időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Térdeléshullámmal kezdődött az olimpia Tokióban

Magyar Nemzet
2021.07.21. 11:31 2021.08.04. 17:17
Térdeléshullámmal kezdődött az olimpia Tokióban

Bár az olimpia megnyitója csak pénteken lesz, a gyakorlatban már szerdán elkezdődött az olimpia: softball mérkőzésekkel, labdarúgással és térdeléssel.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság sokáig tartotta magát korábbi szabályaihoz, amely alapján Tokióban sem tiltakozhattak volna a sportolók politikai és társadalmi ügyekkel kapcsolatban. A politikai, vallási vagy faji propagandát tiltó ötvenedik cikkelyt azonban finomították, néhány héttel a játékok előtt.

Kirsty Coventry, a NOB sportolói bizottságának a tokiói játékok végén leköszönő elnöke áprilisban még arról számolt be, hogy az olimpiai sportolók hetven százaléka ellenezte, hogy a versenyek helyszínein, a hivatalos ceremóniákon és a dobogón végzett tüntetéseket.

Ennek ellenére a bizottság július elején mégis enyhített a szabályokon. A nyitó- és záróünnepségen és a dobogón továbbra sem lehet tüntetni, ahogy a mérkőzések, versenyek alatt sem. A meccsek előtt viszont lehet, és ezt ki is használta a brit és a chilei, majd az amerikai és a svéd női labdarúgó-válogatott is, hogy elvégezzék a BLM-szertartást, a térdelést a kezdő sípszó előtt.

Lucy Bronze, a Nagy-Britannia–Chile meccs előtt Fotó: Masashi Hara/Getty Images

Az olimpiai bizottság ugyanakkor a sportági szövetségeknek engedett némi szabadságot. Így fordulhat elő, hogy az atléták térdelhetnek bemutatásukkor, az úszók viszont nem.

– A sportolóknak joguk van ahhoz, hogy senki ne zavarja meg szükségtelenül a versenyüket és a felkészülésüket, a medence partja a sport szentélye marad, és semmi másé – szögezte le Huszain al-Muszallam, a FINA elnöke.

Más politikai jellegű demonstrációkkal szemben nem volt ilyen engedékeny az NOB. Néhány dél-koreai sportolónak le kellett szednie a Japán elleni csatára utaló zászlókat a teraszról.

Az olimpia legelső sporteseménye a Japán–Ausztrália softball meccs volt, amely 8-1-es hazai győzelemmel ért véget. A sportág további eredményei: Egyesült Államok–Olaszország 2-0, Kanada–Mexikó 4-0.

 

OLIMPIA

Tokió nagy pillanatai – munkatársunk fotói az olimpiáról

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.