„Extrán össze kell szednem magamat” – világbajnokunk a harmadik helyen

Az olimpia vitorlásversenyein Finndingiben hat futam után a világ- és Európa-bajnok Berecz Zsombor a harmadik helyen áll, de továbbra is szoros az élmezőny.

Magyar Nemzet
2021. 07. 29. 11:46
null
Berecz Zsombor a tokiói olimpia élmezőnyében várja a folytatást Fotó: Peter PARKS / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tokiói olimpia vitorlásversenyein nem volt könnyű napja Berecz Zsombornak, aki Finndingiben az ötödik futamban a hatodik helyen végzett, a hatodik futam végén pedig a hetedik helyen érkezett a célba. A Magyar Vitorlás Szövetség beszámolója alapján világ- és Európa-bajnok versenyzőnk küzdeni tudását bizonyítja, hogy a nap első futamában a tizedik helyen ért az első kreuz végén a bójához – a szembeszeles részen, amikor „cirkálni” kell –, és a hátszélben sajnos még egy pozíciót veszített, de a második kreuz után már hetedikként fordult és végül hatodik lett ebben a futamban. Ezt remek formáját mutatva a brit Scott Giles nyerte, aki már a harmadik győzelmét aratta.

A nap második, a verseny hatodik futama is hasonlóan alakult az előzőhöz képest, ráadásul több szempontból is. ugyanis ismét sokat tudott előre lépni, mert a 13. helyen ért az első bójához, majd folyamatosan nyerve a pozíciókat végül hetedikként ért célba. A fájóbb hasonlóság az ötödik futamhoz képest, hogy a hatodikat is a brit vetélytárs, Giles nyerte, aki négy futamgyőzelmével összetettben is az élre ugrott.

Hat futam után Berecz Zsombor a harmadik helyen áll, de továbbra is szoros az élmezőny. Scott 13 pontos, a spanyol Cardona Mendez Joannak 14 pontja van, Berecz Zsombor neve mellett pedig 21 pont van. Finndingiben legközelebb szombaton lesz futam.

Berecz Zsombor remekül tartja magát az élbolyban
Fotó: Peter PARKS / AFP

– Igazából az elejét nem nagyon találjuk el a pályának, az utóbbi három futamban nem sikerült dűlőre jutnunk, hogy melyik oldalra kezdjük a versenyt. Sajnos a rajtjaim után sincs túl jó sebességem, nem könnyű a helyzetem, de kapaszkodni és küzdeni azt tudok. Ezt idáig is tudtam persze, de most extrán bizonyítanom kell, mert mindig a tizenvalahányadik helyről kell visszajönnöm minden bója után. Ez elég sokat kivesz belőlem, így most nagyon jól jön a pihenőnap. Ha leállna a szél, az nekem nagyon jó lenne, és az előrejelzés ezt ígéri. A jelenlegi körülmények nem igazán fekszenek nekem, tudok jól menni, de az extra sebességem most nincs meg. De ha kicsit leáll a szél, akkor trükkösebb lesz a pálya, és akik előttem állnak, azok hibázhatnak. Nekem persze extrán össze kell szednem magamat a verseny második felére, ha el akarom érni azt, amit megálmodtam magamnak – nyilatkozta Berecz Zsombor az M4 Sport kamerája előtt.

Arról, hogy mit álmodott, a világ- és Európa-bajnok sportoló nem beszélt, de ezt azért könnyedén kitalálhatjuk...

Vadnai Benjamin (Laser Standard) csütörtökön a 17. és a 21. lett, összesítésben a 18. helyről várhatja a folytatást. Érdi Mária (Laser Radial) a 14. és a 11. helyen futott be, így a 15. nyolc futam után. Laserben pénteken újabb két részversennyel befejeződnek a selejtezők és a legjobb tíz az éremfutamban száll majd vízre. Vadnainak és Érdinek erre nincs reális esélye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.