Elszakadt az úszónadrágja, Milák ezért nem úszott világcsúcsot

Kis túlzással azt is mondhatnánk, ilyen elégedetlen magyar olimpiai bajnokot még nem láttunk. Milák Kristóf nem örült felhőtlenül a 200 méter pillangón elért győzelmének. Az elmaradt világcsúcs miatt bosszankodott. Később elmondta, miért maradt el a rekord: tíz perccel a rajt előtt elszakadt az úszónadrágja.

2021. 07. 28. 4:37
null
A bűnös, az elszakad úszó nadrág Fotó: Novák Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értettük is, meg nem is, hogy miért nem boldog. Legalábbis nem ünnepelte a győzelmét a 200 méteres vegyes úszás döntőjében.

Aztán ahogy belépett az úgynevezett vegyes zónába, ahol a sportolók nyilatkoznak, Milák Kristóf kivette a táskájából a bűnös úszógatyát és dühösen az asztalra vágta. Emiatt maradt el a világcsúcs…

– Hát ez befolyásolta a végeredményt. Annyi erőt és energiát elpazaroltam erre a második gatyára. Az ilyen apróságok számítanak, kizökkentem – magyarázta Milák, miért is maradt el a világcsúcs.

Aztán később megenyhült.

– Majd az aranyéremmel a nyakamban visszajövök – jegyezte meg. S hozzátette, van még dolga az olimpián, nyerni akar 100 méteren is.

Aztán később kiderült, nem az elszakadt dressz volt az egyetlen malőr. Mondhatni, ami elromolhatott Milák Kristóf körül, az mind elromlott. A leendő bajnok teljesen belefeledkezett a szárazbemelegítésbe, az edzője, Selmeci Attila ezért hiába várta a medencénél, ahova Milák végül csak a tervezetthez képest 20 perccel később futott be. A versenymedencéhez az összes finalista közül utolsóként érkezett ki a magyar bajnok, aki a program kezdete előtt mindössze 15 percet tölthetett a vízben, a szokásos 1500-1800 helyett 500 métert melegített. Ráadásul még az akkreditációs kártyáját is elfelejtette magával vinni, amiért vissza kellett rohannia. S mindezek betetőzéseként tíz perccel a rajt előtt szétszakadt a feszes úszónadrágja.

A korábbi napokon mosolygós Milák Kristók ezért vonult be a verseny előtt morózusan a medencetérbe, s ezért távozot onnan ugyanúgy. Mert hogy ő arra készült, hogy világcsúccsal lesz olimpiai bajnok, ezzel szemben „csupán” aranyérmes lett.

Idővel azért megenyült. Az olimpiai dobogón Schmitt Pál jelenlétében vehette át az aranyérmet, és a kezét a szívére téve hallgatta a magyar himnuszt. Később aztán felülemelkedett a történteken, már képes volt mosolyogni és viccelődni is. Sőt, a sajtótájékoztatón sportszerűen kikérte a másik két dobogóshoz, a japán Tomoru Hondához és az olasz Federico Burdissóhoz intézett kérdést, miszerint milyen érzés, hogy csak a második helyért versenyezhettek.

Természetesen szóba került a folytatás. Milák Kristóf megerősítette, hogy 100 m pillangón is jó eredményt szeretne elérni, s ott csak a helyezés számít.

Távolabbi céljairól ezt mondta:

– Ha hazamegyek az olimpiáról, két hónapig nem akarok úszni. Jó lenne eltűnni kicsit a világ szeme elől, remélem, ezt mások is megértik. Utána majd meglátjuk, mi lesz a következő cél, de várnak még engem meghódításra váró csúcsok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.