Így őriznék meg Kóbor János és az Omega emlékét

A december 6-án elhunyt Kóbor János halálának híre sorscsapásként érte a magyar könnyűzenei életet. A zenésztársak szobrokkal szeretnének végső búcsút venni Meckytől, amik már el is készültek.

Forrás: Ripost.hu2022. 01. 11. 11:37
Mihály Tamás; D. Tóth Kriszta; Kóbor János; Molnár György; Debreczeni Ferenc; Benkõ László
Budapest, 2012. szeptember 12. Debreczeni Ferenc (b), Benkõ László (b2), Kóbor János (b3), Mihály Tamás (j3) és Molnár György (j2), az Omega rockegyüttes tagjai a DTK - D. Tóth Kriszta Show TV-felvételén D. Tóth Kriszta társaságában (j, háttal), az MTVA 1-es stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt Fotó: Zih Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szörnyű éveket tudhat maga mögött a legendás Omega együttes. A tragédiák sora Benkő László halálával kezdődött, majd Mihály Tamás és Kóbor János elvesztésével pecsételődött meg az Omega sorsa. December elején egy korszak zárult le, amikor a legendás énekes végleg eltávozott közülünk. A zenekart több művész is felkereste azzal a felajánlással, hogy pár kivételes alkotásban őrizzék tovább az Omega emlékét. Ezen művészek egyike Túri Török Tibor, aki a banda minden tagjáról féldomborművet készített. A Bors már bemutatott párat a műalkotásokból, de azóta elkészült a zenekar többi tagjának domborműve is, sőt kiderült, hogy Budapesten egy Omega-múzeumot is szeretnének létrehozni – olvasható a Ripost.hu cikkében.

Erről már Németh Nyiba Sándor költő, olimpikon beszélt, akik az Omega menedzsmentjével együtt tervezik a féldomborművek kiállításának eseményét.

Fontos tudni, hogy nem csak szobrok készülnek. Festményeket is csinálnak az omegásokról. Trunkos Andrással közös munkába vágtunk, vele beszéltük meg, hogy mi legyen a féldomborművek és a festmények sorsa. Szóba került, hogy Budapesten, egy Ome­ga-múzeumba helyezzük el őket, de egy múzeum létrehozása sajnos nem tíz perc. Abban viszont biztosak vagyunk, hogy a Krúdy Gyula Irodalmi Kör részvételével avatják majd fel az összes Kóborékról készült művet

– nyilatkozta a költő, aki múzeum híján már előállt egy másik megoldással is.

Mivel még kérdéses, mikor, és egyáltalán hol készül el az Omega-múzeum, ezért szeretnénk ezeket a festményeket, szobrászműveket a Magyar Rocklegendák Vándorkiállításának berkein belül elsőként bemutatni.

A múzeumról Trunkos Andrást, a zenekar me­nedzserét is megkérdezte a Bors.

Valóban tervben van, de nyilvánvalóan az ingatlanvásárlás az egy vagyonba kerül. Az ötlet még kezdetleges, de mindenképp szeretnénk, hogy méltó helyen foglaljanak helyet ezek a domborművek

– nyilatkozta a zenész.

 

Benkő Laci fia is tiszteleg

Az Omega billentyűséről készült féldomborművet Benkő Balázs más helyen képzeli el.

Egy ilyen ajándékot az ember nem utasíthat vissza, ezért arra gondoltunk, hogy Tibor alkotása a zamárdi házunk kerítésén kapna helyet. Úgy tervezzük, hogy a rajongók által ültetett fa és a ház előtt álló két zongora társaságában kerül majd felavatásra egy édesapám születésnapjához közeli időpontban

– mesélte korábban a Borsnak Benkő László fia.

Borítókép: Az Omega rockegyüttes tagjai (Fotó: MTVA/Zih Zsolt)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.