dániel és Dénes (2008), a téli olimpiákról pedig Liu Shaolin Sándor és Shaoang (2018, Phjonghcsang). Külföldi példák is akadnak szép számmal, ahogy arról korábban lapunk is írt. A testvérek persze többnyire csapatsportágban, csapattársakként jutottak a csúcsra.

Abe Hifumi (balra) és Abe Uta ugyanazon a napon győzött
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP/Atsushi Takedazu/

Abe Uta és Hifumi viszont külön versenyszámban, ráadásul ugyanazon a napon. Erre bizony még nem volt példa az olimpiai históriában.

A japán tévé természetesen együtt szurkolt a családdal, hatalmas a boldogság, ujjong az egész ország. Ez a vezető sztori az olimpia belső hírcsatornáján is.

– Erről álmodtunk gyerekkorunk óta – felelik uniszónóban a testvérek, akik Kobéban, egy átlagos japán családban nevelkedtek, az édesapjuk tűzoltó.

– Miután Uta győzött, még eltökéltebbé váltam, követni akartam a példáját – tette hozzá a báty, Hifumi, aki azt is felelevenítette, hogy az egyik lány osztálytársa, a később szintén ismert dzsúdossá avanzsált Nabi Nakemura faragott belőle sportembert azzal, hogy gyerekkorában gyakran megverte…

Uta és Hifumi is tündökletes tehetség. Uta még csak 21 éves, s már 18 évesen világbajnoki címet szerzett, majd 2018 után 2019-ben is vb-aranyérmes lett. A 23 éves Hifumi is kétszeres világbajnok (2017, 2018), 2019-ben azonban csak bronz jutott neki, ezért is öröm, hogy visszajutott a csúcsra.

Japán a várakozásoknak megfelelően uralja a cselgáncsversenyeket, az eddigi négy döntőből hármat hazai versenyző nyert meg. Az Abe tesvérek sikere mellett férfi 60 kg-ban Takato Naohisza diadalmaskodott, női 48-kgban pedig Csernoviczki Éva legyőzője, Tonaki Funa ezüstérmet szerzett. Japán elsősorban a dzsúdósoknak köszönhetően Kína mögött a második az éremtáblázaton.

Van ok tehát az örömre, az olimpia mégis a Covid fogságában senyved.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.