Nevel, elad, nevel, elad – évek óta ebből él a Dinamo Zagreb

Ugyanazt a csapatot kellene legyőznie szerdán a Ferencvárosnak a Bajnokok Ligája-selejtezőjében, amelytől tavaly hazai pályán sima 4-0-s vereséget szenvedett. Legalábbis nevében ugyanaz a Dinamo Zagreb, de sokat változott az elmúlt egy évben. Ennek ellenére könnyebb dolga nem lesz a Fradinak.

2020. 09. 15. 12:00
Europa League - Round of 16 First Leg - GNK Dinamo Zagreb v Benfica
Emir Dilaver (balra) ellenfélként tér vissza az Üllői útra Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly a Ferencvárosra megsemmisítő vereséget mérő csapatból távozott a sztár (Dani Olmo), a melós (Nikola Moro) és az edző (Nenad Bjelica) is. A mostani Dinamo tehát már nem az a Dinamo, de ez nem azt jelenti, hogy jelentősen gyengébb – ha gyengébb egyáltalán.

Nagy balhé kerekedett a vezetőedző Bjelica kirúgásából. Amikor márciusban a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették a horvát bajnokságot, a klub fizetéscsökkentést kezdeményezett. Ezt Bjelica és a szakmai stáb hat tagja nem fogadta el, ezért azonnali hatállyal menniük kellett. Pedig sikerekben nem volt hiány: Bjelica 99 tétmeccséből 71-et megnyert a Dinamóval, két bajnoki címet szerzett, az Európa-ligában nyolcaddöntőig, a BL-ben csoportkörig vezette a csapatot.

A korábbi ferencvárosi Emir Dilaver (balra) újra ellenfélként tér vissza az Üllői útra – Fotó: Reuters

Bjelica helyét Igor Jovićević vette át, akit azonban júliusban kirúgtak a Rijeka elleni vereség után. Ekkor egy hónapja már Zoran Mamić volt az új sportigazgató a klubnál, aki korábban három évig volt a Dinamo edzője, és vele is megjárta a csapat a Bajnokok Ligáját. Sőt a 2015-ös csoportkörben az Arsenalt le is győzte 2-1-re hazai pályán. Jovićević elküldése óta ő irányítja a zágrábiakat.

Mamić már nem ugyanazzal a kerettel készül a Fradi elleni, mint tavaly Bjelica. Januárban adta el a Dinamo a legértékesebb labdarúgóját, Dani Olmót az RB Leipzignek. A spanyol válogatott támadó 2019-ben mindkét Fradi elleni meccsen bevette kapuját. Rajta kívül Nikola Moro számít még nagy távozónak a Fradi elleni legutóbbi párharchoz képest. A védekező középpályást augusztusban 8,5 millió euróért vette meg a Dinamo Moszkva.

Ebből él a klub. A nagyobb neveket tekintve 2010 óta Mario Mandžukić, Mateo Kovačić, Andrej Kramarić és Marcelo Brozović hagyta el a csapatot jó pénzért, de egyikük eladása után sem tört meg a Zagreb. Az említett tíz évben a klub csak egyszer nem jutott be valamelyik európai kupa csoportkörébe, ötször ráadásul a BL-ben ért célba. Értenek ahhoz, hogy a tehetségeik folyamatos kiárusítása mellett is tartsák a színvonalat. Olmóék távozása után sem állt meg az élet.

A Dinamo Zagreb öt legdrágábban eladott labdarúgója:

1. Marko Pjaca – Juventus – 2016 – 23 millió euró

2. Dani Olmo – RB Lepzig – 2020 – 21 millió euró

2. Luka Modrić – Tottenham – 2008 – 21 millió euró

4. Filip Benković – Leicester City – 2018 – 14,5 millió euró

5. Marko Rog – Napoli – 2017 – 13,5 millió euró

A Dinamo jelenlegi legértékesebb játékosa a kapus Dominik Livaković (12,5 millió euró), aki világbajnoki ezüstérmes, tavaly még csak csere volt a horvát válogatottban, de ma már kezdő. A középcsatár Bruno Petković 11 millió eurót ér, ő egy éve a horvátok Üllői úti győzelmének kulcsfigurája volt, sok esetben nem tudtak vele mit kezdeni a ferencvárosi védők. Gólt is szerzett – azért csak egyet, mert 4-0-nál könnyelműen kihagyott egy tizenegyest.

Mellettük a balszélső Mislav Oršić számít vezérnek, aki 2019-ben is a keret tagja volt. Az előző idényben 42 tétmeccsen 21 gólt és 10 gólpasszt jegyzett, amivel a csapat legeredményesebb játékosa volt. Új arc a koszovói válogatott Lirim Kastrati, aki az előző évadot a Lokomotiva Zagrebben töltötte kölcsönben, amelyben csapattársa volt a Fradi nyári szerzeményének, Myrto Uzuninak.

Olmo távozása óta nagyobb szerepet kap a 22 éves horvát Lovro Majer, aki tavaly a Fradi ellen még csak csereként lépett pályára – őt Dibusz Dénes is kiemelte interjúnkban. Elsősorban rá, Oršićra és Kastratira építi a gyors, direkt, sokszor egy mélységi passzra építő támadójátékát a Dinamo. A Kolozsvár ellen is ők jelentették a legnagyobb veszélyt a BL-selejtező előző körében. Ugyan Romániában 2-2 után csak tizenegyesekkel jutott tovább a horvát bajnok, de az 51. perctől emberhátrányban játszott, mégsem tört meg.

Bár a Transfermarkt adatai szerint harmadával, 120 millió euróról 80 millióra csökkent a zágrábiak keretértéke az előző évadhoz képest, de ez nagy mértékben Olmo eladásának tudható be, akit távozásakor 35 millióra becsült az átigazolási szakportál. Így is közel négyszer annyit ér a Dinamo jelenlegi játékosállománya, mint a Fradié (23 millió euró).

Tavaly ősszel nemcsak a magyar bajnok szerzett értékes tapasztalatokat az Európa-ligában a CSZKA Moszkva legyőzésével és az Espanyol elleni döntetlenekkel, hanem a Dinamo is a BL-ben. Az Atalantát otthon 4-0-ra verte meg, a Sahtar Donyeckkel pedig oda-vissza ikszelt. Mindebből kiindulva nem lesz könnyebb dolga a Fradinak, mint egy évvel ezelőtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.