Kutyakomédia, vagy tele a gatya?

Harcsa Zoltán az utóbbi évtized messze legeredményesebb magyar amatőr ökölvívója – volt. A kétszeres Eb-bronzérmes, Európa-játékok-bronzérmes és ifjúsági olimpiai bronzérmes sportoló kedden bokszolt volna a 2010-es amatőr Európa-bajnok Bacskai Balázzsal az olimpiai selejtezőn történő indulás jogáért, de nem állt ki, egyszersmind bejelentette visszavonulását. 27 évesen, ereje teljében.

Ch. Gáll András
2020. 03. 03. 19:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mérkőzésre a Madárfészek Akadémia újpesti boksztermében került volna sor kedd délután három órakor, a közönség és a szakma teljes kizárásával, pusztán a pontozók és néhány MÖSZ-elnökségi tag, köztük Erdei Zsolt szakmai társelnök jelenlétében. A tét az volt, Harcsa és Bacskai közül melyikük induljon a 75 kg-os súlycsoportban a március 13-20. között Londonban rendezendő európai olimpiai selejtezőn, vagy ha ott nem jár sikerrel, akkor a két hónappal később esedékes párizsi világselejtezőn.

Eredetileg úgy volt, hogy 64 kg-ban Fodor Milán–Kovács Richárd mérkőzés is lesz az olimpiai selejtezőért, továbbá 81 kg-ban Lukácsy Bence és Tallósi Péter között, de Kovács nem állt ki, illetve Lukácsy megsérült, így maradt az óriási érdeklődéssel várt Harcsa–Bacskai meccs napjaink két legjobb magyar bunyósa között.

Egy amatőr (Harcsa) és egy profi (Bacskai) között, mivel Tokióban már a hivatásosak is szorítóba léphetnek.

A MÖSZ elnöksége egyhangú határozattal úgy döntött, hogy a mérkőzést zárt kapuk mögött, a közönség és a szakma teljes kizárásával rendezik meg, csupán a pontozóbírók és néhány elnökségi tag jelenlétében. Hogy miért, arra nem sikerült magyarázatot kapnom, de hogy ez a megoldás nem volt szerencsés, az biztos, mert alapot adott összeesküvés-elméletek gyártására.

Nem beszélve arról, hogy a nem éppen rózsás helyzetben lévő sportágnak remek propagandát biztosított volna egy ilyen – akár a televízió által is sugárzott – presztízscsata.

Amely azonban nem jött létre, mert amikor 15.00 órakor a két bokszoló megjelent a szorítóban, Harcsa letette a kesztyűjét, és bejelentette, hogy nem bokszol, sőt, be is fejezi pályafutását.

– Többen is jelezték, a meccs eredménye már az előtt el volt döntve, mielőtt szorítóba léptünk volna, ezért is rekesztették ki a közönséget, hogy ne legyenek szemtanúk – mondta a Magyar Nemzetnek a feldúlt Harcsa. – Az elnökség önmaga által lefektetett válogatási elveit rúgta fel, hiszen két feltétele volt a részvételnek az olimpiai selejtezőn. Az egyik az indulás a Bocskai István Emlékversenyen, a másik pedig, hogy vegyünk részt a központi felkészülésen, az edzőtáborokban. Én mindkettőt teljesítettem, Bacskai egyiket sem. Múlt héten szóltak, hogy lesz ez a mérkőzés, amikor betegen feküdtem kint Sheffieldben, az edzőtáborban. Akkor már tudtam, hogy nem fogok kiállni és részese lenni egy ilyen kutyakomédiának. Húsz évet adtam az életemből az ökölvívásnak, ennyi volt, befejeztem.

Fotó: Mediaworks

Úgy tudjuk, Bolat Niyazimbetov, a válogatott kazah vezetőedzője is értetlenkedve fogadta a meccs hírét, illetve, hogy még őt sem engedték be a terembe. Mint ahogy szakmailag az is nehezen védhető, hogy bő egy héttel az olimpiai selejtező előtt összeverették volna egymással a két „gladiátort”. Ilyen szempontból még szerencsés, hogy végül nem jött létre a csata.

Bacskai Balázs másképpen látja a történteket.

– Szerintem annyi történt, hogy Zolinak tele lett a gatyája – mondta a 32 éves ökölvívó, aki januárig Rácz Félix védence volt profiként, csakhogy akkor a menedzser visszavonult. – Hát nem az lett volna a legtisztább, ha egymás között eldöntjük, ki a jobb? Egy ilyen öregember ellen nem mert kiállni? Csak jelzem, hogy amatőr pályafutásom során többször is találkoztunk, és mindig én győztem. Tény, hogy a válogatott edzőtáborain nem vettem részt, de akkor még profi voltam, a Bocskain pedig sérülés miatt nem tudtam indulni, pedig akartam. Kilenc nap van hátra a londoni olimpiai selejtezőig, most is edzésben vagyok, Marsi László edző készít fel, és hivatalosan a Vasas-Süllős versenyzője vagyok. Jól tudom, az amatőr bunyó más, mint a profi, de szeretném sikeresen képviselni színeinket Londonban, s ha ott nem sikerül, akkor majd májusban Párizsban.

Az viszont borítékolható, hogyha nem sikerül Bacskainak kivívnia a kvalifikációt, akkor ismét fellángol a nyilatkozatháború, hogy miért nem Harcsát indították…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.