Istenkísértésnek tűnik, amire Tokió ezüstérmese a fejét adja

Berecz Zsombor elárulta, elindul az idei finndingi Európa-bajnokságon. Tokió ezüstérmese, 2018 világbajnoka nem szegte szavát, már nem a versenyzés tölti ki az életét, de lemondani sem akar teljesen a szenvedélyéről. Emellett tehetségek után kutat az új hajóosztályba, a 69F-be, ami őt is magával ragadta, s nem adta fel a tervét, hogy akadémiát alapít Csopakon.

Magyar Nemzet
2022. 07. 14. 10:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A versenyzés elkezdett nagyon hiányozni, el is döntöttem, hogy augusztusban elmegyek a finn Európa-bajnokságra. Amúgy is el kellene vinnem a vándorserleget, és ha már ott vagyok, megpróbálom megtartani és újra hazahozni. Ez azért is fontos, mert jövőre a mi klubunk rendezi az Eb-t Csopakon, úgyhogy, ha valaki szeretné elvinni, jöjjön el érte a házamba… – árulta el a Nemzeti Sportnak adott interjúban.

Természetesen Tokió ezüstérmese is ott van a csütörtök reggel elrajtolt Kékszalagon, ahol a nagyközönség előtt is bemutatja az új, háromszemélyes 69F hajóosztályt, amely valósággal repül a víz fölött.

Fotó: Nemzeti Sport

– Nyolc-kilenc csomós szelet ígérnek, ami éppen alkalmas arra, hogy ezzel a hajóval a víz fölé emelkedjünk, úgyhogy gyerekeknek és potenciális támogatóknak szeretném elérhetővé tenni ezt a csodát, persze limitált számban.

Olyan érzés ez, mint amikor életemben először vitorláztam. A torkomban dobog a szívem – mondta.

Íme, ízelítő abból, hogy a 69F-esek hogy hasítják a vizet, sőt tényleg szinte repülnek felette. Már-már istenkísértésnek tűnik ez a hajóosztály, durvább, mint a katamarán.

Berecz Zsombor egyenesen a küldetésének tekinti, hogy magyar tehetségeket toborozzon ebbe a hajóosztályba és velük sikereket érjen el, közben persze arról sem tett le, hogy akadémiát alapítson.

– A legfontosabb, hogy égjen a szemükben a tűz. A szikrát, a lángot szeretném látni, azt, hogy élnek-halnak a vitorlázásért, bármit megtesznek érte. Én is ilyen voltam. Mostanság azt látom, a gyerekek túl könnyen megkapnak mindent, de a sport jó eszköz a nevelésre, sport közben kiderül, kiben milyen érték rejlik, aki érdemes rá, amellett én ott leszek

– így beszélt a kiválasztási szempontokról, s hozzátette, két gyerekben már meg is találta ezt az elkötelezettséget.

Önmagát így jellemezte ebben a szerepkörben:

– Igazából a tanító szó erre a legjobb, mert mindenképp azt szeretném csinálni, amihez értek, és én a vitorlázáshoz értek, ismerem a rendszert, amelytől jól működik ez a sport. Nem baj, ha vannak buktatók, mert szenvedés nélkül nem marad meg a kitartás. Csak talán kevesebb is elég belőlük, mint amennyi előttem volt.

Borítókép: munka közben egy 69F vitorlás. Ijesztő… (Fotó: Persico)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.