Egyemberes csapattá vált a magyar úszóválogatott

Aranyérmet csak Milák Kristóf szerzett, dobogón is csak ő állt a magyar úszóválogatott tagjai közül a tokiói olimpia medencés versenyszámaiban, amelyekben immáron ő az egyetlen, aki versenyben van, miután a ma délutáni program összes magyarja kiesett.

Magyar Nemzet
2021. 07. 30. 14:29
KS Hubert
Tokió, 2021. július 28. Kós Hubert a férfi 200 méteres vegyesúszás elõfutamában a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 28-án. Kós Hubert nem jutott tovább. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar-orosz kettős állampolgár, Lobanovszkij Maxim a 2019-es rövid pályás Európa-bajnokságon szerzett bronzérmével hívta fel magára a figyelmet, és mivel az ötven gyors az a szám, amelyben egy-egy jól vagy éppen rosszul elkapott pillanat felboríthatja az esélyeket, akár a sikeres olimpiai szereplésében is bízhattunk. Azonban nem jött ki neki a lépés, a selejtezőben 22,25 másodperces eredménnyel a 26. helyen végzett és kiesett.

Az első helyen egyébként a szám legnagyobb esélyese, jutott tovább, aki hajnalban még Milák Kristóffal viaskodott a 100 pillangó elődöntőjében. Holnap tehát az 50 gyors elődöntőjében is lesz jelenése, de abban nem bízhatunk, hogy emiatt a 100 pillangó döntőjében nem ad majd bele mindent Milák ellen, hiszen ez a szám időben előrébb szerepel a programban. Dressel alighanem ott akarja kiúszni magát az aranyért, aztán az 50 gyors elődöntőjéből nagy valószínűséggel fáradtabban is bejut majd a fináléba.

a vegyes váltóban úszott utoljára Tokióban Fotó: MTI/Kovács Tamás

A férfiak 1500 méteres gyorsúszásában két magyar állt rajthoz, ám mindketten messze voltak a döntőbe jutástól. A szám 2012-es Eb-bronzérmese, Gyurta Gergely 15:01,85 perces idővel a 15., az ifjúsági Európa-bajnok Kalmár Ákos 15:17,02 perccel a 22. helyen esett ki.

Az utolsó medencés úszószám, amelyben Magyarország megkezdte szereplését az olimpián, a férfiak 4x100 méteres vegyes váltója volt. Bohus Richárd, Takács Tamás, Kós Hubert és Holoda Péter összeállításban szerepelt a magyar csapat.

Bohus egyéni csúccsal kezdett, mindössze 11 századra volt 2012-ben felállított országos rekordjától. Mellen az olimpián debütáló Takács a nyolcadik helyen adta át a stafétát Kósnak, aki pillangón egy hellyel feljebb hozta a váltót. A gyors végén a Tokióban ugyancsak először úszó Holoda 3:34,91 perces idővel a nyolcadik helyen fejezte be a versenyt. Összesítésben a 13. helyen esett ki a magyar váltó.

Ezzel eldőlt, hogy a medencés úszóversenyek vasárnapi zárónapján már nem lesz magyar érdekeltség, ahogy az is, hogy szombaton is csak egy magyar ugrik a vízbe. viszont a 200 pillangó aranyérme után 100 pillangón is egyértelmű dobogóesélyes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.