Tóth Krisztián bronzérmet szerzett és elnyerte edzője motorját

Tóth Krisztián a bronzéremért küzdhetett a 90 kilogrammosok között a tokiói olimpia cselgáncstornáján az orosz Mihail Igolnyikov ellen – és meg is szerezte a bronzot! Mellé pedig még edzője, Pánczél Gábor BMW motorját is.

Magyar Nemzet
2021. 07. 28. 8:09
TTH Krisztin
Tokió, 2021. július 28. A gyõztes Tóth Krisztián az orosz Mihail Igolnyikov elleni küzdelem után a férfi cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjának bronzmérkõzésén a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Nippon Budokan arénában 2021. július 28-án. Tóth Krisztián bronzérmes. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpia cselgáncsversenyein a férfi 90 kg-ban legnagyobb reménységünk, a harmadik helyen kiemelt, s a világbajnokságokról ezüst- és bronzérmet is birtokló első meccsén a 16 közé jutásért könnyedén hozta a papírformát. Ellenfele a menekültek csapatában szereplő, a Kongói DK-ban született Popole Misenga volt. Tóth folyamatosan ment előre és közben türelmesen várta a lehetőséget, ami 24 másodperccel a vége előtt jött el: egy gyors aláfordulással ippont érően dobta el Misengát.

– Megnéztük a meccseit, függetlenül attól, hogy a menekültek csapatában szerepelt, tudtuk, hogy erős dzsúdósról van szó. Jó a fogásfelvonása, fizikailag erős, figyelnem kellett, hogy ne hibázzak. Az első szakasz így is ment el, és amikor éreztem, hogy fáradni kezd, akkor próbáltam jobban támadni – mondta versenyzőnk, aki a nyolc közé jutásért a hozzá hasonlóan vb-ezüstérmes japán Mukaj Sojcsirót fogta ki, nem volt szerencséje a sorsolással. Mukaj az eddigi egyetlen mérkőzésükön, a 2019-es budapesti GP-n nyert is Tóth ellen.

Versenyzőnk próbálta saját stílusát ráerőltetni Mukajra, aki azonban jól hárított. Mindkét részről néhány dobásindítási kísérletet lehetett feljegyezni, ezek közül a legveszélyesebb a japáné volt, öt másodperccel a vége előtt, de pont nem járt érte. Így értékelhető akció és intés nélkül jutottak el az aranypontig tartó hosszabbításig.

A ráadásban előbb Tóth, majd Mukaj kapott intést, aki egy összekapaszkodás után mérgesen elhajította fejpántját, ez mutatta, hogy kezdi elveszteni a türelmét. Csaknem három perc telt már el, amikor a tatami szélén a japán dzsúdós rossz indítási kísérlete után Tóth a hátára döntötte őt, a bíró pedig videózás után megítélte az ippont.

– Ő indított, de félúton átvettem, megvolt a karkontroll, a videózás alatt éreztem, hogy meg fogják adni, legfeljebb azért voltam bizonytalan, mert Japánban vagyunk, de győzött az igazság. Benn vagyok a nyolc között, megyünk tovább – nyilatkozta a 27 éves Tóth, aki a negyeddöntőben a nagy meglepetésre ide került Eduard Trippellel találkozott.

A német csak a 15. helyen zárta a kvalifikációs ranglistát, de most kiejtette a rangsorban hatodik szerb Nemanja Majdovot, a 2017-es budapesti világbajnokság aranyérmesét. Trippel amúgy idén bronzérmet szerzett a dohai World Masters-viadalon, majd ezüstöt a kazanyi Grand Slamen, ez is mutatja, hogy jó éve van, és sajnos most Tokióban a negyeddöntőben is folytatta a menetelését, Tóth Krisztián ellen a hosszabbításban ő szerezte meg a győzelmet jelentő aranypontot, vazarit érően döngölte bele versenyzőnket a tatamiba.

– Átcsaptunk golden score-ba, szerintem ő is tudta, hogy az idő nekem dolgozik, ezért próbált indítani. Tudtam, mit akar csinálni, vártam, hogy megkontrázzam, de valahol elakadt a lábam és elgurultam – mondta el a mérkőzést eldöntő akcióról az MTK dzsúdósa, aki a vigaszágra került, s itt a holland Noël van 't End várt rá, a világranglista második helyezettje.

– Jól ismerjük egymást, mint szinte mindenkit, aki itt van, évek óta oda-vissza verjük egymást. Szerintem nincs olyan szakember, aki meg merte volna jósolni, hogy 90 kilogrammban ki lesz a négy érmes, aki bejutott a nyolcba, mindenki esélyes a dobogóra – fogalmazott Tóth Krisztián.

Viszonylag gyorsan intette a bíró mindkét cselgáncsozót, de az első két perc akció nélkül telt. Aztán Tóth indított egy dobást, amelyből a holland fölé került, és egy ideig eredménytelenül gyötörte a földharcban. Továbbra is a magyar dzsúdós tűnt aktívabbnak, és második válldobása már sikeresnek bizonyult, vazarit kapott érte. Ellenfele ezután nekirontott, körbekergette a tatamin, de Tóthnak még egy intés is belefért a végén, megnyerte a mérkőzést, és a bronzéremért léphet tatamira.

– Végig koncentrált tudtam maradni fejben, tudtam, mit csinál a holland, tudtam semlegesíteni, teljes egészében végigvittem, amit akartam. 2011-ben vívtuk az első meccsünket, tudtuk, hogy itt vér fog folyni, persze csak harc közben, azon kívül sportbarátság van – nyilatkozott a magyar dzsúdós, aki kiemelte, csak magára figyel, és szeretne a ma születésnapját ünneplő édesapjának egy érmet nyerni. A bronzmeccsen a világranglista 10. helyezettje, az orosz Mihail Igolnyikov volt az ellenfele. Tóth pályafutása során eddig kétszer találkozott a kétszeres Európa-bajnok Igolnyikovval, mindkétszer kikapott tőle – legutóbb októberben, a budapesti Grand Slam-versenyen.


Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport

Mindez most nem számított, egy olimpiai bronzmeccsen összehasonlíthatatlanul nagyobb a tét. Az utolsó perchez érve az orosz egyik akciójára a bíró vazarit ítélt, de videózás után ezt visszavonták. Versenyzőnk így is nehéz helyzetben volt, mert már kétszer intették, ellenfelét egyszer sem. Négy perc alatt nem volt értékelhető akció, jött a hosszabbítás, az „aranypontért”. A találkozó nyolcadik percében aztán Tóth Krisztián megvillant, megnyerte a meccset, ő lett a bronzérmes!

– Boldog születésnapot apámnak! – ezek voltak az első szavai Tóth Krisztiánnak, miután könnyeivel küszködve meg tudott szólalni. Addig edzője, Pánczél Gábor nyugtatta többek között azzal, hogy emlékeztette: elnyerte tőle a BMW motorját. Azt ígérte ugyanis, hogy megkapja, ha olimpiai érmes lesz.

Tóth Krisztán úgy fogalmazott: számára az egész nap egy csoda volt. Nekem ez a bronz arany, nagyon boldog vagyok! Az olimpia előtt aláírtam volna ezt az eredményt.

A bronzmeccsről elmondta, hidegen hagyta a körítés, csak magára figyelt.

– Megbeszéltük, hogy megyek előre, nem foglalkozom azzal, hogy ez éremért megy, sem azzal, hogy orosszal dzsúdózok, akit még nem tudtam legyőzni – nyilatkozta újdonsült olimpiai bronzérmesünk, aki nem mellesleg Magyarország 500. érmét szerezte a nyári olimpiákon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.