időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Tüdőátültetésre várt halála előtt Csollány Szilveszter

Forrás: Világgazdaság
2022.01.26. 15:06 2022.01.26. 20:04
Tüdőátültetésre várt halála előtt Csollány Szilveszter

Az olimpiai bajnok sportolónak annyira roncsolódott a tüdeje a koronavírus miatt, hogy operálni kellett volna – írja a Világgazdaság.

Tüdőtranszplantációval próbálták volna megmenteni Csollány Szilveszter életét, az olimpiai bajnok légzőszerve olyan mértékben roncsolódott, hogy átültetésre lett volna szüksége, ám a sportoló folyamatosan romló szervezete sajnos már nem volt olyan állapotban, hogy elbírjon egy ilyen műtétet, és teste végül feladta a koronavírussal vívott harcot. 

A Blikk információi szerint a transzplantációt csak azoknál lehet elvégezni, akiknek – a tüdejüket kivéve – a többi létfontosságú szervük kielégítő állapotban van, így a Tüdőtranszplantációs Várólista Bizottság alkalmasnak ítéli állapotukat a beavatkozásra. 

A lap értesülései szerint jelenleg 17 magyar beteg vár ilyen beavatkozásra, Európában pedig hatszázan, köztük többen koronavírus miatt. 

Csollány Szilveszter esetében is a tüdő roncsolódása miatt vetődött fel a transzplantáció, de végül az ő állapota már nem engedte meg ezt a beavatkozást.

Az olimpiai bajnok tornász december elején került kórházba, miután elkapta a koronavírust, és tüdőgyulladása lett.

Bár a fertőzés előtt kapott oltást, de a védettsége nem alakulhatott még ki. Csaknem két hónapig küzdött a betegséggel, de sajnos nem tudta legyőzni. Halálhíre megrendítette az országot. 

Tüdőátültetést egyébként Magyarországon évente kicsivel több mint egy tucat alkalommal végeznek, és erre kell a legrövidebb ideig várni, a várakozási idő 0,41 év. 

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Csollány Szilveszter a 2000-es olimpián (Fotó: MTI/Földi Imre) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.