időjárás 12°C Diána, Rikarda 2021. September 18.
logo

Ötvenedik születésnapját koncerttel ünnepli Jamie Winchester

Forrás: MTI
2021.09.14. 09:18 2021.09.14. 10:28
Ötvenedik születésnapját koncerttel ünnepli Jamie Winchester

Az ír zenész eddigi pályafutása Magyarországhoz kapcsolódott, a tavaly nyárról elhalasztott esten több formációja lép színpadra csütörtökön a Budapest Parkban.

„Csaknem 25 év magyarországi zenélés után 2012-ben kiköltöztem Írországba. Egy ideig gyakran visszajártam, aztán egyre ritkábban. Nem tudatosan, csakhogy idővel olyan munkám lett kint, ami nem engedte meg az állandó ingázást, és számomra fontos a stabilitás” - mondta Jamie Winchester az MTI-nek.

A szólóban, duóban (Jamie–Robi), különböző stílusú együttesekben (Baba Yaga, Boom Boom, Magyar Atom), valamint szólóban egyaránt sikereket elért gitáros-énekes életében az elmúlt csaknem tíz évben a zene egyre hátrébb sorolódott; Írországban nem foglalkozik vele, kivéve, ha magyarországi megbízásnak tesz eleget távmunkában.

„Nem okozott törést, hogy kint megváltozott az életem, inkább egyfajta megnyugvást éreztem. Írországban korábban sem ismert senki, a népszerűséget Magyarországon inkább nyomásnak éltem meg, egy idő után elegem lett a zenész életmódból, az éjszakázásból meg a sok utazásból” – fejtette ki a gitáros.

Jamie Winchester néhány éve egy informatikai világcégnél dolgozik, technikai segítséget nyújt a felhasználók számára.

Így lepte meg Arnold Schwarzenegger a magyar világrekorder Sinka Dottit

Lenyűgözte teljesítményével Arnold Schwarzeneggert a 10 éves magyar kislány, aki fogával elhúzta példaképe 2700 kilós kocsiját. A Terminátor akkor üzenetben gratulált Sinka Dottinak. Most személyesen, sok puszi közepette is elismételte, amikor titokban Budapesten járt – írja online felületén a Bors.

A házi stúdiózást, zenélést, éneklést, keverést ma is szereti; a közelmúltban Keresztes Ildikó két új dalát, valamint Giret Gábor basszusgitáros készülő szólólemezét mixelte. Csütörtöki koncertjén visszatekint a magyarországi évekre: elsősorban azon formációkkal lép színpadra, amelyekben ő volt a frontember.

„Természetesen elhívtam Hrutka Robit, jó lesz vele újra játszani. Sajnos a Boom Boomban már nem lehet ott Szappanos Gyuri, aki idén nyár elején meghalt, de Tátrai Tibusszal, Mohai Tomival és Borlai Gergővel újra együtt zenélünk, meg Pálvölgyi Gézával is a Tátrai Bandből. Velem lesz persze Pásztor Simi gitáros és Giret Gábor basszusgitáros, és elhangzik néhány dallamos, gitáralapú pop-rock dalom, amelyet az elmúlt években írtam. A zenészek időnként nem a velük megszokott dalokban fognak feltűnni a színpadon, illetve a hangszerelésbe is próbáltunk belevinni néhány csavart. Nem blokkok lesznek, egy zenei ívet próbálok felépíteni” – mondta el Jamie Winchester a kétórásra tervezett műsorról.

Az eMeRTon- és Fonogram-díjas zenész a világzenébe hajló Baba Yagával három, a rockos Boom Boommal kettő, a Jamie–Robi duóval négy, szólóban egy albumot (The Cracks Are Showing – 2009) készített. „Most egy EP-t, egy néhány számos középlemezt tervezek, mivel elég lassan, aprólékosan dolgozom” – jegyezte meg.

Borítókép: Jamie Winchester énekes a Woodstock 50 elnevezésű jubileumi rendezvényen a Budapest Parkban 2019. augusztus 15-én (MTI/Szigetváry Zsolt)