Pánik Tokióban: elérte a Covid az olimpiai falut

A tokiói olimpia szervezőbizottsága megerősítette a hír, miszerint a koronavírus elérte az olimpiai falut. Eddig 44 fertőzést regisztráltak a japán fővárosban a játékokkal összefüggésben, emelkednek az esetszámok. Egyre aggasztóbb a helyzet Tokióban, a lakosság mind jobban az olimpia ellen van, sőt a hátra lévő napokban demonstrációkra lehet számítani, az emberek a játékok törlését követelik.

N. M.
Forrás: Inside the Games2021. 07. 17. 8:48
null
Egyre erősödik az olimpia ellenes hangulat Tokióban. A Covid elérte az olimpiai falut Fotó: MTI/AP/Hiro Komae
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érintett nem sportoló, de az egyik küldöttséghez tartozó, hivatalos, akkreditált csapattag, aki szintén az olimpiai faluban lakott. Az is kiderült, az illető az elutazás előtt, majd a tokiói reptéren is negatív PCR-tesztet produkált, később, az olimpiai faluban végzett szűrővizsgálat során lett pozitív a mintája. Ebből arra lehet következtetni, hogy valamelyik hivatalos olimpiai helyszínen fertőződött meg. Az érintett személyt 14 napos karanténba helyezték – közölte a Tokió 2020 szervezőbizottsága. Arról azonban nem érkezett hír, mi lesz a sorsuk azoknak, akik közvetlen kapcsolatban álltak vele.

Az olimpiai falu bejárata Tokióban. Ki nyerhet bebocsátást?
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az eset aggasztja a szervezőket és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, amely azt ígérte, hogy a falu lesz Tokió legbiztonságosabb helye.

– Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy ne szabaduljon ki a Covid–19 és megelőzzük a járvány kitörését. Ennek érdekében nem spórolunk az erőfeszítésekkel – idézi Szeiko Hasimotót, a szervezőbizottság elnökét az olimpiai témákra szakosodott lap, az Inside the Games.

Joggal merül fel bennünk a kérdés: és ha mégis?

– Ha a járvány kitörne, akkor gondoskodnunk kell arról, hogy legyen tervünk arra a helyzetre – tette hozzá Szeiko Hasimoto, ami azért nem hangzik túl megnyugtatóan.

Eddig 44 eset az olimpiával összefüggésben

A szervezőbizottság megerősítette, hogy július 1-je óta Japánban összesen 44 fertőzéses esetet regisztráltak a játékokkal összefüggésben. Az érintettek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, az egyes nemzeti olimpiai bizottságok, a paralimpiai bizottságok, a műsorszolgáltatók közül kerültek ki.

A sportolók között eddig öt fertőzéses esetről számoltak be a szervezők, s mivel az ő, valamint a velük kapcsolatban lévő személyek elszigeteltsége egyre nagyobb gondot jelent, veszélybe kerülhet a versenyek tervek szerinti lebonyolítása, azaz akár meglehetősen foghíjas mezőnnyel is rendezhetnek versenyeket.

Romlik a helyzet Tokióban

Egyre erősödik az olimpia ellenes hangulat Tokióban. A Covid elérte az olimpiai falut
Fotó: MTI/AP/Hiro Komae

Tokió egészét tekintve is egyre romlanak a járványügyi adatol. Pénteken 1271 új Covid–19-fertőzést jegyeztek fel, ez a harmadik nap, amikor rendre ezer fölött van a fertőzöttek száma, s heti bontásban 27 napja egyre növekednek az esetszámok.

Japánban fokozódik az olimpiaellenes hangulat, immár a lakosság túlnyomó része ellenzi a játékok megrendezését, és még a megnyitó ünnepség előtt a játékok törlését indítványozó tömeges demonstrációkra lehet számítani. Azzal már senki sem éri be, hogy a japán közönséget is kitiltották az olimpiáról.

Egészségügyi szakértők arra figyelmeztették, hogy a játékok „szuperterjesztő” eseményé válhatnak.

Immár a kormányzaton belül is növekednek a kételyek. Sigeru Omi, a japán kormány legfőbb Covid–19-tanácsadója arra figyelmeztetett: nem normális világjárvány idején olimpiát rendezni.

A NOB továbbra is derűlátó, azt hangoztatja, a meghozott intézkedések mellett a játékok megrendezése biztonságos. A NOB optimizmusát az általa szorgalmazott oltási program is fokozza, a szervezet adatai szerint az olimpiai falu lakóinak 85 százaléka be van oltva Covid–19 ellen.

Thomas Bach, a NOB elnöke azt állította, hogy a játékokon alkalmazott Covid–19 ellenintézkedések miatt a vírus átterjedése lehetősége a japán lakosságra.

Hasimoto beismerte, hogy néhány olyan sportoló, aki még nem utazott Tokióba, valószínűleg nagyon aggódik az olimpiai és paralimpiai városban kialakult helyzet miatt.

Itt tartunk egyelőre. Szakértők, bennfentesek szerint a helyzet napról napra változhat. Hat nap van még hátra a megnyitó ünnepségig. Egyelőre ez biztos, semmi egyéb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.