időjárás 24°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Nem szakadt el a szalmaszál, negyeddöntős a női kézilabda-válogatott!

Novák Miklós (Tokió)
2021.08.02. 10:42
Nem szakadt el a szalmaszál, negyeddöntős a női kézilabda-válogatott!

A magyar női kézilabda-válogatott megkapaszkodott az utolsó szalmaszálban. Spanyolország után a B csoport zárómérkőzésén 26-23-ra legyőze Svédországot is és bejutott a legjobb nyolc közé az olimpián. A szerdai negyeddöntőben azonban a legutóbbi két meccsnél is nagyobb feladat vár a mieinkre, Norvégia lesz az ellenfél.

Harsány csatakiáltás szűrődött ki a magyar öltözőből, a hanghullám a vegyes zónáig is eljutott. Anna Vjahirjeva egy pillanatra fel is kapta a fejét, miközben érdeklődésemre azt taglalta, a magyarok szereplését Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita hiánya alapjaiban határozza meg az olimpián. Olyannyira ismeri a mieinket, hogy egyenesen azt mondta, Kovacsics a magyar csapat szíve.

Az egyaránt elvesztett első három mérkőzés után a magyar válogatott többet nem kívánhatott, mint hogy az egész B csoport utolsó mérkőzésén úgy fusson ki, hogy a saját kezében legyen a sorsa. Miután a franciák legyőzték a brazilokat, az oroszok pedig a spanyolokat, a sors megadta ezt a lehetőséget.

Nincs az a sportoló, akit egy ilyen helyzet ne dobna fel. S noha a svédek már tét nélkül, biztos csoportelsőkként léptek pályára, bizony lelkesebben énekelték a maguk himnuszát.

A meccs eleje azonban azt mutatta, a lelkükben mégsem égett olyan nagy lánggal a tűz, eltelt öt perc, mire felvették a mieink tempóját. A magyar válogatott ugyanis kiválóan kezdett. Vámos Petra, az olimpia felfedezettje szerzett vezetést, aztán Tomori góljával már 2-0 volt javunkra. Először a 8. percben szisszentünk fel, amikor Roberts közelről fejen dobta Bíró Blankát, akit ápolni kellett. Szerencsére tudta folytatni a magyar kapus, ezért mondjuk inkább úgy, ziccert hárított.

A 24. percig minden úgy ment, mint a karikacsapás. Bíró kiválóan védett, több lövés mellett két hetest is hárított, s elöl is szépen jöttek a gólok. Vezettünk már négy góllal is (10-6-ra), majd Márton harmadik góljával 13-10-re, s akkor jött a nőknél szinte törvényszerű rövidzárlat. A svédek fordítottak (13-14), de szerencsére elhúzni már nem volt idejük, sőt a szünetre sikerült egyenlítenünk (15-15).

Bíró Blanka fantasztikusan védett, Zácsik Szandara négy gólja mellett határozottan védekezett, Tomori volt a szellemi vezér
Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport

A közismert klisével élve a második félidőben minden elölről kezdődött. És tényleg. Ismét a magyar válogatott lódult meg, s még határozottabban is, mint az első játékrészben, a 40. percben a nem csupán szellemi vezérré előlépett Tomori Zsuzsa második találatával 21-15-re elhúztunk.

Hát még ha a hetesek is bementek volna! Klujber után Vámos is hibázott, majd Klujber ismét, de szerencsére visszapattant hozzá a labda. Újabb megtorpanás, 22-19-nél Elek Gábor időt kért. Jó érzékkel, mert utána Vámos bravúros gólt szerzett. Aztán sajnos az egyébként kiválóan játszó Háfra nem találta el az üres kaput, a svédek viszont betaláltak. Plusz öt helyett plusz három. Nem mindegy.

Szerencsére a svédek tudat alatt mégsem koncentráltak annyira, vért sem ittak, így nem büntették meg kíméletlenül a gyengélkedéseinket. Bíró pedig még jobban védett, mint a spanyolok ellen. Érzékeny veszteséget jelentett, hogy az 50. percben Tomorit végleg kiállították, és sajnos még azt sem mondhatjuk, hogy túlzott szigorral. Az argentin bírópárosra nem lehetett panaszunk.

23-20-nál megmerevedett az állás, hét percig nem esett gól. Persze felőlünk itt le is fújhatták volna. Aztán Zácsik pazar átlövésből törte meg a gólcsendet (24-20). Már csak hat perc volt hátra…

Nem kellett infarktust átélnünk. A meccs utolsó, méltó jeleneteként Bíró védett ziccert, 26-23-ra nyertünk, ott vagyunk a negyeddöntőben, ahol Norvégia vár ránk.

B csoport, 5. (utolsó) forduló:

Magyarország-Svédország 26-23 (15-15)

magyar gólszerzők: Márton 4, Háfra 4, Lukács 4, Klujber 4/2, Szöllősi-Zácsik 4/1, Vámos 3, Tomori 2, Helembai 1.

További eredmények: Oroszország-Spanyolország 34-31, Franciaország-Brazília 29-22.

A csoport végeredménye: 1. Svédország 7 pont, 2. Oroszország 7, 3. Franciaország 5, 4. Magyarország 4, 5. Spanyolország 4, 6. Brazília 3.

OLIMPIA

Tokió nagy pillanatai – munkatársunk fotói az olimpiáról

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.