Köszönjük, Zsombi!

Berecz Zsombor boldog ezüstérmes, ahogy találóan fogalmazott, fehér aranyat nyert. Elégedetten zárja le a pályafutását. Mint egy érett, felnőtt férfi.

2021. 08. 04. 1:06
Berecz Zsombor
Nagyon járt neki. Berecz Zsombor a magyar zászlóval ünnepel Fotó: Tumbász Hédi Forrás: Nemzeti Sport

Berecz Zsombor boldog ezüstérmes, ahogy találóan fogalmazott, fehér aranyat nyert. Elégedetten zárja le a pályafutását. Mint egy érett, felnőtt férfi.

Ennyi személyes vélemény, remélem, belefér. Az egész olimpiai csapatból talán Berecz Zsombornak szurkoltam a legjobban.

Még 2012-ben, a londoni játékok előtt találkoztunk először, amikor a kevésbé ismert olimpikonjainkról írtunk portrésorozatot. Volt benne valami különleges. Egyszerre volt egyszerű vidéki srác és sztáralkat, győzelemre született és a lehetetlen küldetést hajszoló mesebeli hős. Egyszóval egyéniség. Akkor még a Laser hajóosztályban versenyzett. Nem tudta áttörni a falat, 21. lett a londoni olimpián. Aztán váltott, finndingiben folytatta, ahol a vitorlázók közül a nagy fiúk, nem az érett férfiak versenyeznek. Noha már az esélyesek között emlegették, és ő maga is bátran tervezett, de Rióban sem ért célba – nem is tagadta, a 12. helyet csalódásként élte meg. Még nem érett meg, még nem volt kész férfi. Ami abban is megmutatkozott, hogy kicsit túlzásba vitte Rióban a szereplést. Aztán magába szállt és beindult. Lényegében rá való tekintettel rendezték 2017-ben Balatonföldváron a világbajnokságot. Érezte a felelősséget, egyszerre volt versenyző és házigazda, noha inkább foglalkozott volna csak a maga dolgával, bennünket, újságírókat is barátian kiszolgált. Hazai pályán ötödik lett, ami szép, de nem átütő siker. Az egy év múlva jött el, amikor megnyerte a vb-t, s valamennyi magyar sportoló közül elsőként szerzett olimpiai kvótát. Azóta nyert két Eb-t, első lett az előolimpián, 2019-ben második, idén negyedik a világbajnokságon. Immár mindenki, a vetélytársai is esélyesként tekintettek rá.

A sportújságírás adatok nélkül olyan, mint az ingoványra épített ház. De hogy ne tévesszem szem elől a lényeget, meggyőződéssel állítom, valamennyi olimpikon közül tett a legtöbbet azért, hogy érmet szerezzen Tokióban. Azon egyszerű oknál fogva, hogy évek óta az esztendő 365 napjából kétszázat távol tölt a családjától, pedig két kisgyereke várja odahaza.

Nagyon járt neki. Berecz Zsombor a magyar zászlóval ünnepel
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Végigkövettem Berecz Zsombor versenyzését Tokióban. Nagyon drukkoltam neki. Szerettem volna ott lenni az éremfutamán. Ám a rideg számítás a kajak-kenu és a birkózás versenyeire parancsolt kedden, képtelenség volt a kettő között útba ejteni a távoli Enosimát, ahol a vitorlázók küzdöttek az elemekkel. Kicsit fáj, hogy itt vagyok, és mégsem voltam ott. Ám vigasz, hogy Berecz Zsombor boldog ezüstérmes, ahogy találóan fogalmazott, fehér arany nyert. Nem panaszkodik, nem keres kifogást, elégedetten zárja le a pályafutását.

Mint egy érett, felnőtt férfi.

Köszönjük, Zsombi!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.