Átaludta a tokiói földrengést az öttusázóink kapitánya

Holnap reggel, magyar idő szerint reggel hat órakor a nők rangsoroló vívásával megkezdődik a tokiói olimpia öttusa-versenye. Kállai Ákos szövetségi kapitány a megérzéseiről nem szeretett volna beszélni, hiszen a hatos erősségű tokiói földrengéssel kapcsolatban sem voltak érzései. Kállai átaludta az éjjeli földmozgást.

Szilágyi
2021. 08. 04. 18:04
Kállai Martinek
Kállai Ákos (balra) nem a megérzéseivel van elfoglalva Fotó: Tumbász Hédi Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés kényelmetlenebb kérdés létezik egy-egy nagy világverseny előtt annál, mint amikor a megérzéseiről faggatják az illetőt. Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya a humoránál volt, amikor szembe jött a kérdés. – Én még a tokiói földrengésből sem éreztem semmit, hiszen átaludtam az éjszakát, hát, ezek után hogyan beszéljek az érzéseimről? – viccelődött Kállai.

Hatos erősségű rengés rázta meg Tokiót
Fotó: Seismology.hu

A kapitány tehát ugyanúgy a sötétben tapogatózik, mint a versenyzőkért aggódó közvélemény. Egyelőre csak az biztos, hogy magyar idő szerint reggel hat órakor elkezdődik a rangsoroló vívás, a két magyar induló formájával kapcsolatban nincsenek pontosabb információink. Gulyás Michelle remek évet tudhat maga mögött: az UTE versenyzője berobbant a felnőttmezőnybe, a kairói vb-n harmadik lett. Olimpián még nem járt, de őt nem kell félteni a kihívásoktól. – Michelle bátor, vagány versenyzéssel érte el eddig a sikereit, ő nem ijedős típus, különösebb teher nélkül versenyezhet, és ez akár jól is elsülhet Tokióban. Kovács Sarolta London és Rió után a harmadik olimpiáján vesz részt. A tapasztalat, az elvárásokkal járó nyomás kezelésének a képessége mellette szól – mondta Kállai.

Kállai Ákos (balra) nem a megérzéseivel van elfoglalva
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

A csapat elvégezte a szükséges feladatokat a rajt előtt: a július 26-tól augusztus 3-ig Tochigiban zajlott az akklimatizációs időszak. A versenyzők alapvetően jól vannak, bár volt izgalom bőven a felkészülés alatt: Kovács Sarolta a térdműtétje után nem kapott vérhígítót, ezért a rehabilitációs időszak alatt mélyvénás trombózist kapott. Nagyon veszélyes állapotba került, de kezelőorvosának Dr. Berencsi Anikónak és Merkely professzornak köszönhetően sikerült újra formába hozni. Fizikailag jól van, mentálisan volt csak nehéz a felkészülés a kimaradt versenyek miatt. Két pszichológus és egy gyógytornász is segítette Saroltát az utóbbi időszakban.

Kovács Sarolta sérülés után tért vissza
Fotó: Mirkó István

A férfimezőny rutinos tagja, a 35 éves Kasza Róbert a vádlijával küszködött: a csonthártyagyulladása miatt három hétig nem edzhetett. A 37 esztendős még az elutazás előtt agyrázkódást kapott miután fejre állt egy lóval. Nyakrándulás és négy nap pihenő után tudott újra edzeni.

A versenyzők kikúrálták az apróbb nyavalyáikat, és felkészülten várják a holnapi rajtot. A csütörtöki rangsoroló vívás után egy nappal rendezik a nők egyéni versenyét, majd szombaton a férfiaké lesz a terep. Legutóbb 2012-ben Londonban szereztek érmet az öttusázóink, Marosi Ádám akkor a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Idén újra éremben reménykedünk, a bűnügyi nyomozójelölt mellett három katonában bízunk Tokióban.

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.