A játékosok 1,1 milliárd forint bónuszt kapnak az MLSZ-től

Nem elég, hogy büszkén jöhetett haza a magyar válogatott Münchenből, és helytállt az Európa-bajnokság halálcsoportjában, pénzt is hozott a konyhára. Az UEFA komoly összeget utal a magyar szövetség számlájára, amiből természetesen jut a játékosoknak is. Azt viszont még csak sejteni lehet, hogy a futballistáink értéke nőtt a jó teljesítmény nyomán.

2021. 06. 25. 18:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt már több milliárd forintnyi összeg a tét, hiszen a csúcsfutball nemcsak dicsőségre, hanem pénzre is megy. Az Európa-bajnokságot rendező UEFA már korábban nyilvánosságra hozta, hogy mekkora összeggel premizálja a huszonnégy válogatottat, köztük természetesen a magyart is. A legtöbbet nyilván azzal lehet keresni, hogy egy csapat eljut a döntőig, ott pedig megnyeri a tornát, ez azonban csupán egynek sikerülhet. Ezért is lehet sajnálni, hogy az utolsó körben a német Goretzka 2-2-re kiegyenlítette az eredményt, és így nem a magyar válogatott ünnepelhetett továbbjutást Münchenben.

Az UEFA a 2016-os Európa-bajnoksághoz képest 23 százalékkal emelte a csapatok díjazását, amely így 371 millió euróra rúg majd. A kijutásért eleve dukált 9,25 millió, a csoportkörben a győzelemért 1,5 millió, a döntetlenért pedig 750 ezer euró jár. Mivel a magyar válogatott két pontot szerzett, könnyű kiszámolni, hogy 10,75 millió eurót keresett az Eb-szerepléssel. A kieséses szakaszban viszont már pénzben mérhetően is emelkedik a tét, mert pusztán a továbbjutás a csoportból 2 milliót ér, a negyeddöntő 3,25 milliót, az elődöntő 5 millió eurót hoz az odáig eljutó válogatottaknak, a finálé két résztvevője közül a vesztes 7 millióval, a győztes pedig 10 millió euróval lesz gazdagabb. Ezek az összegek természetesen összeadódnak, tehát ha az eddig százszázalékos olaszok, belgák és hollandok közül kerülne ki az új Európa-bajnok, akkor az 34,25 millió eurót kasszírozna, ez mintegy 11,6 milliárd forintot tesz ki.

 

Az ilyen pillanatokban aligha gondolnak a pénzre, ám az Eb után kapnak prémiumot az MLSZ-től
Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Visszatérve az MLSZ 10,75 millió eurójára (3,65 milliárd forint), ez a bevétel, de van a mérlegnek kiadási oldala is. A keret május 17-én kezdte el a felkészülést, több mint egy hetet Ausztriában töltött, oda el is kellett juttatni a játékosokat, kettőt például az Egyesült Államokból, pénzbe került a szállás, az étkezés és az utazás az Eb alatt is, az UEFA csak a müncheni tartózkodás költségeinek egy részét téríti meg.

És persze kapnak prémiumot a játékosok, valamint a szakmai stáb tagja is. A játékosok mindig kapnak egy nem túl magas összeget a szereplésükért, de komoly összeg csak komoly eredményért üti a markukat. Lapunk megkeresésére az MLSZ sajtóosztálya ezt a tájékoztatást adta: „A válogatott játékosai, stábtagjai minden esetben az elért eredmény alapján részesülnek bónuszban. A bónusz kifizetése az UEFA/FIFA-tól az MLSZ-nek átutalt díjazásból történik. A jelenlegi gyakorlat szerint az elért eredményért kapott összeg 30 százaléka a játékosoké, 15 százaléka a szakmai stábé. A nevezett összeg tartalmazza az adókat és járulékokat is.”

Ebből kiderül, hogy a keret tagjai között nyilván érdemektől függő arányban mintegy 1,1 milliárd, a stábtagok között pedig valamivel több mint félmilliárd forintot oszt szét majd az MLSZ. Adódik a kérdés, hogy az Eb-t követően mennyivel emelkedhet az egyes játékosok értéke.

 

Ezt ma még lehetetlen megmondani, de az biztosra vehető, hogy különösen a fiatalabbak esetében lesz ugrás, az pedig más lapra tartozik, hogy mekkora lesz irántuk az érdeklődés.

 

Jó példa esete, aki az idén januárban szerződött Ciprusról Törökországba a Fenerbahcéhez, s fél idény alatt a török élvonal egyik legjobbja lett a posztján. Sajtóhírek szerint a topligás klubok közül a Leicester City, a Sevilla, az Atlético Madrid és az Atalanta is komolyan érdeklődik iránta, a Birmingham Mail értesülései szerint pedig a remek Eb-szereplést követően az Aston Villa is szerződtetné. A török Fanatik is arról ír, hogy a kontinenstorna csoportkörét követően még több klub jelentkezhet be Szalaiért, hiszen a világ legjobb támadói elleni is bizonyította klasszisát. A lap úgy tudja, a Fenerbahce csak abban az esetben válna meg tőle már ezen a nyáron, ha legalább 20 millió eurót kap érte, ám ebből több is lehet, amennyiben az érdeklődő klubok licitálni kezdenek, a mértékadóként kezelt transfermarkt.com oldalon a magyar védő értéke még mindig 7 millió eurón áll.

Az elgondolkodtató, hogy bár öt éve a kontinenstornán a válogatott továbbjutott a csoportjából, és a nyolcaddöntőben esett ki, utána senki sem kapott nagy klubtól ajánlatot. Reméljük, most ebben is sikerül előbbre lépni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.