Apai ölelés, amiben benne volt az elmúlt huszonegy év

Mi sem természetesebb, hogy ha egy édesapa a helyszínen látja, amint a lánya olimpiai ezüstérmet szerez, akkor az első adandó alkalommal magához öleli. Hát még ha egyben edzője is a lányának. Mégis különös pillanat volt, ahogy Csipes Ferenc köszöntötte a K–1 500 méteres döntőben második Csipes Tamarát. A boldog második helyezett úgy érzi, szintén olimpiai bajnok édesapja most először volt maradéktalanul elégedett vele.

2021. 08. 05. 8:21
 CSIPES Tamara; CSIPES Ferenc
A nagy pillanat, amikor a mindig többre vágyó Csipes Ferenc maradéktalanul elégedett a lányával, Tamarával Fotó: Kovács Tamás

Mi sem természetesebb, hogy ha egy édesapa a helyszínen látja, amint a lánya olimpiai ezüstérmet szerez, akkor az első adandó alkalommal magához öleli. Hát még ha egyben edzője is a lányának. Mégis különös pillanat volt, ahogy Csipes Ferenc köszöntötte a K–1 500 méteres döntőben második Csipes Tamarát. A boldog második helyezett úgy érzi, szintén olimpiai bajnok édesapja most először volt maradéktalanul elégedett vele.

Csipes Ferenc amellett, hogy olimpiai és nyolcszoros világbajnok, a kajakosok körében örök példakép marad. A technikájával iskolát teremtett, hozzá hasonló harmonikus mozgással csak nagyon kevesen uralták a hajót. Edzőként is nagy hangsúlyt helyez a technika csiszolására, Tamara lánya elsősorban neki köszönheti, hogy ugyancsak jól áll a kezében a lapát.

Hiába olimpiai bajnok 2016 óta már lánya is, az edző-édesapa sohasem volt teljesen elégedett Tamarával, mert mindig azt érezte, annál is többre lehetne képes, mint amit elért. Mindez talán már tényleg a múlt. lényegében tökéletes pályát teljesítve lett második a Tokióban már háromszoros olimpiai bajnok új-zélandi Lisa Carrington mögött, az ötszörös olimpiai bajnok előtt, aki negyedik lett. Amint Tamara kikötött a parton, elsőként az édesapja termett mellette és ölelte boldogan magához.

Amikor az interjúzónában megkérdeztem Csipes Tamarát, az édesapja volt-e már valaha is ennyire elégedett, úgy válaszolt, ahogy gondoltam.

A nagy pillanat, amikor a mindig többre vágyó Csipes Ferenc maradéktalanul elégedett a lányával, Tamarával

– Nem, szerintem még soha. Abban az ölelésben tényleg minden benne volt. Az elmúlt huszonegy év, amióta az edzőm. Nyilván nagyon kritikus velem, a gyerekével, mert a legtöbbet akarja nekem. Megszoktam az évek során. Úgy engedett el a stégtől: elvileg te vagy a B egység, de minden egyes pályád jó volt a nyáron, csak azt kell megismételni, amit két hete Szolnokon eveztél.

A kislánya születése fordította át

Aztán Csipes Tamara felidézte, hogyan vezetett az út az egyéniben szerzett ezüstéremig.

– Rio előtt is második voltam a hazai válogatón Dana mögött, de akkor csak ő indulhatott az olimpián – kezdett bele.

– Amikor Dana megnyerte az olimpiát, összenéztem apával, s kimondtam, amit ő is gondolt: nem hiszem el, ha a mi sportágunkban is lehetne két egység, simán bejöttem volna másodiknak.

Akkor nem kaptam meg a lehetőséget, most igen. Azóta tudatosan készültem arra, hogy itt bebizonyítsam, egyesben is képes vagyok jó teljesítményre. A kislányom születése is segített. Amikor 2019-ben a szülés után lementem az első edzésre, apa azt mondta, nem gondolta volna, hogy még valaha csinálok valamit kajakban.

Nehéz anyaként helytállni, de a kislányom nagyon sok pluszt adott. Mindig mentális problémáim voltak az élsporttal, ebben sikerült erősödnöm.

Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

Majd arról beszélt, milyen sokat köszönhet a csapattársainak, Medveczky Erikának, aki 2016-ban felhívta, készülhetnének-e együtt, illetve a két fiatalnak, Pupp Noéminek és Hagymási Rékának.

– Ők a második családom, ebben az ezüstéremben ők is mind benne vannak – jegyezte meg Csipes Tamara.

Kozák Danutát akarta utolérni

És persze Kozák Danutának, aki hosszú évek óta inspirálja.

– Nehéz felnőni egy olyan klasszis mellett, mint Dana.

Két évvel idősebb nálam, már utánpótlásban is végig versenyeztünk egymással, benne már akkor megvolt a megfelelő szemlélet, e tekintetben mindig is le voltam maradva tőle. Az elmúlt öt évben azért dolgoztam, hogy utolérjem őt, meg akartam mutatni, mire vagyok képes nyáron, csúcsformában, nem pedig májusban 10 Celsius-fokban a válogatón. Én is tudtam mindig, hogy tehetséges vagyok, csak az elsöprő akarat hiányzott belőlem. E téren sokat fejlődtem, s most tényleg minden összejött – beszélt a csapat- és versenytárshoz fűződő kapcsolatáról.

Még Csipes Ferenc vezet a családi versenyben

Visszatérve az édesapjához, a családi olimpiai éremversenyben még az édesapa vezet, hiszen Csipes Ferencnek a Szöulban a négyessel (Csipes, Hódosi, Gyulay Ábrahám) szerzett aranyérme mellé van két ezüstje, szintén a négyessel 1992-ből és 1996-ból, valamint egy bronza is Szöulból Ábrahám Attilával kettes ötszázon. Ma még Csipes Ferenc vezet. Szombaton fordulhat a kocka. Ha a női négyes győz, akkor Tamara megelőzi az édesapját.

– Ha csalódottak is az eddigi eredmények miatt, szerintem jó formában vannak a lányok. Igyekszem lendületet adni a hajónak. Nyerni akarunk, ez nem is kérdéses

– szögezte le. Egyenes beszéd.

Nem ez volt az utolsó verseny Tokióban. Még jön a négyes
Fotó: MTI/Kovács Tamás

S utána folytatja-e a kajakozást?

– Egyelőre a szombati döntőig tervezek, aztán hazamegyek, megölelgetem a kislányomat, majd még indulok a világbajnokságon. Utána három-négy hónapig csak a lányommal akarok foglalkozni, aztán majd meglátjuk.

Legyen így. Az olimpia elhalasztásának egyetlen jó oldala, hogy a következőig csak három évet kell várni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.