„Norvégia? Ma még hallani sem akarok róla!”

Nagyon büszke vagyok a csapatra! – lelkendezett a Svédország elleni győzelem után Elek Gábor. A szövetségi kapitányt inkább korholni halljuk a játékosait, ezért a dicséretnek különösen nagy az értéke. A Norvégia elleni negyeddöntővel viszont egyelőre nem akar foglalkozni. Igaza is van. Most végre van mit ünnepelni. Ma még mindenképpen.

2021. 08. 02. 12:28
null
Járt a pacsi Márton Grétának Elek Gábortól Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szájon vert minket a brazil meccs, és erre ráment az oroszok elleni is. Elveszítettük két fontos emberünket, plusz a mai meccsen Tomorit is, csoda, hogy utána meg tudtuk tartani az előnyt. De nagy volt a lelkünk, mindent elviseltünk, még a saját hibáinkat is. Egyelőre ezt még fel kell dolgoznunk, még nem fogtuk fel, hogy sikerült megcsinálnunk – Elek Gábor is érezte a svédek elleni siker után az interjúzónában, hogy ezek most nem a szakmázás pillanatai.

Persze arra nézve is kapott kérdést, s felmondta a kötelezőt, hogy jól működött a védekezésünk, felállt fal ellen kevés gólt kaptunk, de lerohanásból sajnos többet, aztán visszatért oda, ami a lényeg: – Nagyon nagy szívünk van, hatalmasat küzdöttünk, így túl tudtunk emelkedni minden nehézségen. Nagyon fiatal a csapatunk, még ha vannak benne nagy öregek is. Vámos Petra ezektől a játékosoktól autogramot meg közös fényképet kért korábban, akik ellen itt pályára lépett.

Járt a pacsi Márton Grétának Elek Gábortól
Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport

Megkérdeztem Elek Gábort, az oroszok elleni vereség után valóban hitt-e vagy csak hinnie kellett abban, hogy meg lehet a győzelem.

– Értem a kérdést. Hinnem kellett. A sportoló, amíg van esély, addig nem adja fel. Görbéék (Görbicz Anita) a doktornővel együtt nagyon sokat segítettek. A spanyolok elleni meccs után kicsit könnyebb volt. Hogy csináltunk-e valamit különlegeset? A bevált rutinból – videózás, edzés, csapatgyűlés – nem szabad engedni. De azért volt néhány extra húzás. Nem kell hatalmas dolgokra gondolni, de ez maradjon a mi titkunk.

Hogyan tovább? Miben bízhatunk Norvégia, a világ legjobbja ellen, amely ráadásul a mumusunk? – kérdeztem, helyesebben csak kérdeztem volna, mert amikor meghallotta Norvégiát, a kapitány így reagált: – Norvégia? Ma még hallani sem akarok róla!

Igaza van, egy nap, helyesebben egy csak röpke este erejéig még illik ünnepelni ezt a sikert. A magyar női kézilabda-válogatott ilyen magasságban, olimpiai negyeddöntőben legutóbb 2008-ban járt. Sőt, olimpián azóta sem. Akkor felejthetetlen mérkőzésen legyőzte az örök rivális Romániát. Most még talán nagyobb kihívás előtt áll, de rendben, a szerdai meccsel csak keddtől foglalkozzunk.

Rögös út végén mosolygós arcok

Mit tesz a siker. A játékosok, akik az előző meccsek után csak kötelességszerűen álltak meg nyilatkozni, most boldogan beszéltek a diadalról, az érzéseikről.

Szöllősi-Zácsik Szandra: Nem adtuk fel egy percig sem. Ma természetesen követtük a csoportunkból a másik két meccset, s miután mindkettőn számunkra kedvező eredmény döntött, lelkileg még jobban megerősödtünk. Meccsről meccsre javuló teljesítményt nyújtottunk, egyre jobban összeállt a védekezés, ez hozta magával a jobb kapusteljesítményt, ami az utolsó két találkozón extra volt.

Bíró Blanka: Négy nappal ezelőtt még nem biztos, hogy elhittem volna, hogy tovább fogunk jutni a csoportból. Van némi keserűség bennem a korábbi mérkőzéseink miatt, hiszen akár jobb helyen is végezhettünk volna a csoportban, de a lényeg, hogy sikerült élnünk a lehetőségeinkkel. Ezen az utolsó két találkozón a saját kezünkben volt a sorsunk, a szerencse is olykor mellénk állt, örülök, hogy élni tudtunk ezekkel. A mai mérkőzésen elsősorban a visszarendeződés volt a kulcs, én pedig jól éreztem a ziccereket.

Márton Gréta: Nagyon rögös utat jártunk be idáig, nem alakultak túl jól a kezdetek, de örülök, hogy így sikerült lezárni ezt az utazást a B csoportban. Természetesen figyeltük a korábbi mérkőzéseket, de mi úgy álltunk hozzá, hogy a másik mérkőzések eredményeitől függetlenül mi ki szeretnénk adni magunkból mindent, nyerni jöttünk ki a pályára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.