A sör gyilkol és mámorít

Arról nem szólnak a források, hogy az ókori olimpiákon mekkora mértékben folyt a sör, az biztos, hogy a sikereinkkel párhozamosan nőhet a sörfogyasztás. Kilencezer éves sörtöri következik a SZEMbeszédben.

Bárány Krisztián
2012. 08. 06. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szakemberek szerint a sörfogyasztás az olimpia idején sokszorosára ugorhat, egyes statisztikák szerint a csehek évi átlagban több mint 160 litert, a németek ennél kevesebbet, 115 litert fogyasztanak el. Ezekből a számokból is nyilvánvaló, hogy a sör a férfiak egyik legüdítőbb nedűje. Források alapján mit tudunk, mikor ivott az ember először sört?
– Egy 2002-es, észak-kínai tartományban végzett ásatás során agyagedényekben sörszerű ital nyomait lelték meg. Mintegy 9000 éve készülhetett az első ismert sörjellegű ital, alapvetően rizsből, amit méz és galagonya gazdagított. A Kék-Nílus völgyében, a mai Szudán területén szintén kerámiatöredékekben cirokalapú, mintegy 7000 éves sörjellegű italt azonosítottak. A sumer Ninkaszi-himnusz tanúsága szerint legalább a Krisztus előtti II. évezred óta fogyasztja az ember a sört, vagy legalábbis a „jogelődjét”. Nyilván az ókori folyam menti nagy kultúrák söre sem azonos a maiakkal, hiszen az alapanyagokat, mennyiségeket nem tudjuk pontosan rekonstruálni a fennmaradt adatok alapján, amint az akkori hőmérsékletet, éghajlatot sem. Azonban az biztos, hogy több ezer éves szokásról van szó, ha a sör szót tágan értelmezzük. Ninkaszi a sörfőzés istennője volt, nevének jelentése: „a hölgy, aki megtölti a szájat”. A Ninkaszi-himnusz részlete egy kis ízelítő, hogy is gondolták ezt az ókoriak:

A nádkorsóban édes sör áll.
Ide hozzám, csapos, kocsmáros, sörfőző!
Hadd hajtsam fel a sör áradó tavát,
múlatni akarok, hej, múlatni akarok!
Iszom a sört, szívem mámorban fürdik,
iszom a szeszt, kedvem fellobban,
vidám a májam már, boldog a szívem.
Szívemet kellemes érzés tölti el,
és ujjongó májam előtt királynői lepel lebeg

– Miért lett olyan népszerű a sör?
– A dolog összetett, de megpróbálom megválaszolni. A gabona sokféle éghajlaton megterem, alapanyagai egyszerűek, előállítása nem túl drága és bonyolult – legalábbis a kezdeti időkben. Ezenfelül még egy nagyon fontos tényező: finom. Talán ez a legfontosabb. Ehhez mérten minden más másodlagos.

– A sörkultúrák halmazában melyek a legjobb termékek? Hova soroljuk ezen a listán a cseh sört?
– Minden szentnek maga felé hajlik a keze, ekképp sokan a megszokottat tekintik finomnak. Teljesen más a brit szigetek sörkultúrája, mint mondjuk Belgiumé vagy Csehországé, nem szólva az egyes német vidékekről. A lényeg azonban: a „cseh sör” (erősen idézőjelben, mert száz és száz ízzel számolhatunk) nem túl szénsavas, tiszta alapanyagokból készült, a komló és a maláta közötti kiegyensúlyozott harmóniát szem előtt tartó, üdítő, kesernyés ital, amely nemcsak ízre, de színre, illatra, állagra is vonzó. Nem kétséges, a világ élvonalában van – ennek pedig több száz éves hagyomány az alapja.

– Mit tudunk a cseh ser eredetéről?
– Első adataink a X. századból származnak: ez nem azt jelenti, hogy azóta főznek cseh sört, csak azt, hogy ez az első fennmaradt írásos említése a cseh földön főzött sörnek. 993-ban Vojtech (Adalbert)  püspök felszentelte a břevnovi kolostort, ennek kapcsán pedig megtiltotta a sörfőzést is. Később, immár a XIII. század közepén I. Vencel király kérte IV. Ince pápától az „istenfélő és sörszerető” csehek nevében a sörfőzés engedélyezését. 1039-ben Stará Boleslav káptalanja kapott engedélyt a máig leghíresebb cseh komlótermő vidék, Žatec komlójára tizedet szedni, komló pedig alighanem a sörhöz kellett. A középkor folyamán a sörfőzés jogát számos város már alapításakor megkapta, mások később, de fontos jog volt. Az úgynevezett sörpróbán döntötték el, hogy a nagy becsben álló sörfőző mester (sládek) jól végzi-e munkáját: az általa főzött sört egy padra öntötték, ő pedig ráült bőrnadrágban. Ha nem ragadt oda, nem volt elég szárazanyag-tartalma az italnak, nem volt jó a söre. Az pedig jellemző anekdota, amely szerint a jeles dán csillagász, Tycho Brahe úgy halt meg Prágában, hogy illendőségből nem mert kimenni II. Rudolf császár és király lakomájáról, ahol túl sok sört ivott, és szétrepedt a hólyagja.

