Berecz Zsombor utódja világbajnoki ezüstérmet szerzett

A világbajnok és olimpiai ezüstérmes Berecz Zsombor nyomába lépve Németh Domonkos szép sikert ért el a Miami partjainál rendezett finn dingi világbajnokságon: a csupán húszéves versenyző ezüstérmet szerzett. A finn dingi nem olimpiai hajóosztály, de Németh Domonkos is ennek a megszállottja, s amondó, még fiatal, ráér váltani. Igaz, az olimpiai részvétel lehetősége őt is foglalkoztatja.

Magyar Nemzet
2023. 02. 01. 13:14
null
Fotó: ARON SZANTO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhat nemzet ötvennyolc finnese csatázott a világbajnoki érmekért január 27-től öt napon át. Minden napra két futamot terveztek, a kezdeti friss szél az utolsó napra szép lassan elfogyott, így végül a tíz helyett nyolc futam alapján hirdettek végeredményt. Németh Domonkos a tavalyi világbajnokságon bronzérmes volt, tehát egy helyet javított.

Az olimpiai ezüstérmes és világbajnok örökébe lépve a még csak húszéves Németh Domonkos a magyar vitorlássport egyik legnagyobb tehetsége, kétszeres Silver Cup-győztes, azaz finn dingiben már két U23-as világbajnoki arannyal büszkélkedhet. Ő az idei korosztályos világbajnokság nagy esélyese is, ezt a versenyt idén a Gold Cup-tól függetlenül, majd július 17-től rendezik meg az olaszországi Comói-tavon.

Németh vitorlástudása, alkata és fizikai képességei számára a finn dingi az ideális hajóosztály. Az ő eredményeit, fejlődését látva sajnálhatjuk csak igazán, hogy a finn kikerült az olimpia programjából.

– Igazán szép hetünk volt Miamiban. Nagyszerűt vitorláztunk, gyönyörű körülmények között. A rendezés is remek volt, élveztem. Nagyon jó volt versenyezni ilyen szuper, jó emberekkel. Remélem, az itt megismert vitorlázók közül minél többel találkozom majd Európában is. Elégedett vagyok a világbajnoki ezüsttel.  Örülök, hogy próbára tehettem a képességeimet egy másmilyen, nekem szokatlan hajóban. Jó volt gyenge szélben is kipróbálni magam – nyilatkozta a verseny honlapjának a magyar sportoló.

Németh Domokost is rosszuk érinti, hogy a finn dingi már nem olimpiai hajóosztály, de azért kétségbe sem esik emiatt. 

– Mindenképpen folytatni akarom a finnezést, húszéves vagyok, van még bőven időm ebben a hajóosztályban. Kipróbáltam az iQFoilt (2024-ben ez lesz olimpiai osztály – a szerk.), és tagja vagyok a magyar SSL-csapatnak (Star Sailors League –a szerk.), remélem, végre létrejön a tavaly elmaradt döntő verseny. Ki tudja, mit hoz még a jövő. Egy biztos: annyit szeretnék vitorlázni, amennyit csak tudok.

A Finn Gold Cup versenyt eddig ötször rendeztek az Egyesült Államokban, az utolsót 2010-ben a San Francisco-öbölben. Érdekesség, hogy ugyanúgy, mint most, akkor is a brit Ed Wright lett a világbajnok, ő az – a statisztikusok örömére –, akinek a két világbajnoki aranyérme között a legtöbb idő telt el. A mostani világbajnokság első napján kiderült: a verseny Wright és Németh nagy csatáját hozza majd. A két nyitófutamban hűvös, 12-18 csomós északnyugati szél fújt, a brit mindkettőt megnyerte, Németh Domonkos mindkettőben második lett, az egyikben 13 helyet tudott javítani a futam alatt. A második versenynapra még ráfújt a szél, a 17-18 csomós alapot húsz csomó körüli lökések is tarkították, nagyobbak lettek a hullámok is. Wright egy második és egy első, Németh egy ötödik és egy második hellyel folytatta. A délelőtti ötödik hely a körülményekhez képest sikeresnek mondható, Németh Domonkos ugyanis a hátszél végén, vezető helyen, a kapuban luvba borult, ezután nagyot mentve került vissza az élmezőnybe.

A harmadik napon kezdett gyengülni a szél, 13-14 csomóval indult a nap, aztán a hatodik futamra nyolc-kilenc csomóra csökkent, ebben a versenyben már nem engedélyezték a pumpálást. Az ötödik futamot Németh megnyerte, az utolsó hátszélben vágott az élre, ezzel közelebb került a vezető Wrighthoz. A negyedik versenynapon Wright tovább növelte az előnyét Németh előtt, a bronzérmes helyen pedig bebiztosította a pozícióját az aktuális Európa-bajnok, a spanyol Miguel Fernando Vasco. Az utolsó nap szélhiány miatt már nem volt futam, így ez is maradt a 2023-as Finn Gold Cup végeredménye. 

Fotó: Németh Domonkos elégedett az ezüstéremmel (Fotó: Robert Deaves)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.