Meghökkentő sportszerűség, így tört össze a japán álom

Japán és Németország nagy csatát vívott az asztaliteniszezők férfi csapatversenyének elődöntőjében. Niva Koki a legnehezebb helyzetben is a sportszerűséget választotta.

K. D.
2021. 08. 04. 17:40
sportszerűség asztaliteniszben
Toki, 2021. augusztus 4. A nmet Dimitrij Ovtcharov a japn Harimoto Tomokazu ellen jtszik a vilgmret koronavrus-jrvny miatt 2021-re halasztott 2020-as tokii nyri olimpia asztalitenisz-bajnoksga frfi csapatversenynek eldntjben, a Tokii Fvrosi Sportcsarnokban 2021. augusztus 4-n. MTI/EPA/Mast Irham Fotó: Mast Irham Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várható kiélezett küzdelmet hozta az asztaliteniszezők férfi csapatversenyében a házigazda Japán és Németország összecsapása. Végül az európaiak és a sportszerűség nyert.

Párosban a németek szereztek vezetést, a japán éljátékos, Harimoto Tomokazu viszont legyőzte az egyéni bronzérmes Dimitrij Ovtcharovot. A veterán Timo Boll újra az európai csapatnak szerzett vezetést, de Harimoto ismét egyenlített, pedig Patrick Franziska ellen kétszettes hátrányban volt.

A fináléról tehát Ovtcharov és Niva Koki meccse döntött. A német uralta a találkozót, az első két szettet megnyerte, a harmadikban pedig négy meccslabdája volt. Az első két lehetőséggel nem élt, a harmadiknál viszont szerencséje volt, csuszát ütött. A reakciókból nem volt egyértelmű, hogy a játékvezetők is így látták-e, de mielőtt vita lett volna, a japán jelezte, hogy a labda bizony elérte az asztalt. Szinte példátlan sportszerűség, hiszen ez egyben a vereséget jelentett Niva és Japán számára.

A tokiói olimpia öt asztalitenisz-versenyszáma közül a férfi csapatverseny az egyetlen, amelyben európai finalista lesz. A döntőben természetesen nem Németország az esélyes Kína ellen, de már a döntő is figyelemre méltó eredmény a németektől.

A japánoknak ebben a számban be kell érniük a bronzmeccsel, a női csapatok döntőjében viszont a hazai csapat próbál csodát tenni a kínai válogatott ellen. Az olimpiai műsorban először helyt kapott vegyes párosban Japán már megszerezte legelső olimpiai aranyérmét asztaliteniszben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.