időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Legféltettebb ereklyéit árverezi el Robbie Williams

Forrás: Hirado.hu
2022.01.27. 11:29 2022.01.30. 14:13
Legféltettebb ereklyéit árverezi el Robbie Williams

A Sky News hírportálja arról számolt be, hogy a zenész árverésre bocsátja tavasszal Banksy három alkotását, köztük a Girl With Balloon (Lány lufival) című képet – írja a Híradó.hu.

A Sotheby’s március 2-án a brit fővárosban rendezi meg az árverést, amelyen a híres munkákra lehet licitálni.

Az énekes a várakozások szerint több millió fontot kap majd a graffitiművész alkotásaiért.

Williams a Girl With Balloon mellett a Kissing Coppers (Csókolózó zsaruk) és a Vandalised Oils (Choppers) (Vandalizált olajfestmények (Helikopterek)) című képeket adja el, amelyek szerinte a művész legjobb munkái közé tartoznak – olvasható a hírportálon.

Felidézte, hogy milyen élményt jelentett számára, amikor először megpillantotta Banksynak ezeket a képeit. Mint mondta:

Banksy munkáinak gyűjtésével egy szélesebb kulturális mozgalom részesévé válik az ember.

  • A lufis lány képe (becsületes nevén Love is in the Bin) először a londoni Waterloo-híd alatt jelent meg 2002-ben. Az alkotás egy változata 2018-ban azért került a figyelem középpontjába, mert a Sotheby’s aukcióján félig ledarálta egy iratmegsemmisítő. Williams változata fémalapra készült, és kikiáltási ára kétmillió font (858 millió forint) lesz.
  • A Kissing Coppers című kép először 2004-ben tűnt fel a brightoni Prince Albert Pub külső falán. Az eredeti falfestményt eltávolították, miután több alkalommal is megrongálták. Az énekes egy 2005-ös, vászonra festett változatát vásárolta meg, amely 2,5–3,5 millió fontért (1–1,5 milliárd forintért) kelhet el a Sotheby’s becslése szerint.
  • A Vandalised Oils (Choppers) egy békés vidéki tájat felzavaró katonai helikoptereket ábrázol, és egy sorozat része, amelyben Banksy klasszikus olajképekre fest graffitit. Az alkotás szintén 2,5–3,5 millió fontért kelhet el.
A Sotheby’s munkatársai Banksy Love is in the Bin című alkotását fogják a cég londoni kiállítótermében. Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Ezek a művek egyesítik Nagy-Britannia két legnagyobb sztárja, Robbie Williams és Banksy kulturális örökségét

– mondta Hugo Cobb, a Sotheby’s vezetője. Mint hozzáfűzte: a festmények “„fanyarok, ikonikusak, tiszteletlenek és egyediek”, akárcsak alkotójuk és tulajdonosuk.

Az alkotásokat a Sotheby’s New Yorkban állítja ki, majd a márciusi árverés előtt világ körüli turnéra indulnak Hongkongtól Londonig.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Robbie Williams a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitóünnepségén a moszkvai Luzsnyiki stadionban 2018. június 14-én (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.