Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Tüdőátültetésre várt halála előtt Csollány Szilveszter

Az olimpiai bajnok sportolónak annyira roncsolódott a tüdeje a koronavírus miatt, hogy operálni kellett volna – írja a Világgazdaság.

Forrás: Világgazdaság2022. 01. 26. 15:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüdőtranszplantációval próbálták volna megmenteni életét, az olimpiai bajnok légzőszerve olyan mértékben roncsolódott, hogy átültetésre lett volna szüksége, ám a sportoló folyamatosan romló szervezete sajnos már nem volt olyan állapotban, hogy elbírjon egy ilyen műtétet, és teste végül feladta a koronavírussal vívott harcot. 

A Blikk információi szerint a transzplantációt csak azoknál lehet elvégezni, akiknek – a tüdejüket kivéve – a többi létfontosságú szervük kielégítő állapotban van, így a Tüdőtranszplantációs Várólista Bizottság alkalmasnak ítéli állapotukat a beavatkozásra. 

A lap értesülései szerint jelenleg 17 magyar beteg vár ilyen beavatkozásra, Európában pedig hatszázan, köztük többen koronavírus miatt. 

Csollány Szilveszter esetében is a tüdő roncsolódása miatt vetődött fel a transzplantáció, de végül az ő állapota már nem engedte meg ezt a beavatkozást.

Az olimpiai bajnok tornász december elején került kórházba, miután elkapta a koronavírust, és tüdőgyulladása lett.

Bár a fertőzés előtt kapott oltást, de a védettsége nem alakulhatott még ki. Csaknem két hónapig küzdött a betegséggel, de sajnos nem tudta legyőzni. Halálhíre megrendítette az országot. 

Tüdőátültetést egyébként Magyarországon évente kicsivel több mint egy tucat alkalommal végeznek, és erre kell a legrövidebb ideig várni, a várakozási idő 0,41 év. 

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Csollány Szilveszter a 2000-es olimpián (Fotó: MTI/Földi Imre) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.