időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Mutatjuk kik szerepelnek II. Erzsébet utolsó kitüntetési listáján

Forrás: Origo
2022.09.28. 12:51 2022.09.28. 13:00
Mutatjuk kik szerepelnek II. Erzsébet utolsó kitüntetési listáján

John Williams, a Star Wars zeneszerzője és Bob Iger, a Walt Disney vállalat volt elnöke is szerepel II. Erzsébet utolsó kitüntetési listáján – olvasható az Origó cikkében.

A 91 éves Williams filmzenei életművéért, Iger pedig a brit–amerikai kapcsolatokhoz való hozzájárulásáért kapott tiszteletbeli lovagi címet. A szeptember 8-án meghalt királynő által adományozott utolsó lovagi címek kitüntetettjeinek listáját pénteken hozták nyilvánosságra.

Williams a világ egyik legjelentősebb filmzeneszerzője, hosszú pályafutása alatt számos díjat kapott, köztük öt Oscar-díjat is.

Olyan produkciók zenéit komponálta, mint A cápa, az E.T. – A földönkívüli, a Harry-Potter-filmek, a Ryan közlegény megmentése, a Jurassic Park, a Schindler listája és az Indiana Jones-filmsorozat.

Legutóbbi munkái közé tartozik Steven Spielberg The Fabelmans című filmjének zenéje.

A rendező pályafutásának kezdeteit felidéző alkotás a közelmúltban elnyerte a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) fődíját, a közönségdíjat.

A külföldi állampolgároknak adományozandó tiszteletbeli kitüntetésekre a brit külügyminiszter tesz javaslatot. 

Az uralkodó – korábban II. Erzsébet, most már III. Károly – hagyja jóvá a névsort, majd a jelölteknek levelet küldenek, és ha a jelölt elfogadja a kitüntetést, akkor hivatalossá válik.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Szigetváry Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.