Berecz Zsombor: Nekem ez a fehér arany, köszönöm, nem kell több!

Olimpiai ezüstérmes lett finndingiben Berecz Zsombor a tokiói olimpián, s ezzel a magyar vitorlássport legnagyobb sikerét érte el az ötkarikás játékokon. Nem sokkal a díjátadó után online sajtótájékoztatón mesélt az élményeiről. Hit, kitartás és csapatmunka kellett a sikerhez.

Magyar Nemzet
2021. 08. 03. 14:27
Berecz Zsombor
Nagyon járt neki. Berecz Zsombor a magyar zászlóval ünnepel Fotó: Tumbász Hédi Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amikor a cél után visszanéztem, láttam, hogy nem lesz meg az arany – árulta el az online sajtótájékoztatón, amelyre a verseny helyszínéről, Enosimáról kapcsolódott be közvetlenül a futam utáni doppingellenőrzés és a díjátadó után. – Az aranyérmes Giles Scott nagyon jó vitorlázó, óriásit küzdött, visszajött a futamba, és abszolút megérdemelte a bajnoki címet. Nekem ez a fehér arany, nem kell több, köszönöm!

Az utolsó futam előtt a brit bajnok előnye kilenc pont volt a második helyezett Berecz előtt, ám a rajt után vissza kellett fordulnia, mert érzése szerint túl korán indult, így felcsillant a tetemesnek tűnő hátrány ledolgozásának lehetősége. – Belülről csak a nagy képet láttam, tudtam, hogy az érem megőrzéséhez a legjobb ötben kell lennem, és ha még előrébb akarok lépni, akkor meg kell nyernem a futamot, és erre készültem. Jól olvastam a helyzetemet a mezőnyben, csak a végén nézelődtem.

Berecz Zsombor a magyar zászlóval ünnepel Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Giles Scott rajt utáni visszafordulása Bereczet is elbizonytalanította rövid időre. A rossz rajtról voltak negatív emlékei, hiszen a 2016-os riói olimpián sokkal előrébb is végezhetett volna a 12. helynél, ha a második futamról, amelyet megnyert, nem zárják ki utólag korai rajt miatt.

– Amikor láttam, hogy az angol és az argentin visszamegy a rajtvonalhoz, egy századmásodpercre megfordult a fejemben, mi van, ha én is kiugrottam, de bíztam a megérzéseimben, talán most bíztam a legjobban saját magamban, hogy jó volt a rajtom. Korábban is említettem, hogy sokan fogták a kezemet, és most is így volt.

Berecz Zsombor egy világ- és két Európa-bajnoki cím után ért oda az olimpiai dobogóra is, s ezzel zárja kimagaslóan sikeres pályafutását, az utolsó versenyét teljesítette Japánban.

– Óriási megkönnyebbülést és elégedettséget éreztem, talán így tudnám megfogalmazni a legjobban – árulta el, mit érzett a célba érés után. – Tudtam, hogy ez az utolsó esélyem, hogy valóra váltsam az álmomat, hiszen a hajóosztályom kikerül az olimpiai programból. Koncentráltan, futamról futamra vitorláztam, de végcélként már négy éve az olimpia lebegett a szemem előtt. Örülök, hogy ezzel együtt is higgadtan tudtam teljesíteni a versenyt.

Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

Kitért arra is, hogy nem egyedül érte el sikereket, egy egész csapat állt mögötte, amely végigsegítette az olimpiai ezüstig. – Nem volt könnyű az út, amit bejártunk a csapatommal. Nem egy kész rendszer szülöttje vagyok, hanem mi alakítottuk ki a rendszert. Bebizonyítottuk, hogy precíz munkával és a megfelelő emberekkel nincs lehetetlen. Nem lehetetlen Európa kellős közepéről megszorongatni a legnagyobb vitorlás nemzeteket. Bebizonyítottuk, bármire képesek vagyunk.

S kikből áll a csapat? Van benne olimpiai bajnok és olyan szakember is, aki a nem nagy dobra vert térdsérülését kordában tartotta, hogy egyáltalán kibírja az utolsó versenyét.

– Rengeteg ember van, aki nem lehetett itt velem, de komoly részese a sikernek. Őket most nem tudom bemutatni, de bárki, aki hozzátett ehhez az eredményhez, nyugodtan érezze a magáénak – kezdte Berecz a csapata bemutatását. – Itt van mellettem Kelemen Tamás, akivel hosszú éveket töltöttünk együtt, és olyan nyugalmat biztosított nekem otthon, ami lehetővé tette, hogy eljussak idáig. Sokat köszönhetek Nenad Bugarinnak, akivel vitorlás edzőpartnerként indult a kapcsolatunk, ma már szinte testvéremként szeretem. Itt van Mateusz Kusznierewicz, aki olimpiai bajnok volt ebben a hajóosztályban 1996-ban, Atlantában. Ő volt az, aki plusz erőt adott, mert tudtam, hogy ha el akarom érni célomat, akkor kell valaki mellém, aki tudja miről beszél, járt már ott, ahová igyekszem. És itt van Matics Zsolt is, a Fit4Race atyja, akivel öt éve találkoztam először, és az ő csapatának, az általuk vezetett fizikai felkészülésnek köszönhető, hogy be tudtam fejezni a versenyt. Egy ideje komoly térdproblémával küszködtem, voltak napok, amikor alig bírtam kihúzni a hajómat, de mindig összeraktak, és így kibírta a térdem.

Fehér arannyal koronázta meg pályafutását Berecz Zsombor az olimpián, de továbbra is a magyar vitorlázást szeretné segíteni. – Komoly terveim vannak. A tudás most friss, amivel ez a csapat rendelkezik. Hiszek benne, hogy a magyar vitorlázásnak van jövője, és a felhalmozott tudást frissen szeretném átadni a következő generációnak. Ha lesznek ebben partnerek, akár ennél is fényesebb érmekkel segíthetjük a magyar vitorlázást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.