Nagyobb nemzetközi segítséget sürgetett Angelina Jolie az áradások sújtotta Pakisztánnak + videó

Nagyobb nemzetközi segítséget sürgetett Angelina Jolie amerikai színésznő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különmegbízottja pakisztáni látogatása után a súlyos áradások sújtotta országnak.

2022. 09. 23. 18:51
null
Dadu, 2022. szeptember 2. Emberek gyalogolnak az utcán az árvíz sújtotta pakisztáni Szindh tartománybeli Daduban 2022. szeptember 2-án. Pakisztánban a június közepe óta tartó árvizekben 1033 ember életét vesztette, a monszunesõk okozta áradások miatt mintegy 33 millió embernek kellett elhagynia lakóhelyét. MTI/EPA/Vakar Huszein Fotó: Vakar Huszein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ilyet még soha nem láttam” – mondta Jolie a látogatásáról csütörtökön közzétett felvételen. 

A katasztrófának ugyanakkor „ébresztőnek” is kell lennie a világ számára klímaváltozás és következményei elleni küzdelemben – tette hozzá.

A szokatlanul erős monszun okozta súlyos áradások Pakisztánban június óta mintegy 33 millió embert érintettek az ország egyharmadán. A legfrissebb kormányzati adatok szerint csaknem 1600 ember vesztette életét és több mint hétmillióan voltak kénytelenek elmenekülni az otthonaikból.

Az ENSZ 160 millió dolláros (66 milliárd forint) gyorssegéllyel támogatná a természeti katasztrófa sújtotta Pakisztánt, amelynek vezetése szerint az áradások mintegy 30 milliárd dolláros (12 ezer milliárd forintos) kárt okoztak az ország gazdaságának.

A katasztrófa legsúlyosabban a déli Szindh tartomány érintette, ahol Jolie az áradások menekültjeinek egy gyűjtőtáborában is látogatást tett. 

A 47 éves színész-rendező elmondta: a rászorulókkal beszélgetve arra gondolt, hogy „ha nem kapnak segítséget, nem fogják túlélni”.

A világszervezet egy küszöbön álló „másik katasztrófára” is figyelmeztetett: arra, hogy a szennyvíz által terjesztett betegségek és az alultápláltság jóval halálosabbak lehetnek az árvizeknél.  A hollywoodi sztár a 2010-es áradások és a 2005-ös földrengés után is ellátogatott.

 Borítókép: Emberek gyalogolnak az utcán az árvíz sújtotta pakisztáni Szindh tartománybeli Daduban 2022. szeptember 2-án (Fotó: MTI/EPA/Vakar Huszein)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.