Mutatjuk kik szerepelnek II. Erzsébet utolsó kitüntetési listáján

A királynő által adományozott utolsó lovagi címek kitüntetettjeinek listáját pénteken hozták nyilvánosságra.

Forrás: Origo2022. 09. 28. 12:51
II. ERZSÉBET
II. Erzsébet halála - Megemlékezés a budapesti brit nagykövetségen Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John Williams, a Star Wars zeneszerzője és Bob Iger, a Walt Disney vállalat volt elnöke is szerepel II. Erzsébet utolsó kitüntetési listáján – olvasható az Origó cikkében.

A 91 éves Williams filmzenei életművéért, Iger pedig a brit–amerikai kapcsolatokhoz való hozzájárulásáért kapott tiszteletbeli lovagi címet. A szeptember 8-án meghalt királynő által adományozott utolsó lovagi címek kitüntetettjeinek listáját pénteken hozták nyilvánosságra.

Williams a világ egyik legjelentősebb filmzeneszerzője, hosszú pályafutása alatt számos díjat kapott, köztük öt Oscar-díjat is.

Olyan produkciók zenéit komponálta, mint A cápa, az E.T. – A földönkívüli, a Harry-Potter-filmek, a Ryan közlegény megmentése, a Jurassic Park, a Schindler listája és az Indiana Jones-filmsorozat.

Legutóbbi munkái közé tartozik Steven Spielberg The Fabelmans című filmjének zenéje.

A rendező pályafutásának kezdeteit felidéző alkotás a közelmúltban elnyerte a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) fődíját, a közönségdíjat.

A külföldi állampolgároknak adományozandó tiszteletbeli kitüntetésekre a brit külügyminiszter tesz javaslatot. 

Az uralkodó – korábban II. Erzsébet, most már III. Károly – hagyja jóvá a névsort, majd a jelölteknek levelet küldenek, és ha a jelölt elfogadja a kitüntetést, akkor hivatalossá válik.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Szigetváry Zsolt)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.