időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Leleplezték az Omega ötvenéves titkát: ki az a Gyöngyhajú lány?

Forrás: Ripost.hu
2022.01.12. 10:29 2022.01.12. 19:00
Leleplezték az Omega ötvenéves titkát: ki az a Gyöngyhajú lány?

Több mint egy hónapja, hogy itt hagyott bennünket Kóbor János, a legenda, az Omega frontem­bere. Azé az Omegáé, amely talán a világ legismertebb magyar dalát tudhatja magáénak, a Gyöngyhajú lányt. Lehetne kérdezni, hogy vajon mire gondolhatott a költő, azonban a szomorú tény az, hogy szinte már nincs is kitől – írja a Ripost.hu.

A Bors azért utána járt, hogy vajon ki lehet ez a lány, és miért gyöngy a haja?

Az úgy volt, hogy a zenekar egy angliai turnéra sie­tett, de előtte a zenészek próbán még összeültek muzsikálni. Improvizálás közben született meg a dal zenei alapja, és ezzel a refrén dallama is, azonban itt még egy „egyszer majd visszajövünk” volt a munkacíme a dalnak. Ekkor pattant be Pressernek a jól hangzó és szótagszámban is stimmelő „jött egy gyöngyhajú lány” bemondás

– mesélte Trunkos András, az Omega menedzsere.

A refrénötlet aztán annyira megtetszett a tagoknak, hogy azon nyomban hívták Adamis Anna dalszövegírót, akit felkértek a szöveg további részeinek megírására. A zenekar turné után hazatért, és a már kész albumhoz, még gyorsan hozzátették a Gyöngyhajú lányt is, mert érezték, hogy ez sláger lehet. Nincs kétség, hogy az lett, mint ahogyan afelől sincs, hogy azóta is több ezer nő hiszi magáról, hogy talán ő az a lány, akiről a dalt megénekelték. Az Omega-tagok töretlen hírnevét és népszerűségét figyelembe véve tényleg elképzelhető, hogy a női rajongók valóban elképzelték önmagukat ebben a szerepben.

Nők százezrei hihetik a mai napig magukat gyöngyhajú lánynak, és ezzel semmi probléma, ez, ha úgy tetszik, egy reklámfogás

– folytatta Trunkos András.

Egyet tudunk, hogy nem valós személy a gyöngyhajú lány. Csupán a képzelet szüleménye, amely jól hangzott a dal vezető sorához, és ami a buzgó szívű, túlfűtött rajongók képzeletében csak fokozta a szenvedélyes rajongást az Omega tagjai iránt.

Mecky neve

Kóbor Jánost zenekari társai Meckynek hívták, mint ahogyan a zenekari tagok között elterjedt szokás volt, hogy egymásnak beceneveket adtak.

Már akkor sem tudtuk, hogy hogyan ragadt rá Jánosra a Mecky név, de büszkén viselte

– mesélte Trunkos András, és hozzátette, hogy a zenész haláláig rajta maradt ez a humoros hangzású név.

Borítókép: Kóbor János énekes az Omega együttes koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2019. november 8-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.