Elemér 2024. február 28.
logo

Berecz Zsombor

2023.11.17. 16:50

Berecz Zsombor, magyar vitorlázó. 1986. április 26-án született, Budapesten, hatgyermekes család ötödik csemetéjeként. Édesapja és két testvére is vitorláztak, Zsombor a Velencei-tavi Vízisportiskola SC-ben ismerkedett meg a sportág alapjaival. A kezdetektől egyszemélyes hajókban vitorlázó, korábban laser, illetve kalóz hajóosztályban is magyar bajnoki címmel büszkélkedő sportoló a 2012-es olimpia után váltott finn dingire, legnagyobb sikereit már ebben a hajóosztályban versenyezve érte el. Tizenkétszeres magyar bajnok, első győzelmét 2005-ben érte el. 2016 óta egyértelműen a legjobbak közé számít hajóosztályában: EB-ken két arany- és két ezüstérmet, VB-ken egy aranyat és egy bronzot szerzett. Az ötkarikás játékokra négyszer kvalifikált, 2021-ben, Tokióban ezüstéremig jutott, ezzel a teljesítménnyel a magyar vitorlássport legjobb olimpiai eredményét érve el. Visszavonulása után vitorlásakadémia alapítását tervezi, a sportág utánpótlását fejlesztendő, „előgyakorlatként” ezért vállalta el néhány éve a legrégebbi magyar vitorlásklub, a „Balatoni Yacht Club 1912” működtetését. 

Kapcsolódó cikkek

Köszönjük, Zsombi!

Köszönjük, Zsombi!

Berecz Zsombor boldog ezüstérmes, ahogy találóan fogalmazott, fehér aranyat nyert. Elégedetten zárja le a pályafutását. Mint egy érett, felnőtt férfi.

Ő kezdte, és idén ő is zárta

Ő kezdte, és idén ő is zárta

A magyar sportolók közül elsőként, még tavaly nyáron a vitorlázó Berecz Zsombor szerzett kvótát a tokiói olimpiára. Nem akárhogyan, világbajnoki aranyéremmel.

Tengeren a magyar

Berecz Zsombor tavaly világbajnok lett, idén már megnyerte az előolimpiát, most pedig az Ausztráliában, Melbourne partjainál megrendezett vb-n újabb érmet, bronzot szerzett.

Újabb Eb-ezüstéremmel bizonyított

Újabb Eb-ezüstéremmel bizonyított

Berecz Zsombor nem téveszti szem elől a célt. Egy éve olimpiai versenyszámban megszerezte a vitorlázás első magyar világbajnoki aranyérmét, egyúttal a teljes magyar sport első tokiói kvótáját.

Berecz Zsombor ezüstérmes

Berecz Zsombor ezüstérmet nyert a vitorlázók nyílt Finndingi Európa-bajnokságán Athénban.