Bombameglepetés: Djokovics kiesett, nem fogja utolérni Steffi Grafot

Az Australian Open, a Roland Garros és Wimbledon után a tokiói olimpiát nem tudta megnyerni a 20-szoros Grand Slam-bajnok, világelső Novak Djokovics. Alexander Zverev 1:6, 6:3, 6:1-re legyőzte őt a tokiói olimpia elődöntőjében. Így továbbra is Steffi Graf az egyetlen teniszező, aki egy éven belül minden Grand Slam-versenyt és az olimpiát is megnyerte.

Magyar Nemzet
2021. 07. 30. 11:58
null
Novak Djokovics azt ígéri, hogy erősebben tér vissza Fotó: Tiziana FABI / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világranglista 13. helyén álló orosz teniszező lesz Alexander Zverev ellenfele a tokiói olimpia döntőjében. A 25 éves moszkvai játékos két sima szettben, 6:3, 6:3-ra győzte le a spanyol Carreno Bustát, és karrierje legjobb eredményét elérve bejutott a fináléba.

Sokkal szorosabb csatára volt kilátás a Djokovics–Zverev mérkőzésen. A világelsőt csak a langaléta, orosz származású német szorongathatta volna meg az aranyérem felé vezető úton. Ehhez képest a szerb hány demoralizáló rövidítéssel és brutálisan pontosan helyezett kétkezes fonákkal elvette Zverev kedvét a komolyabb küzdelemtől. Kétszer is elvette az adogatását, és nagyon magabiztosan, 6:1-re nyerte az első játszmát. A hosszú labdameneteket rendre a szerb nyerte, Zverev nem szakított „jó” szokásával, fejben nem volt elég erős.

Novak Djokovics remekül kezdett
Fotó: Tiziana FABI / AFP

A folytatás ennél szorosabb meccset ígért: Djokovics adogatásánál Zverev – a találkozón először – bréklabdához jutott, de nem tudott élni az eséllyel. Sőt, 2:2-nél a szerb a második szettben is brékelőnybe került. Igen ám, de Zverev azonnal visszavette az elveszített adogató játékot, így minden kezdődhetett elölről. A német tudott újítani, egy újabb brék elég volt az egyenlítéshez. A tokiói olimpián Alexander Zverev volt az első, aki szettet tudott nyerni a világelső ellen.

Alexander Zverev mélyről kapaszkodott vissza
Fotó: Tiziana FABI / AFP

Sőt, a döntő játszmában is brékkel, sőt, dupla brékkel indított a német, pillanatok elhúzott 4:0-ra. Djokovics szinte nem volt a pályán, illetve ott volt, de ellenfele vérszemet kapott. Levegőben lógott a meglepetés. Zverev emelt a játéka színvonalán, Djokovics pedig szemlátomást nem tudta vele tartani a lépést. Mély gödörbe került a világelső, csak egy játékot tudott nyerni a harmadik szettben. Így idén nem nyer Golden Slamet.

Ez legutóbb, 1988-ban Steffi Grafnak sikerült, aki az összes Grand Slam-versenyen győzött, valamint megnyerte a szöuli olimpiát.

Tokiói olimpia, tenisztorna, férfi egyes elődöntő: Hacsanov (orosz, 13.)-Carreno Busta (spanyol, 6.) 6:3, 6:3, Zverev (német, 4.)–Djokovics (szerb, 1.) 1:6, 6:3, 6:1.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.