Legféltettebb ereklyéit árverezi el Robbie Williams

A Sky News hírportálja arról számolt be, hogy a zenész árverésre bocsátja tavasszal Banksy három alkotását, köztük a Girl With Balloon (Lány lufival) című képet – írja a Híradó.hu.

Forrás: Hirado.hu2022. 01. 27. 11:29
WILLIAMS, Robbie
Moszkva, 2018. június 14. Robbie Williams angol popénekes fellép a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitóünnepségén a moszkvai Luzsnyiki stadionban 2018. június 14-én. A nyitómérkõzést Oroszország és Szaúd-Arábia játssza. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh) Fotó: Abedin Taherkenareh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sotheby’s március 2-án a brit fővárosban rendezi meg az árverést, amelyen a híres munkákra lehet licitálni.

Az énekes a várakozások szerint több millió fontot kap majd a graffitiművész alkotásaiért.

Williams a Girl With Balloon mellett a Kissing Coppers (Csókolózó zsaruk) és a Vandalised Oils (Choppers) (Vandalizált olajfestmények (Helikopterek)) című képeket adja el, amelyek szerinte a művész legjobb munkái közé tartoznak – olvasható a hírportálon.

Felidézte, hogy milyen élményt jelentett számára, amikor először megpillantotta Banksynak ezeket a képeit. Mint mondta:

Banksy munkáinak gyűjtésével egy szélesebb kulturális mozgalom részesévé válik az ember.

  • A lufis lány képe (becsületes nevén Love is in the Bin) először a londoni Waterloo-híd alatt jelent meg 2002-ben. Az alkotás egy változata 2018-ban azért került a figyelem középpontjába, mert a Sotheby’s aukcióján félig ledarálta egy iratmegsemmisítő. Williams változata fémalapra készült, és kikiáltási ára kétmillió font (858 millió forint) lesz.
  • A Kissing Coppers című kép először 2004-ben tűnt fel a brightoni Prince Albert Pub külső falán. Az eredeti falfestményt eltávolították, miután több alkalommal is megrongálták. Az énekes egy 2005-ös, vászonra festett változatát vásárolta meg, amely 2,5–3,5 millió fontért (1–1,5 milliárd forintért) kelhet el a Sotheby’s becslése szerint.
  • A Vandalised Oils (Choppers) egy békés vidéki tájat felzavaró katonai helikoptereket ábrázol, és egy sorozat része, amelyben Banksy klasszikus olajképekre fest graffitit. Az alkotás szintén 2,5–3,5 millió fontért kelhet el.
A Sotheby’s munkatársai Banksy Love is in the Bin című alkotását fogják a cég londoni kiállítótermében. Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Ezek a művek egyesítik Nagy-Britannia két legnagyobb sztárja, Robbie Williams és Banksy kulturális örökségét

– mondta Hugo Cobb, a Sotheby’s vezetője. Mint hozzáfűzte: a festmények “„fanyarok, ikonikusak, tiszteletlenek és egyediek”, akárcsak alkotójuk és tulajdonosuk.

Az alkotásokat a Sotheby’s New Yorkban állítja ki, majd a márciusi árverés előtt világ körüli turnéra indulnak Hongkongtól Londonig.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Robbie Williams a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitóünnepségén a moszkvai Luzsnyiki stadionban 2018. június 14-én (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.