Leleplezték az Omega ötvenéves titkát: ki az a Gyöngyhajú lány?

Vajon ki lehet ez a lány, és miért gyöngy a haja?

Forrás: Ripost.hu2022. 01. 12. 10:29
KÓBOR János
Budapest, 2019. november 8. Kóbor János énekes az Omega együttes koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2019. november 8-án. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egy hónapja, hogy itt hagyott bennünket Kóbor János, a legenda, az Omega frontem­bere. Azé az Omegáé, amely talán a világ legismertebb magyar dalát tudhatja magáénak, a Gyöngyhajú lányt. Lehetne kérdezni, hogy vajon mire gondolhatott a költő, azonban a szomorú tény az, hogy szinte már nincs is kitől – írja a Ripost.hu.

A Bors azért utána járt, hogy vajon ki lehet ez a lány, és miért gyöngy a haja?

Az úgy volt, hogy a zenekar egy angliai turnéra sie­tett, de előtte a zenészek próbán még összeültek muzsikálni. Improvizálás közben született meg a dal zenei alapja, és ezzel a refrén dallama is, azonban itt még egy „egyszer majd visszajövünk” volt a munkacíme a dalnak. Ekkor pattant be Pressernek a jól hangzó és szótagszámban is stimmelő „jött egy gyöngyhajú lány” bemondás

– mesélte Trunkos András, az Omega menedzsere.

A refrénötlet aztán annyira megtetszett a tagoknak, hogy azon nyomban hívták Adamis Anna dalszövegírót, akit felkértek a szöveg további részeinek megírására. A zenekar turné után hazatért, és a már kész albumhoz, még gyorsan hozzátették a Gyöngyhajú lányt is, mert érezték, hogy ez sláger lehet. Nincs kétség, hogy az lett, mint ahogyan afelől sincs, hogy azóta is több ezer nő hiszi magáról, hogy talán ő az a lány, akiről a dalt megénekelték. Az Omega-tagok töretlen hírnevét és népszerűségét figyelembe véve tényleg elképzelhető, hogy a női rajongók valóban elképzelték önmagukat ebben a szerepben.

Nők százezrei hihetik a mai napig magukat gyöngyhajú lánynak, és ezzel semmi probléma, ez, ha úgy tetszik, egy reklámfogás

– folytatta Trunkos András.

Egyet tudunk, hogy nem valós személy a gyöngyhajú lány. Csupán a képzelet szüleménye, amely jól hangzott a dal vezető sorához, és ami a buzgó szívű, túlfűtött rajongók képzeletében csak fokozta a szenvedélyes rajongást az Omega tagjai iránt.

Mecky neve

Kóbor Jánost zenekari társai Meckynek hívták, mint ahogyan a zenekari tagok között elterjedt szokás volt, hogy egymásnak beceneveket adtak.

Már akkor sem tudtuk, hogy hogyan ragadt rá Jánosra a Mecky név, de büszkén viselte

– mesélte Trunkos András, és hozzátette, hogy a zenész haláláig rajta maradt ez a humoros hangzású név.

Borítókép: Kóbor János énekes az Omega együttes koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2019. november 8-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.