Magyar világszenzáció egy olyan sportágban, amire aligha gondolnánk

Noha vannak világbajnokaink, olimpiai érmeseink, tegyük a szívünkre a kezünket: a vitorlázás nekünk, magyaroknak alapvetően a Kékszalagot jelenti. Itt az idő, hogy ismét, talán minden korábbinál jobban kihúzzuk magunkat: az olimpiai ezüstérmes és világbajnok Berecz Zsombor vezérletével a magyar hajó döntős a vitorlás SSL világbajnokságon. Ez akkora siker, mintha például Magyarország sífutócsapata világbajnoki érmet szerezne, mert ahogy magas hegyeink, úgy tengerünk sincs. Ám van egy sporthősünk, Berecz Zsombor, aki ismét igazolja, ő a világ egyik legjobb vitorlázója.

2023. 12. 02. 16:32
A magyar csapat
SSL Gold Cup 2023 - 1/4 Finals Fotó: Gilles Morelle
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az is szenzációszámba ment, hogy a magyar hajó bejutott az elődöntőbe az SSL világbajnokságon. Ebben a vitorlásversenyben ez a legjobb nyolcat jelenti, hiszen egy-egy futamban négy hajó indul egyszerre. Ezek után a vezette magyar hajó hallatlanul izgalmas versenyben az elődöntő második futamában Spanyolország mögött, valamint Új-Zéland és Franciaország előtt a második helyen ért célba, ezzel ott van a vasárnapi döntőben.

SSL, Berecz zsombor, vitorlázás
Munkában az SSL hajók (Fotó: Gilles Morelle)

Mi az az SSL vitorlázásban?

A mozaikszó fordítása önmagában beszédes: Star Sailors League, tehát szabad fordításban a legjobb vitorlások viadala. Az SSL 47 nem olimpiai hajóosztály, nem modern, a legújabb fejlesztésű hajó versenye, ellenkezőleg, mindenki ugyanolyan hajóban száll vízre. Ezek a kilencfős hajók mai szemmel már-már megmosolyogtatóan egyszerűek, igazi teknők. Mégis, hatalmas a presztízse ennek a versenynek, a világ legjobb vitorlázói állnak össze hazájukat képviselve, hogy férfiasan, csakis a vitorlázótudásra alapozva összecsapjanak. Dennis Conner olimpiai bronzérmes, kétszeres világbajnok és háromszoros Amerika-kupa-győztes, az SSL Gold Cup tiszteletbeli elnöke úgy fogalmazott: ez az a sportverseny a világon, amelyen a legtöbb olimpiai érmes indul egyszerre, egymás ellen.

Olyan ez, mintha mondjuk a világ legjobb kenusai egy kilencfős indián kenuba ülve versengenének egymással. Az SSL nem a technológiáról, hanem az erőről, a taktikáról, az összhangról szól.

A világbajnokságra 38 nemzet nevezett be. Többségében tradicionális vitorlás nemzetek. Ezek közül csupán négy tenger nélküli ország: Svájc, Ausztria, Csehország és Magyarország.

Berecz Zsombor, vitorlázás, magyar csapat, SSL, világbajnokság
Berecz Zsombor, a vitorlázás magyar világklasszisa (Fotó: SSL Gold Cup/Gilles Morelle)

Berecz Zsombor hívószavára...

Az SSL-ben a csapatkapitány, angolul a tactician a kulcsszereplő. Ő mondja meg, merre kell kormányozni, mikor melyik vitorlát kell felvonni. A magyar csapatban ezt a szerepet érthetően Berecz Zsombor tölti be. Berecz Zsombor finndingisként érett világklasszissá és vált ismertté, a világ- (2018), valamint kétszeres Európa-bajnok (2020, 2021), a tokói olimpián pedig ezüstérmet szerzett.

 

Berecz a tokói játékok után sem vonult vissza a versenyzéstől, noha a finn dingi lekerült az ötkarikás programból. Az ő hívószavára a legjobb magyar vitorlázók vállalták a részvételt a csapatban, már-már veteránként a repülőhollandi örökös bajnoka (Domokos Andrással), Majthényi Szabolcs is ott van a csapatban. Íme, a Sámánok néven versenyző magyar csapat teljes névsora:

Adorján Csaba, Bakóczy Róbert, Berecz Zsombor, Goszleth Marcell, Gyapjas Zsombor, Huber Lél, Lillik Ákos, Majthényi Szabolcs, Németh Áron, Németh Domonkos, Takácsy Levente, Tomai Balázs, Varjas Sándor.

Berecz Zsombor, magyar csapat, SSL, vitorlázás, döntőbe
A magyar csapat összeállítása a negyeddöntőben

Ez a verseny egy óriási lehetőség, a Jóisten tudja, mikor lesz legközelebb ilyen. Éljük minden pillanatát. Ez a csapat nagyon együtt van, az én döntésem volt, hogy kik kerülnek bele, és ki merem jelenteni, hogy ők ma a legjobb vitorlázók Magyarországon

– Berecz Zsombor így jellemezte a negyeddöntő után a világbajnokságot és a magyar csapatot.

A magyarok tenger nélkül hódítják meg a tengert

A magyar csapat az első selejtezőkör alól mentesült, a másodikban már rajthoz kellett állnia. Itt összesen nyolc futamot kellett sikeresen teljesíteni a legjobb tizenhat közé jutáshoz. A negyeddöntő négy futamból állt, a mieink onnan is továbbjutottak. A szombati elődöntő viszont már csak egyetlen futamból állt, itt nem lehetett hibázni. A vasárnapi döntő is egyetlen versenyből áll.

A másik három csapat – Olaszország, Hollandia és Spanyolország – egyaránt mentesült az előcsatározásoktól, csak a negyeddöntőben kapcsolódott be a világbajnokságba, tehát ez ellenfelek sokkal frissebbek, mint a mieink, hiszen Bereczék összesen már 13 versenyt teljesítettek. De miért ne sikerülhetne ismét győzni?

Előrebocsáthatjuk, a legjobb magyar vitorlások ismét bizonyították, hogy – még ha képzavarnak is hangzik – tenger nélkül is meg lehet hódítani a tengereket.

A két elődöntő:

Borítókép: A döntőbe jutott magyar vitorlázók öröme (Fotó: Gilles Morelle)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.