Térdeléshullámmal kezdődött az olimpia Tokióban

Bár az olimpia megnyitója csak pénteken lesz, a gyakorlatban már szerdán elkezdődött az olimpia: softball mérkőzésekkel, labdarúgással és térdeléssel.

Magyar Nemzet
2021. 07. 21. 11:31
térdelés
Lucy Bronze a Nagy-Britannia-Chile meccs előtt Fotó: Masashi Hara Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság sokáig tartotta magát korábbi szabályaihoz, amely alapján Tokióban sem tiltakozhattak volna a sportolók politikai és társadalmi ügyekkel kapcsolatban. A politikai, vallási vagy faji propagandát tiltó ötvenedik cikkelyt azonban finomították, néhány héttel a játékok előtt.

Kirsty Coventry, a NOB sportolói bizottságának a tokiói játékok végén leköszönő elnöke áprilisban még arról számolt be, hogy az olimpiai sportolók hetven százaléka ellenezte, hogy a versenyek helyszínein, a hivatalos ceremóniákon és a dobogón végzett tüntetéseket.

Ennek ellenére a bizottság július elején mégis enyhített a szabályokon. A nyitó- és záróünnepségen és a dobogón továbbra sem lehet tüntetni, ahogy a mérkőzések, versenyek alatt sem. A meccsek előtt viszont lehet, és ezt ki is használta a brit és a chilei, majd az amerikai és a svéd női labdarúgó-válogatott is, hogy elvégezzék a BLM-szertartást, a térdelést a kezdő sípszó előtt.

Lucy Bronze, a Nagy-Britannia–Chile meccs előtt Fotó: Masashi Hara/Getty Images

Az olimpiai bizottság ugyanakkor a sportági szövetségeknek engedett némi szabadságot. Így fordulhat elő, hogy az atléták térdelhetnek bemutatásukkor, az úszók viszont nem.

– A sportolóknak joguk van ahhoz, hogy senki ne zavarja meg szükségtelenül a versenyüket és a felkészülésüket, a medence partja a sport szentélye marad, és semmi másé – szögezte le Huszain al-Muszallam, a FINA elnöke.

Más politikai jellegű demonstrációkkal szemben nem volt ilyen engedékeny az NOB. Néhány dél-koreai sportolónak le kellett szednie a Japán elleni csatára utaló zászlókat a teraszról.

Az olimpia legelső sporteseménye a Japán–Ausztrália softball meccs volt, amely 8-1-es hazai győzelemmel ért véget. A sportág további eredményei: Egyesült Államok–Olaszország 2-0, Kanada–Mexikó 4-0.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.