Nekiestek a kommentelők Hosszú Katinkának a Facebookon

Sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy Hosszú Katinka ma visszalépett a 200 méteres pillangóúszástól a tokiói olimpián, hiszen a döntése előre borítékolható volt, ahogy az is, hogy ezzel megfoszt egy másik magyart, Jakabos Zsuzsannát az indulástól. Erre reagált hevesen az internet népe: a gerinctelen még a finomabb jelzők közül való, amit a háromszoros olimpiai bajnok fejéhez vágnak a saját közösségi oldalán.

2021. 07. 27. 17:21
HOSSZ Katinka
Tokió, 2021. július 25. Hosszú Katinka a nõi 400 méteres vegyesúszás döntõje után a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 25-én. A címvédõ magyar sportoló az ötödik helyen végzett. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás

Sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy Hosszú Katinka ma visszalépett a 200 méteres pillangóúszástól a tokiói olimpián, hiszen a döntése előre borítékolható volt, ahogy az is, hogy ezzel megfoszt egy másik magyart, Jakabos Zsuzsannát az indulástól. Erre reagált hevesen az internet népe: a gerinctelen még a finomabb jelzők közül való, amit a háromszoros olimpiai bajnok fejéhez vágnak a saját közösségi oldalán.

„Kedves Katinka, eddig tiszteltem, de most csalódtam!” – írja valaki, más pedig felteszi a kérdést: „Jakabost miért szívatod?” Hosszasan idézhetnénk a Facebook-oldalára érkező hozzászólásokból, ugyanis az utóbbi egy-két órában záporoznak a friss, javarészt elégedetlenkedő kommentek a háromszoros olimpiai bajnok egyébként két nappal ezelőtti posztja alá.

Sok hozzászólás a jó ízlés határát súrolja, sőt messze túllép azon, íme egy-két kiragadott példa:

Ilyen szintű sértéseket nyilvánvalóan nem kell eltűrnie Hosszú Katinkának, kíváncsian várjuk, hogyan reagál minderre, ha egyáltalán válaszra méltatja a kommenteket. Mindenesetre van az ügynek tanulsága, talán több is, az egyik az, hogy feleslegesen megfosztottak egy magyar sportolót az olimpiai indulástól egyéniben.

Valószínűsíthető volt, hogy Hosszú visszalép majd a 200 pillangótól, mi is több cikkben írtunk erről, hiszen a szám elődöntője és a Katinkának nyilvánvalóan fontosabb 200 vegyes döntője között nagyon kevés idő telik el holnap hajnalban. A döntés a visszalépésről tehát teljesen észszerű, ami viszont nem az: maga az indulás.

Egy nemzetből csak ketten nevezhetnek egy számban az olimpiára, 200 pillangón a világbajnok mellett Hosszú volt a kedvezményezett, így az ugyancsak kvótával rendelkező nem állhatott rajthoz. Utólag sem, hiába lépett vissza Hosszú. Jakabosnak egyébként ez lehetett volna ez egyetlen egyéni száma az olimpián, ezenfelül csak a váltóban indul. Hozzá tartozik az ügyhöz, hogy Jakabos edzője, Petrov Iván szerint ők nem vesztettek semmit, hiszen az úszó nem volt olyan formában, hogy a döntőért harcoljon.

Végső soron azonban Sós Csaba szövetségi kapitányt dönt a nevezettekről, ám Hosszú esetében, kívülről úgy tűnhetett, felcserélődtek a szerepek. Az erre vonatkozó újságírói kérdések elől rendre azzal a válasszal tért ki a kapitány, hogy egy háromszoros olimpiai bajnoknak vannak privilégiumai, elsőbbséget élvez abban, hogy eldöntse, mely számokban akar indulni.

Hosszú egyébként ugyanezt eljátszotta – ugyancsak Jakabos kárára és 200 pillangón – a riói olimpián is, ám akkor a fantasztikus teljesítménye, a három arany- és egy ezüstérem feledtette az ügyet. Most más a helyzet, Hosszúnak nem megy annyira Tokióban, 400 vegyesen ötödik lett, kétszázon pedig csak a hetedik helyen jutott be a döntőbe.

A másik tanulság éppen ebből fakad: amit a győztesnek elnézünk, azt a „vesztesnek” minősíthetetlen stílusban felhánytorgatjuk? Nincsen jól ez így. Sem az elnézés, sem a felhánytorgatás stílusa.

A jelenség egyébiránt nem magyar sajátosság, épp a minap írtunk arról , hogy Japánban a helyi sztárt, egyik riválisát, Szeto Daiját szedték darabokra a közösségi médiában, amiért korábbi sikerszámai közül kettőben sem jutott be a döntőbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.