időjárás -4°C Pál 2022. January 25.
logo

Más a valóság, kihullott a tollszár az ázsiaiak kezéből

Novák Miklós (Tokió)
2021.08.02. 03:26
Más a valóság, kihullott a tollszár az ázsiaiak kezéből

Egy dolog a médiában felkapott tiltakozás, olimpiaellenes hangulat, s más a valóság.

A házigazda nagyszerűen szerepel a tokiói olimpián, csak az aranyérmeket számolva az élen a következő a sorrend a hétfői versenyek előtt: 1. Kína 24, 2. Egyesült Államok 20. 3. Japán 17.

Japán szinte mindegyik sportágban helytáll, sőt remekel. Asztalteniszben vegyespárosban a Mizutani Jun, Ito Mima duó például megszerezte az ország első olimpiai aranyérmét ebben a sportágban.

Nap mint nap nézem a pingpongtorna meccseit, persze csak a tévében, mert a magyar események mellett nincs idő a helyszínre eljutni. A japán tévé azt is közvetítte, ahogy a női csapatversenyben a japánok sajnos játszi könnyedséggel, alig több mint egy óra alatt, 3-0-lal kiverték a Fazekas Mária, Pergel Szandra, Madarász Dóra összetételű magyar együttest a nyolcaddöntőben.

Pergel Szandra figyeli, amint a japán Hirano Miu szerválni készül
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ez persze csak egy röpke epizód. Az annál érdekesebb, hogy a régen rettegett fegyvert, a tollszárfogást már az ázsiaiak közül sem alkalmazza senki. Sem a japánok, sem a kínaiak, sem a szingapúriak, sem az európai színekben szereplő ázsiaiak, zömében kínaiak. Egész pontosan az egyetlen Hszü Hszin, az ezüstérmes kínai vegyes páros férfi tagjának kivételével. A tollszár kiment a divatból.

Persze régen sem ez volt a titka az ázsiaiak sikerének. Hanem a gyorsaság és a szorgalom. Csak az olyan kivételes képességű – és persze szorgalmú – kiválóságok tudták legyőzni őket, mint a Gergely Gábor, Jónyer István, Klampár Tibor összetételű magyar válogatott – tessenek csak tanulmányozni Jónyer István életútját! – vagy éppen a svéd zseni, Jan-Ove Waldner, aki rendszeresen járt edzőtáborozni Kínába.

Európának a német férfi páros révén eddig egyetlen érem, egy bronz jutott az olimpián asztaliteniszben. Persze a németek sem tollszárra fogják az ütőt. Ez a módi végleg kiment a divatból.