Kapás Boglárka nem érti, jó úszással miért csak negyedik lett

Kapás Boglárka mindent kiadott magából, jó időt ért el, úgy lett negyedik a 200 méteres pillangóúszás döntőjében, hogy az éremszerzésre nem volt esélye. Férfi 100 gyorson Németh Nándor nem tudta megismételni egy nappal korábbi teljesítményét, s nyolcadikként végzett. Az amerikai torpedó, Caeleb Dressel két vb-arany után az olimpián is győzött a klasszikus távon. Telegdy Ádám 200 méter háton az elődöntőben remek úszással a negyedik legjobb időt érte el, így szurkolhatunk neki a pénteki döntőben. Ahogy Cseh Lászlónak is, aki nyolcadikként lépett tovább.

2021. 07. 29. 4:50
null
Tokio 20210729 Tokio2020 Japán Olimpia Tokio2020 úszás döntők Foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport a képen Kapás Boglárka Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hárman maradtak hírmondónak a riói döntőből, az akkori hatodik, hetedik és nyolcadik helyezett: a kínai Zsang, az amerikai Flickinger és az ausztrál Throssell. Az öt évvel ezelőtti győztes, a spanyol Mireia Belmonte, nagy vetélytársa itt van Tokióban is, de 200 pillangóra nem nevezett. 400 vegyesen megelőzte Hosszút, de aligha boldog vele, negyedikként ő is lemaradt a dobogóról.

Az elődöntőben Zsang Ju-fej úszta a legjobb időt, aki már 2015-ben, csupán 17 évesen vb-bronzérmes volt ebben a számban. Tokióban száz pillangón már szerzett egy ezüstöt. Flickinger volt a második, pedig a harmadik. Újabb érv amellett, hogy a magyar világbajnoki címvédővel egyértelműen az esélyesek között kellett számolni.

 

 

Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport

Kapás Boglárka, amellett, hogy világbajnok, olimpiai bronzérmes, már a negyedik olimpiáján vesz részt, hiszen alig 15 évesen már ott volt Pekingben is. Nem kell tehát sokadszorra rácsodálkozni, mégis kitűnik – azaz éppen hogy nem... – törékeny termete a robosztus vetélytársak között. A méret fontos, de nem minden.

A rajtnál mindenesetre mindenképpen előny, Kapás hetedikként-nyolcadikként eredt a többiek után. Csang hatalmas tempót diktált, a világcsúcs közelében haladt 100 méternél, őt nem lehetett megverni, a második helyért, reméltük, Kapás is versenyben lehet. Jött is fel szépen, 150-nél már negyedikként fordult, de a kínai mellett a két amerikai, Regan Smith és Hali Flickinger is megelőzte, így negyedikként ért célba 2:06.53 perces idővel.

Nem tehet szemrehányást senkinek, így önmagának sem, hiszen a saját rekordjától csupán három századdal, a harmadik Flickingertől viszont majdnem egy másodperccel, egészen pontosan 88 századdal maradt el. Ő mégsem így gondolja.

– Kicsit sírtam a döntő után. Nagyon csodálkozom, hogy ezzel az idővel ilyen messze voltam a dobogótól. Nem vigasztal, hogy közel jártam az egyéni csúcsomhoz, mert azt reméltem, be tudok menni 2:06 alá. Az viszont vigasztal, hogy teljesen kiúsztam magam

– nyilatkozta később. Sokáig nem búslakodhat, mert a nap döntőinek zárásaként a 4x200 méteres váltóban is úszott.

Dressel behúzta az olimpiát is

Rögtön ezután következett a klasszikus szám, a 100 méteres gyorsúszás döntője. Németh Nándor sajnos nem tudta megismételni az egy nappal ezelőtti remek úszását, amikor 47.81 másodperccel új országos csúcsot repesztett, a fináléban a 48.10 csak a nyolcadik helyre volt elég. De ismételjük meg, hatalmas bravúr, hogy egyáltalán ebben a számban 1964 után – akkor Dobai Gyula hetedik lett – ismét volt magyar döntős.

100 méteren már kétszeres világbajnok, s most megszerezte a becses olimpiai aranyérmet is – csupán hat századdal előzte meg az ausztrál Kyle Chalmerst –, ami pályafutása első egyéni olimpiai győzelme. Tokióban már nyert a 4x100-as váltóval is, könnyen lehet, hogy a tizenháromszoros világbajnok, korunk első számú sprintere, sőt úszója lesz a tokiói játékok legeredményesebb sportolója.

Ránézésre kemény fickó, alaposan ki van varrva, hozzá lehet szokva a sikerekhez, ehhez képest potyogtak a könnyei a dobogón, a himnuszt hallgatva. Ez az olimpia még így, megcsonkított formában is.

– Időben jobbra számítottam – vágott bele Németh Nándor, aki azonban nem volt csalódott. – A román versenyzővel kicsit elaltattuk egymást, az első ötven méter lassú volt, de nem fogok panaszkodni, mert első olimpiámon döntőt úszhattam. Egyedül a benyúlás bánt, mert rátettem egy felesleges tempót.

Majd viccelődve megjegyezte, reményei szerint kifárasztotta a győztes amerikai Caeleb Dresselt a 100 méter pillangóra, s így talán Milák Kristófnak könnyebb dolga lesz.

Telegdy bravúrra készül

A férfi 200 méteres hátúszás elődöntőjében Telegdy Ádám két századdal megközelítve egyéni csúcsát (1:56.19 perc), a negyedik legjobb idővel bejutott a pénteki fináléba. Ő azonban más mérce szerint értékelt.

– Reggel az életem legjobbja – mondta elégedetten. – Nem könnyű ilyenkor jól teljesíteni, de most sikerült. A döntőben bármi megtörténhet.

Telegdy után is továbbjutott 200 vegyesen. Igaz, hogy csak a nyolcadik idővel, de mit számít, 35 évesen óriási dolog, hogy ott van a fináléban.

Zárásként hetedik hely a női váltótól

A Veres Laura, Késely Ajna, Kapás Boglárka összetételű gyorsváltó azt hozta, amit hozhatott. A nyolcadik idővel jutott döntőbe, egy helyet még előre is lépett (a francia stafétát előzte meg), hetediknél jobb nem lehetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.