időjárás 21°C Amália 2022. október 7.
logo

Nagyobb nemzetközi segítséget sürgetett Angelina Jolie az áradások sújtotta Pakisztánnak + videó

2022.09.23. 18:51
Nagyobb nemzetközi segítséget sürgetett Angelina Jolie az áradások sújtotta Pakisztánnak + videó

Nagyobb nemzetközi segítséget sürgetett Angelina Jolie amerikai színésznő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különmegbízottja pakisztáni látogatása után a súlyos áradások sújtotta országnak.

„Ilyet még soha nem láttam” – mondta Jolie a látogatásáról csütörtökön közzétett felvételen. 

A katasztrófának ugyanakkor „ébresztőnek” is kell lennie a világ számára klímaváltozás és következményei elleni küzdelemben – tette hozzá.

A szokatlanul erős monszun okozta súlyos áradások Pakisztánban június óta mintegy 33 millió embert érintettek az ország egyharmadán. A legfrissebb kormányzati adatok szerint csaknem 1600 ember vesztette életét és több mint hétmillióan voltak kénytelenek elmenekülni az otthonaikból.

Az ENSZ 160 millió dolláros (66 milliárd forint) gyorssegéllyel támogatná a természeti katasztrófa sújtotta Pakisztánt, amelynek vezetése szerint az áradások mintegy 30 milliárd dolláros (12 ezer milliárd forintos) kárt okoztak az ország gazdaságának.

A katasztrófa legsúlyosabban a déli Szindh tartomány érintette, ahol Jolie az áradások menekültjeinek egy gyűjtőtáborában is látogatást tett. 

A 47 éves színész-rendező elmondta: a rászorulókkal beszélgetve arra gondolt, hogy „ha nem kapnak segítséget, nem fogják túlélni”.

A világszervezet egy küszöbön álló „másik katasztrófára” is figyelmeztetett: arra, hogy a szennyvíz által terjesztett betegségek és az alultápláltság jóval halálosabbak lehetnek az árvizeknél.  A hollywoodi sztár a 2010-es áradások és a 2005-ös földrengés után is ellátogatott.

 Borítókép: Emberek gyalogolnak az utcán az árvíz sújtotta pakisztáni Szindh tartománybeli Daduban 2022. szeptember 2-án (Fotó: MTI/EPA/Vakar Huszein)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.