Százéves lenne a Marvel-filmek atyja

Ő találta ki a legtöbb szuperhőst, akit ismersz: Pókember, Thor, X-Men, Hulk, Doktor Strange, a Fantasztikus Négyes és Vasember is neki köszönhető. Miatta alliterálnak olyan gyakran a képregényhősök nevei, és ő szerepelt szinte az összes Marvel-filmben aprócska felbukkanások révén. Százéves lenne a képregénypápa Stan Lee, az alábbi érdekességeket pedig talán te sem tudtad róla.

Magyar Nemzet
Forrás: Life.hu2022. 12. 30. 9:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyökerei Kelet-Európához kötik

Egy Romániából kivándorolt zsidó család gyermekeként született meg 1922. december 28-án New Yorkban. A szülővárosa a munkásságában is fontos szerepet kapott: az általa kitalált legtöbb képregényhős New Yorkban tevékenykedett.

A regényírói ambíciói miatt változtatott nevet

Az eredeti neve Stanley Martin Lieber. Fiatalon azt gondolta, hogy majd ő fogja megírni később a Nagy Amerikai Regényt, és nem akarta „elpazarolni” a nevét a butuska képregényekre, amiken ekkor dolgozni kezdett. Ezért a keresztnevéből alkotott magának képregényalkotói művésznevet, és lett Stanley-ből Stan Lee.

A hadseregben is a szakmájában dolgozhatott

A második világháború alatt szolgált az amerikai hadseregben, ahol arra használták, amihez a legjobban értett. Így nem a frontvonalak lövészárkaiban tevékenykedett, hanem szövegeket írt kiképzőfilmekhez, harceszközök használati utasításaihoz, hazafias szlogenekhez és toborzó rajzfilmekhez.

Ő találta ki a legtöbb ismert szuperhőst

Pókember, Thor, X-Men, Hulk, Doktor Strange, a Fantasztikus Négyes, Vasember, Fekete Párduc, Daredevil, Hangya, Fekete Özvegy: a ma népszerű Marvel-szuperhősök szinte mindegyikét Stan Lee fantáziájának köszönhetjük. (Nem feledve azt sem, hogy a képregények a legtöbb esetben két szerző: egy író és egy rajzoló közös teremtményei, így Stan Lee társalkotóként volt jelen az említett figurák születésénél.)

Rossz memóriája miatt adott ilyen neveket a hősöknek

A hatvanas években forradalmasította a képregényeket: a korábban bugyutább, meseszerű hősök neki köszönhetően lettek emberibb, sebezhetőbb, többrétegű karakterek. Ő kezdte el azt a gyakorlatot is, hogy a szuperhősök polgári neve alliterál (Peter Parker, Sue Storm, Bruce Banner...), mert rossz memóriájú emberként így könnyebben meg tudta jegyezni őket. Ő alkotta meg a „Nagy erővel nagy felelősség jár” tételmondatot is, ami először egy Pókember-képregényben hangzott el, és azóta a szuperhősökkel kapcsolatos szállóigévé lett.

Nem játszhatta el a vágyott képregényhősét

Fiatalkorában színészi ambíciókat is dédelgetett, idősen pedig rendszeresen felbukkant kameószerepekben a hőseit felvonultató képregényfilmekben. De a legszívesebben J. Jonah Jameson figuráját játszotta volna el a mozivásznon, aki a Pókember hirtelen haragú főnöke-főszerkesztője – viszont mire elkészültek az első igazi Pókember-mozifilmek, Lee már túl öregnek számított a szerephez.

Eredeti nevén Stanley Martin Lieber találta ki a legtöbb ismert szuperhőst. Forrás: Facebook/Stan Lee

Az ő filmjei termelték a legtöbb bevételt a történelem során

Olyan szerződést kötött vele a Marvel, aminek értelmében minden olyan filmben kapott egy aprócska szerepet, ami valamelyik általa alkotott szuperhősre épült. Így az ezredforduló után, a képregény- és szuperhősfilmek nagy felfutásával rengeteg moziban bukkant fel egy-egy jelenetben mint hot dog árus, járókelő, biztonsági őr, esküvői vendég stb. Mivel pedig ezek a filmek szinte mind szupersikeresnek bizonyultak, így ő lett az a „színész”, akinek a szereplésével készült filmek összességében a legtöbb pénzt hozták a történelem során.

Hét évtizeden át élt boldog házasságban

A második világháború befejeződése és a leszerelése után ismerkedett meg a későbbi feleségével, az angol Joan Clayton Boocockkal. 1947-ben házasodtak össze, és ezután hét évtizeden át, a halálukig éltek együtt boldog házasságban.

Tragikus módon vesztette el az egyik gyerekét

Két lánya született. Jan Lee tragikus módon, alig néhány nappal a születése után elhunyt. J. C. Lee szintén a szórakoztatóiparban helyezkedett el, színésznő és modell lett belőle.

Még halála után is szerepelt a mozivásznakon

A felesége 2017 nyarán hunyt el, Stan Lee pedig bő egy évvel később, 2018 őszén követte. 95 éves korában hunyt el keringési rendellenesség következtében. A mozivásznakon azonban tovább élt, hiszen már korábban rögzítették vele azokat a jeleneteket, amikben megjelent további szuperhősfilmekben is. Az utolsó ilyen alkalmat a Bosszúállók: Végjáték jelentette 2019-ben.

Az eredeti, teljes írás 100 éves lenne a Marvel-filmek atyja – 10 érdekesség a képregénypápa Stan Lee-ről címen a Life.hu oldalon olvasható. 

Borítókép: Stan Lee, a legtöbb ismert szuperhős megalkotója (Forrás: Facebook/Stan Lee)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.