időjárás 13°C Amália 2022. október 7.
logo

Első ízben csodálhatjuk meg Fábri Zoltán festményét

Forrás: MTI
2022.09.03. 16:03 2022.09.03. 16:14
Első ízben csodálhatjuk meg Fábri Zoltán festményét

Soha be nem mutatott klasszikus kortárs magyar remekművek láthatók a gyulai Kohán Képtárban Szilágyi András filozófus, művészeti író, költő magángyűjteményéből – közölte a kiállítóhelyet működtető Erkel Ferenc Múzeum Nkft. az MTI-vel.

A három részre tagolt válogatásban az érdeklődők a szentendrei művészek jeles képviselői közül Aknay János, Balogh László, Bartl József, Bálint Endre, Bereznai Péter, Deim Pál, Gadányi János, Gubis Mihály, Kántor Andor, Wahorn András és Vaszkó Erzsébet festőművészek műveit tekintheti meg.

A neoavantgárd alkotói közül – a teljesség igény nélkül – láthatók Hencze Tamás, Fajó János, Csík István, Óvári László és Eyas Kovács József alkotásai.

Az absztrakt expresszionizmus irányzatát Kéri László, Lossonczy Tamás, Sváby Lajos, Schéner Mihály, Szabados Árpád, Szentgyörgyi József, Szabó Zoltán, Nagy Gábor festőművész; az úgynevezett szimbolizmus szemléletét Drégely László, El Kazovszkij, Szentgyörgy Kornél és Vály Dezső munkái képviselik.

 

A kiállítás különlegessége, hogy megtekinthető Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, festőművész Barátnők című, élete alkonyán festett alkotása is.

 

A tárlaton az egyes képzőművészeti alkotások párbeszédbe lépnek Szilágyi András költészetével. A képek megtekintése és a versek olvasása a két művészeti műfaj átjárhatóságát, kölcsönhatását, az értelmezések végtelen gazdagságát (is) lehetővé teszi a látogatónak.

A kiállítás október 23-ig tekinthető meg.

Borítókép: Fábri Zoltán 1965-ben (Fotó: Fortepan/Kotnyek Antal)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.