„Hálás vagyok, hogy megtaníthattam úszni Milák Kristófot”

Érden, egy családi ház alatt kialakított, nyolcszor négy méteres medencében tanult meg úszni hatévesen Milák Kristóf. Mind a négy úszásnemre Egerszegi Klári tanította meg, aki a sportág legkiemelkedőbb magyar alakjának, Egerszegi Krisztina testvére. Klári hálás, amiért összehozta a sors Milákkal, és lapunknak azt is elárulta, miért pityeredett el örömében, amikor egy éve Kristóf édesapja felhívta őt.

2021. 07. 28. 18:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar idő szerint ma hajnalban mindössze huszonegy évesen olimpiai bajnok lett kétszáz méteres pillangóúszásban. Sok rajongóhoz hasonlóan éjjel háromra húzta a vekkert Egerszegi Klári is, hogy élőben láthassa a nagy pillanatot. Egyfelől különleges nap, másfelől mégis szokványos.

Klári délutántól estig ugyanúgy az érdi uszodában tölti az idejét, mint a szürke hétköznapokon oly sokszor, amikor egyetlen magyar olimpiai arany sem születik. Négy-hat-tíz éves gyerekeket tanít úszni, akárcsak Milák Kristófot annak idején.

Egerszegi Klári tanította meg úszni a friss olimpiai bajnok Milák Kristófot

– A családi házunk alatt építettünk tanuszodát nyolcszor négy méteres medencével, ott tartottuk az úszásoktatást – mesél Egerszegi Klári a kezdetről. – Kristófot a szülei hozták el a foglalkozásra. Az első találkozáskor átölelte az anyukája derekát, mert nem akart bejönni a medencébe. Az elején nem tetszett neki, de aztán fantasztikus volt. A mozdulatokat, amiket kértem tőle, egy az egyben visszaadta. Úgy él az emlékeimben, hogy öröm volt dolgozni vele.

Egerszegi Klári az évek során több száz gyereket megtanított úszni, az viszont nem véletlen, hogy Milák Kristófra jól emlékszik, noha akkor még nem tudhatta, későbbi világklasszis van születőben az irányításával.

– Gyerekként is épp olyan magának való volt, mint amilyen felnőttként – jegyzi meg Klári, s aki valaha látta Milákot mondjuk nyilatkozni a tévében, az tudhatja, miről beszél. Egyéniség, szokták mondani arra, aki nem fél kimondani azt, ami a szívén van.

– Azóta is gyerekeket tanítok úszni, így elmondhatom, ilyen fiatal korban csak annyit lehet megmondani, valaki ügyes vagy sem – osztja meg tapasztalatait Klári. – Aztán, hogy ebből a későbbiekben mi sülhet ki, azt lehetetlen megjósolni, mert millió tényező befolyásolja, például a testalkat változása. Az biztos, hogy Kristóf ügyes volt. Miután megtanulta a négy úszásnem alapjait, elég hamar az idősebbek közé irányítottuk, hogy Plagányi Zsolt csoportjában tovább fejlődjön.

Mégis melyik volt az első pillanat, amikor megfordult a fejében, hogy Milák egy napon akár olimpiai bajnok is lehet? Egerszegi Klári erre is jól emlékszik, de nem feltétlenül csak Milák, hanem a saját fia miatt is.

– Hódmezővásárhelyen rendezték az ifjúsági Európa-bajnokságot 2016-ban. Két magyar jutott be a kétszáz pillangó döntőjébe, Kristóf és a fiam – eleveníti fel. – Kristóf nyert, Márk nyolcadik lett. Utána beszélgettem Kristóf anyukájával, Ildivel, és akkor mondtam neki, hogy a fiú még nagyon sokra viheti.

Ez volt Milák első jelentősebb nemzetközi győzelme, és sokat elmond róla, hogy az akkor, 16 évesen úszott 1:56,77 másodperces idejével most a tokiói olimpián is megelőzött volna tizenöt úszót.

Milák Kristóf beteljesítette sorsát, olimpiai bajnok lett Fotó: Tumbász Hédi

Klári különleges helyzetben van, hiszen az ötszörös olimpiai bajnok testvére, Egerszegi Krisztina felkészülését is segítette, amelyre a korábbi szövetségi kapitánytól, Kiss Lászlótól szakmai gyakorlatként kapott lehetőséget, miközben a Testnevelési Egyetemet végezte a '90-es években. Így Egerszegi Klári a magyar sport két zseniális klasszisának úszásában is tevékeny szerepet vállalt valamilyen szinten.

– Kriszti sokszor elmondta, milyen sokat jelentett neki, hogy ott voltam vele a nagy versenyek előtti edzőtáborokban. A biztos családi háttér és támogatás rengeteget számít egy tehetséges sportolónak, hogy ki tudja hozni magából a legjobbat, és ez Kristófnak is adva van – von párhuzamot Klári. – Le a kalappal Kristóf szülei előtt, mert mindent megtettek érte. Pedig nem volt egyszerű életútjuk, az anyukája három műszakban dolgozott az onkológián, az apukája pedig vagyonőr volt, de mindig elhozták edzésre, akkor is, amikor Százhalombattára kellett járni mély vízbe.

A szülőkkel a mai napig tartja a kapcsolatot Egerszegi Klári, habár Kristóffal azóta nem találkozott, hogy az akkor már vb-ezüstérmes úszó 2018-ban Érdről a Honvédba igazolt.

– Tavaly nyáron felhívott Misi, Kristóf apukája. Beszélgettünk, és egyszer csak azt mondta, nagyon hálás nekem, amiért megtanítottam úszni a fiát, mert különben ma nem tartana itt – meséli Klári. – Én szeretek a háttérben maradni, de ez annyira jól esett, hogy elpityeredtem. Ezekért a pillanatokért szeretem a munkámat. Végeredményben pedig én mondhatok köszönetet a sorsnak, hogy hozzám hozták el Kristófot, mert ez csak véletlen volt. Hálás vagyok, hogy megtaníthattam úszni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.