– Nekünk magyaroknak mi közünk van a cseh sörhöz?
– Először is szeretjük. Másodszor: számos cseh szakember játszott szerepet a magyarországi sörgyártásban a XIX. század második felében, illetve az ahhoz kapcsolódó iparban. Tar Ferenc  történész tárta fel a keszthelyi Reischl család sörgyárának történetét: a család cseh őse a XIX. század első felében sörfőzőként telepedett meg a Balaton partján, néhány nemzedékkel később pedig már polgármestert adtak a városnak, miközben a sörgyár is prosperált. Említhetem még a Cifka családot. A mai napig is a sörösüvegek lezárására használt söröskupakot, az úgynevezett koronadugót a Deutsche Crown-Cork nevű cég hozta forgalomba, Magyarországon pedig ezt a céget a cseh származású Cifka József sörösüvegeket is gyártó vállalkozása képviselte. Cifka József apja, Václav Cifka cseh földön volt háztulajdonos, de fia, aki még ott született, a magyar fővárosban csinált karriert. Említeném Ferenc Ferdinánd trónörököst is, aki egyébiránt a magyarokat nagyon nem szerette. Chotek Zsófiával kötött házasságát – amelynek következtében idővel tulajdonába került a ma az ő nevét viselő benešovi sörgyár – az uralkodóház ellenezte, mivel a Chotek családot nem tartották elég rangos famíliának, ezért a házasságból született utódokat kizárták a öröklésből, nem is viselhették a Habsburg-Lotharingiai ház nevét, hanem a Von Hohenberg családnevet kellett viselniük, a trónörökös pedig Csehországba költözött. A gyár vörös söre azért viseli a Sedm Kulí (Hét Golyó) nevet, mert Ferenc Ferdinánd trónörökösre és feleségére a történet szerint ennyi lövést adott le a szarajevói merénylet során Gavrilo Princip.

– Ha már a Habsburgok szóba kerültek: mi az igazság a ’49-es legendáról? Haynau valóban sörrel koccintott az aradi kivégzések után? Mit ismer a tudomány erről a legendáról?
– Ez legenda, egyetlen korabeli forrás sem igazolja az igazságát, de tény, hogy mára hagyománnyá vált, 1999-ben pedig, a 150. évfordulón, amikor úgymond lejárt a fogadalom, remekül használták ki a marketingértékét. Korabeli forrásokban nyoma sincs ilyesminek, történészként csak azt mondhatom, hogy ez csak egy később lábra kapott mese.

– Mikor élte a cseh sör a reneszánszát?
– Töretlen volt a népszerűsége mindig is, még az 1945 utáni időkben is. Nem véletlen jártak a magyarok akkor is Prágába sörözni. Ahogy Bohumil Hrabal mondta: „Az a kormány, amelyik felemeli a sör árát, megbukik”.

– Milyen hírességeket „mámorított” el a csehek világhírű itala?
– A cseh sör igazi varázsa, hogy nem az úgynevezett „nagyok” lettek a rabjai, hanem bárki, de a bárkibe a mindenkori „mainstraem” is beletartozott. Tycho Brahéra már utaltam, amint Ferenc Ferdinándra is, Hrabal sörszeretete pedig közismert. A Gyöngéd barbárok című munkájában megírta, hogy a Beszélő kutyához címzett kocsma farkaskutyája némi sör fogyasztása után viszonylag érthető emberi hangon küldte el a vendégeket a „bús fenébe” (természetesen nem a kutya fogyasztotta a sört). A XVI–XVII. században II. Rudolf császár és király maga is birtokolt sörgyárat: egy bizonyos Jiři Bírkától vette meg a krušovicei birtokot, beleértve az ottani sörfőzdét is. Innentől kezdve az uralkodó prágai udvarába szállíttatta a helyi sört. 1685-ben aztán az udvar eladta az üzemet, amely egészen 1945-ig a főnemesi Fürstenberg család kezén volt.

– Mit kell tudnunk a cseh sör XX. századi fejlődéséről, útjáról?
– A jövő – így a cseh söré is – a modernitással elegy hagyományokban rejlik. Az ősi eljárással készült, úgynevezett kézműves sörök népszerűsége növekszik, a fogyasztók inkább a minőséget, az egyedi ízvilágot, ugyanakkor az alapvető tradíciókat keresik. Ilyen például a humpoleci Bernard, a náchodi Primátor vagy a benešovi Ferdinand. Mindegyikük terméke volt már az elmúlt években vagy a World Beer Award világbajnoka, vagy A Cseh Köztársaság Söre a maga kategóriájában. Ez aligha véletlen.

– Ön szerint mi a titka a cseh sörnek?
– Az alapok, a tradíciók, a több évszázados hagyomány és tapasztalat, a tisztaság, ezen felül az egyedi arculat, a sokféle íz, az italok mind-mind „egyéniségek”. Nem szabad persze elfeledkezni a világszínvonalú marketingről sem: a jó sörnek is kell a cégér, a cseh sör nemcsak ital, hanem egy külön világ kötődik hozzá.

A sörkészítés történetének alapvető évszáma 1516: az úgynevezett bajor sörtisztasági törvény értelmében sört csak malátából, komlóból, élesztőből és vízből lehet készíteni. Ezt az alapot követik a cseh kézműves sörfőzdék és sörgyárak. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.