Bolt mosolya kijelölte, övé lett a fele királyság

A 100 méteres síkfutással ellentétben 200-on olyan atléta nyert, aki már az előző olimpia óta tokiói esélyes volt: a kanadai Andre De Grasse.

2021. 08. 04. 16:35
Andre De Grasse és Usain Bolt
Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Usain Bolt dominanciája Rio de Janeiróban még egyértelmű volt. A jamaicai sprinter, aki a mai napig tartja a 100 és a 200 méteres világcsúcsot is, zsinórban harmadszor nyerte meg mind a két számot. Brazíliában azonban megnevezte az utódját is, a kanadai Andre De Grasse személyében.

– Hasonlóan fut, mint én. Nem a legjobb rajtoló, de ha megindul, akkor megindul – jellemezte Bolt az akkor 21 éves De Grasse-t. Az elődöntőben még azt is megtehették, hogy összemosolyognak.

A kanadai nagy célja volt, hogy legyőzze a legendát a visszavonulása előtt, és erre lehetett is volna esélye a 2017-es világbajnokságon, ahol Bolt már csak bronzérmet nyert 100 méteren. De Grasse azonban néhány héttel a vb előtt megsérült, és mivel a következő évben sem volt egészséges, tartani lehetett attól, hogy azoknak az atlétatehetségeknek a sorát bővíti majd, akik a sérülésük miatt sosem futják be azt a karriert, amit sokan – köztük Andre De Grasse esetében maga Usain Bolt – jósoltak nekik.

A 2019-es világbajnokságon De Grasse visszatért, és elérte ugyanazt az eredményt az immár Bolt nélküli mezőnyben, amit első olimpiáján is: 100 méteren bronz, 200-on ezüst.

Idén nem voltak olyan kiemelkedő időeredményei, mint az amerikai riválisoknak, de a nagy kanadai előd, Atlanta 100-as olimpiai bajnoka, Donovan Bailey nem aggódott emiatt.

– Sokkal jobban érdekel, hogy elkerüljék a sérülések – hangsúlyozta Bailey, ami De Grasse múltját ismerve jogos aggodalom volt, de végül alaptalannak bizonyult.

De Grasse 100 méteren megtette azt, amit eddig valamennyi nagy döntőjében (2015-ös és 2019-es vb, 2016-os és 2021-es olimpia): egyéni csúcsot futott és bronzérmet nyert.

200-on már az elődöntőben is nagyon ígéretesen mozgott, a fináléban pedig legyőzte a teljes mezőnyt, 19,62-es kanadai csúccsal megszerezte az aranyérmet!

– Alig hittem el, átment az agyamon minden sérülés, amivel meg kellett küzdenem. Nem volt egyszerű visszajönni, rengeteget dolgoztam ezért, és örülök, hogy aranyérmet szereztem a hazámnak. Most már várom, hogy hazamehessek a feleségemhez és a kisfiamhoz – ezek voltak Andre De Grasse örömszavai, aki azért annyira még nem siethet, hiszen még a kanadai 4x100-as váltóval is az éremszerzés lesz a cél Tokióban.

De Grasse mögötte a három amerikai ért célba, az ezüst Kenneth Bednarek, a bronz a világbajnok nyakába kerül majd. Bizonyos szempontból viszont a negyedik helyezett, mindössze 17 éves Erriyon Knighton az Egyesült Államok Bolt-utódja, hiszen a jamaicai korosztályos világcsúcsát már megdöntötte. Bolt első olimpiáján, Athénban, hasonló életkorban az előfutamban kiesett 200 méteren, a magyar Pauer Géza mögött célba futva...

Egyelőre azonban az amerikai trónkövetelők helyett Andre De Grasse-é lett a jamaicai legenda fele királysága.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.