A franciák elleni teljesítménynél is jobb kell Münchenben

Kedden megérkezett és edzést is tartott a magyar válogatott Münchenben. Az Európa-bajnokság utolsó csoportkörében nyernie kell a csapatnak Németország ellen a továbbjutáshoz, és Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a franciák ellen nyújtott teljesítményt is túl kell szárnyalni. Münchenben tegnap még nyoma sem volt a meccshangulatnak, viszont megérkeztek az első szurkolók, akiket a német rendőrök már a vonaton átvizsgáltak.

Pajor-Gyulai László (München)
2021. 06. 23. 5:45
null
München 20210622 Labdarúgás EURO2020 foci EB München város képek Foto: Nemzeti Sport Szabó Miklós Fotó: Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymást váltja a kánikula égető napsütése és a hirtelen lecsapó vihar villámlással, ömlő esővel. München az időjárást tekintve éppen a szélsőségek városa, nehéz lenne megjósolni, hogy szerda este, amikor a magyar válogatott sorsdöntő mérkőzésen összecsap a némettel, égszakadással vagy meleg, párás levegővel kell majd megküzdenie. Egyik sem egyszerű, és ráadásul ott van még ellenfélnek a világ egyik legjobb csapata.

A képlet pedig egyszerű: a többi eredmény alakulásával az már eldőlt, hogy ha a magyar csapat nyer, akkor másodikként vagy harmadikként biztosan továbbjut, ha nem, akkor München a végállomás ezen az Euró­pa-bajnokságon. A feladat nagyságáról mindent elárul, hogy kedden szövetségi kapitány kijelentette, gyönyörű, amit eddig nyújtott a válogatott, de az igazán nagy sikerhez az nem lesz elegendő:

– Azt mondtam a fiúknak, hogy Portugália ellen az eredmény ellenére nagyon jól játszottak, a franciákkal vívott mérkőzésre pedig fejlődni tudtak. Ahhoz azonban, hogy Münchenben nyerhessenek, még ennél is többre lesz szükség. Nem lesz könnyű, de megpróbáljuk, azért vagyunk itt.

Münchenről egyébként túlzás lenne azt állítani, hogy a mérkőzés lázában ég. Pedig ez a meccs a németeknek is fontos, hiszen a vereség számukra a kínos búcsút jelentené, amit már átéltek a 2018-as világbajnokságon. Csupán féltucatnyi lobogó jelezte kedden a főtéren, a Marienplatzon, hogy a város a labdarúgó Európa-bajnokság társrendezője, annak pedig nyoma sem volt, hogy sorsdöntő meccset játszik az ország válogatottja a magyarral. A hosszú sétálóutcán sok ember kavarog, az éttermek teraszai megtelnek ebédidőben, minden olyan, mint bármelyik hétköznapon. Az utcán már itt sem kell maszkot viselni, a népszerű üzletek előtt hosszú sorok kígyóznak türelmes emberekkel, mert itt is csak meghatározott számú vevőt lehet beengedni.

 

A magyar válogatott kedden este már Münchenben edzett, is ott volt a többiek között
Foto: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

 

Dieter Reiter egy nyilatkozatában belengette, hogy szivárványos zászlókkal díszíti fel a városházát a ­meccs napján. Kedden kora délutánig az épületen nem lobogott semmilyen zászló, sem szivárványos, sem német, sem pedig az Európai ­Unióé. Az már korábban eldőlt, hogy az UEFA nem engedi az Allianz Arenát a szivárvány színeivel kivilágítani, és a televíziós híradókban ez a vezető hír, ez a leginkább taglalt téma, Berlin például már bejelentette, hogy a főváros stadionja a mérkőzés idején a szivárvány színeiben pompázik majd, ez azonban a magyar játékosokat aligha zavarja.

Annak viszont örülhetnek, hogy délután már megjelentek az első szurkolók. Ők estére és szerda délelőttre várták a többieket, szerintük lesznek háromezren, sokan jegy és védettségi igazolás híján majd az Allianz Arenán kívül szurkolnak majd. Az egyikük elmondta, hogy Salzburg után, de már Németországban féltucatnyi rohamrendőr szállt fel a vonatra, ahol címeres válogatott mezben utaztak, és mindannyiukat alaposan igazoltatták, majd átkutatták, a csomagjaikat is ki kellett üríteniük. Feltehetően pirotechnikát kerestek, ugyanakkor a fiatalember hozzátette, hogy a rendőrök határozottan, de nagyon udvariasan kezelték őket, egy rossz szót sem szólhatnak rájuk. Mindebből az következik, hogy a német rendőrség felkészült a magyarok fogadására.

És persze készül a német válogatott is. Joachim Löw tegnap elmondta, két okból van fejfájása: az egyik sérülése, a másik a magyar válogatott szervezett, erős és jó futballja. Reméljük, az utóbbi miatt szerda este a meccs után is szenvedni fog a német kapitány.

Európa-bajnokság, F csoport, 3. forduló: Németország–Magyarország, 21.00 (tv: M4 Sport)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.