Egyre gyakoribbak, egyre pusztítóbbak a viharok

Manapság az számít különlegességnek, amikor egy év nem az eddig feljegyzett legrosszabb valamilyen szempontból.

Molnár Csaba
2018. 01. 28. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újév táján összegezni szokás az előző esztendő tapasztalatait, és ezen visszatekintő cikkekben – hogy az ismert tények megismétlésén túl egyéb információt is vigyenek az írásokba – az újságírók igyekeznek rekordokat felmutatni. Ez sokszor nem könnyű, hiszen nem minden év rendkívüli. Sajnos a meteorológiai jellegű összegzésekkel nincs ilyen probléma, hiszen manapság inkább az számít különlegességnek, amikor egy év nem az eddig feljegyzett legrosszabb valamilyen szempontból. Szinte mindig a legmelegebb, a sarki jégsapkák kiterjedése a legkisebb, a legnagyobb a szárazság, a legpusztítóbbak az erdőtüzek vagy a viharok. A kutatók célja ezen lassan unalomig ismert szörnyűségek sulykolásával az, hogy végre felébredjen az emberiség, és szálljon szembe a tagadhatatlan klímaváltozás veszélyeivel. Csakhogy úgy tűnik, épp ellenkező hatást váltanak ki: az emberek tényleg ráuntak a folytonosan ismétlődő, ijesztő éghajlati hírekre. Pedig attól, hogy sokszor hangzik el egy igazság, az nem válik semmissé, és a következményei sem enyésznek el. A BBC most összegyűjtötte 2017 hurrikánjainak adatait, és – nem meglepő módon – a konklúziók elszomorítóak. A pusztító szélviharok egyre csak sokasodnak, gyakran a következő meg sem várja, míg az előző elcsendesül, és erejük is nőttön-nő.

17 elnevezett trópusi vihar keletkezett az Atlanti-óceán fölött. A hurrikánok nevét a Meteorológiai Világszervezet által összeállított, hatévenként ismétlődő, betűrend szerinti listáról adják automatikusan. A 2018-as hurrikánnevek sorrendben a következők lesznek: Alberto, Beryl, Chris, Debby, Ernesto, Florence, Gordon, Helene, Isaac, Joyce, Kirk, Leslie, Michael, Nadine, Oscar, Patty, Rafael, Sara, Tony, Valerie, William. Ha ennél is több hurrikán lesz, azokat a görög ábécé betűivel nevezik majd el.

10 hurrikán és ezeken belül hat nagy (a Saffir–Simpson-skálán 3-as vagy nagyobb) hurrikán volt a 17 elnevezett vihar között. A tíz hurrikán zsinórban jött létre egymás után, egyszer sem szakította meg a sorozatot egy-egy gyengébb vihar.

Ilyenre 124 éve nem volt példa.

1539 milliméter esőt hozott a Harvey augusztusban. Ez azt jelenti, hogy ha a csapadék nem szivárgott volna el a talajba, vagy ömlött volna végső soron a tengerbe, akkor több mint másfél méter magasan állt volna a víz mindenütt. Ez a csapadékmennyiség abszolút rekord.

500 évenként egyszer várható áradást okozott a Harvey Texasban, 200 milliárd dolláros kárt téve Houstonban. Persze ez a várható gyakoriság csak hipotetikus, tekintve, hogy az elmúlt három évben ez volt a harmadik „500 évente egyszer előforduló” áradás arrafelé.

298 kilométer per órás sebességgel süvített a szél az Irma belsejében, egész karibi szigeteket téve a földdel egyenlővé szeptemberben. Ezzel az Irma volt holtversenyben a második valaha mért legerősebb trópusi vihar.

37 órán keresztül tombolt ilyen sebességgel az Irma, ezzel e hurrikán a valaha bárhol a világon feljegyzett leghosszabb ideig tartó trópusi viharrendszer.

54 ember halt meg az Ophelia következtében, mégpedig Európában (Írországban és Spanyolországban). Az Ophelia volt ugyanis a valaha feljegyzett legkeletebbre jutó atlanti hurrikán (bár mire Európa partjaihoz ért, már ciklonná gyengült).

296,23 milliárd dollár (76,7 billió forint) volt a 2017-es hurrikánszezon összesített kárértéke (bár 385 milliárd dolláros becslések is léteznek), ezzel ez messze a legköltségesebb viharidőszak a történelemben. Érdekes módon sok tekintetben mégsem 2017 volt a legrosszabb év hurrikánszempontból.

306 kilométer per órás sebességű volt a legerősebb hurrikán, az 1980-as Allen.

28 elnevezett vihar volt a legtöbb, amelyet egy szezonban feljegyeztek. Ez 2005-ben történt, közöttük hét nagy hurrikánnal, például a hírhedt Katrinával. Ezt a nevet visszavonultatták, mert nem tartották illőnek még egy vihart így elnevezni.

33 darab, a legpusztítóbb (5-ös erősségű) kategóriájú hurrikán keletkezett 1924 óta. Ezek harmada az elmúlt 14 évben csapott le. Ugyanakkor a hurrikánok összesített erőssége (az úgynevezett akkumulált ciklonenergia) nem emelkedik egyértelműen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.