Vadnai Jonatánnal katasztrófa történt, adta hírül a Eurosport, de jó vége lett + videó

Minden idők harmadik legelőkelőbb magyar helyezését érte el vitorlázásban Vadnai Jonatán azzal, hogy negyedik helyen zárt a párizsi olimpián. A 26 éves, Európa-bajnoki ezüstérmes, balatonfüredi vitorlázó sporttörténelmet írt, mert a pontszerző eredmény az egyszemélyes laser (jelenlegi nevén ILCA 7) hajóosztály valaha volt legjobb magyar eredménye is egyben. Vadnai a visszalőtt éremfutamban kockáztatott, felborította a hajóját, beleesett a vízbe, de nagyon profin megoldotta a helyzetet. A jelenetről az Eurosport külön videót osztott meg,

2024. 08. 08. 6:19
Vadnai Jonatán szenzációsan versenyzett
Vadnai Jonatán szenzációsan versenyzett Fotó: Cserta Gábor/Magyar Vitorlás Szövetség
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon boldog vagyok, hiszen ez egy megnyert negyedik hely, nem egy elbukott bronz. Persze matematikai esélyem volt az éremfutam előtt, ezért megpróbáltam mindent, a határokat feszegettem, ez okozta a borulást is a később visszalőtt futamban, de ez tényleg csak matematikai esély volt. Így is feljöttem a hatodikról a negyedik helyre, örülök neki, nincs hiányérzetem. Ha az olimpia kilenc futamát nézzük, akkor az az előkelő helyezés titka, hogy nem bakiztam egyszer sem nagyot. Nem volt egyetlen rossz futamom sem, amikor a mezőny végén értem volna célba. Ez kifizetődött végül. Szeretném megköszönni minden segítőmnek a támogatást, különösen Benjinek, a bátyámnak. Gyerekkorunk óta ő motivált, hajtott, edzőpartnerem volt, neki köszönhetem, hogy egyáltalán eljutottam a nemzetközi szintre. Itt Marseille-ben pedig át tudott adni minden tapasztalatot, amit ő versenyzőként gyűjtött az előző két olimpián. Ő volt a jobbkezem, segített a vízen és a parton, szakmai tanácsokat adott, mindig átbeszéltük a stratégiát, nélküle nem sikerült volna. Nagyon élveztem a versenyzést, az olimpia hangulatát, most azt mondom, hogy irány, Los Angeles! Persze, négy év hosszú idő, de már várom az újabb olimpiai futamokat – nyilatkozta Vadnai Jonatán a Magyar Vitorlás Szövetség honlapján.

Vadnai Benjámin és Vadnai Jonatán

Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség / Cserta Gábor
Vadnai Benjámin és Vadnai Jonatán Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség/Cserta Gábor

Vadnai Jonatán tehát a visszalőtt éremfutamban kockáztatott, és az élen haladva felborította a hajóját, beleesett a vízbe, de nagyon profin megoldotta a helyzetet. A jelenetről a Eurosport külön videót osztott meg az X oldalán, és a „katasztrófa” szót használja. S bár versenyzőnk a malőr után sok helyet visszaesett, ennek nem lett jelentősége, hiszen a leállt szélben ezt a futamot leállították, érvénytelenítették.

 

Vadnai Jonatán negyedik helyezése minden idők harmadik legjobb magyar eredménye a nyári olimpiák vitorlásversenyein. 1980-ban Detre Szabolcs és Detre Zsolt (repülő hollandi) végzett a harmadik helyen, az előző olimpián pedig Berecz Zsombor (finn dingi) nyert ezüstérmet, aki ezúttal – a Dél-afrikai Ian Ainslie-vel párban – szövetségi kapitányként segítette a magyar csapatot.

– Gratulálni szeretnék Jonatánnak és az egész Vadnai családnak. Joni egyenletes, érett versenyzést mutatott, profin és nyugodtan vitorlázott az éremfutamban is. És ha valaki élete első olimpiáján erre képes, akkor bizakodhatunk, hogy akár még ennél is feljebb juthat, hiszen a kora alapján legalább még két olimpia benne van. A magyar érdekeltségű futamok ezzel véget értek, büszkék lehetünk a csapatra. Összességében előrébb lépett a magyar vitorlázás, ismét bizonyította a csapat, hogy helyünk van a nemzetközi élvonalban – értékelt Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

 

Berecz Zsombor: Vadnai Jonatán végig tökéletesen vitorlázott

Berecz Zsombor, a magyar csapat szövetségi kapitánya szerint Vadnai Jonatán fantasztikus jövő előtt áll. Pontszerzése újabb bizonyíték, hogy a vitorlázás a legfontosabb olimpiai sportágaink között van.

– Előzetesen mindenki aláírta volna a negyedik helyet. De az az igazán fergeteges, ahogy ez a negyedik hely megszületett. Joni végig tökéletesen vitorlázott, úgy, hogy egyszer sem volt igazán mázlija, ahogy mi mondjuk, nem jött neki a lap. Kizárólag a kemény munkának, a fegyelmezett, taktikus vitorlázásnak köszönheti, hogy negyedik lett. Tankönyvet lehetne írni arról, amit az elmúlt napokban csinált. Például az éremfutamban mind a három rajtnál ő volt a legjobb, olyan belső erő, koncentráció van ebben a srácban, amivel én még nem nagyon találkoztam. Na meg alázat és szorgalom! Gyerekkora óta lehajtott fejjel melózott, és itt az eredménye. Ráadásul ez az első olimpiája, fantasztikus jövő lehet előtte. Ha négy év múlva Érdi Mária és Joni is el tud indulni, abból valami csoda lehet. De az újabb pontszerzés is bizonyítja, hogy a vitorlázás a legfontosabb olimpiai sportágaink között van, a legmagasabb polcon van a helye Magyarországon – mondta Berecz Zsombor. 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.