Nemes Jeles László: Magyar filmet csináltam

Hazaértek a Saul fia készítői, Spielberg szerint a Saul fia nagyban hozzájárul a kollektív emlékezethez.

Son
2016. 03. 02. 15:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berakjuk egy szép kis vitrinbe, és remélem, nem látjuk mindennap. Inkább jobban érzem magam, hogy megnyertük. Ha már ott voltunk. Ha jól csináljuk, nem fog agyonnyomni minket ez a díj, de bölcsesség kell hozzá, és szerencse. Aztán lehet, hogy nem csinálok egyetlen jó filmet sem ezután – mondta Nemes Jeles László, aki szerint furcsa volt az Oscar-gálát megélni, módosult tudatállapotként aposztrofálta. – Furcsa dolog történik ilyenkor az agyban. Nem igazán emlékszem arra, mi történt velem, miután a díjat átvettem.

Röhrig Géza, a film főszereplője nem is tudott bemenni a színházterembe addig, amíg ki nem derült, a Saul fia nyerte meg az idegen nyelvű film kategóriáját. – Rengeteg szeretetet, támogatást kaptam az emberektől.

„A díjátadó előtt úgy éreztem, tizenötmillió ember Sauljaként ülök ott. Puskás Öcsi érezhette így magát, amikor az angoloknak bevarrta a hatodikat”

– idézte vissza a díjátadó előtti pillanatokat a New Yorkban élő Röhrig Géza, aki szerint az Oscar-díj átadója az idiotizmus orvosi esete. A Lenin-mauzóleum előtt álló emberekhez hasonlította például a gála önkénteseit, akiknek az a dolguk, hogy egyből leüljenek a sztárok helyére, ha ők felállnak, nehogy foghíjas legyen a nézőtér.

 

– Ritka és felemelő pillanat volt, amikor a borítékot kinyitották. Az jutott eszembe, hogy megérem-e, amikor Magyarország első, már a rendszerváltás után született miniszterelnökét beiktatják. Vajon ő túl fog tudni lépni az ideológiai frontvonalakon, tud-e majd egy olyan országot felépíteni, ami sokkal gyakorlatiasabb és kedélyesebb, mint amit ma látunk? Nagyon abba kéne hagyni a „mi” és „ők” retorikát. Egymásra vagyunk utalva ezen a 93 ezer négyzetkilométeren, innen nem megy senki sehova – hangsúlyozta Röhrig, aki felhívta a figyelmet a porajmosra is, a roma származásúak holokausztjára, amely meglátása szerint olyan téma, amelyről kevesen tudnak.

– Elért a szívünkhöz, hogy egy emberként szorított az ország a film sikeréért – fogalmazott Sipos Gábor, a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjával kitüntetett Saul fia című film egyik producere. Az Origo újságírójának kérdésére, hogy nem szeretett volna néhány szót mondani az Oscar átvételekor, Nemes Jeles annyit válaszolt:

„Magyar filmet csináltam, úgy érzem, ez eléggé üt.”

Szóba került persze az is, hogy Steven Spielberggel miről is beszélgetett. A Schindler listája rendezője nem is sejtette, hogy filmje után ilyen sokat kell várni egy korszakalkotó holokausztdrámára. Spielberg szerint a Saul fia nagyban hozzájárul a kollektív emlékezethez.

Böszörményi Gábor, a filmet forgalmazó Mozinet vezetője elmondta, a film átlépte a 180 ezres hazai nézőszámot, legutóbb pedig Ausztráliában mutatták be óriási sikerrel a Saul fiát, de hetente kerül forgalmazásba valamely országban. A vezető elárulta, áprilisban jelenik meg a film díszdobozos DVD és Blu-ray változata, amelyen a Saul fia mellett látható lesz Nemes Jeles Türelem című kisfilmje, a hazai bemutatóról készült kisfilm, de extraként elérhető lesz egy kimaradt jelenet, valamint a rendező és az operatőr audiokommentárja és több, a forgatás során készült Go pro kamerás felvétel is.

Vági Zoltán történész, a film történésze szerint nem egy gyerek volt ott Röhrig Géza, vagyis Saul karjában, hanem százezer. Bejelentette, a Magyar Zsidó Múzeum és a Levéltár Saul fiai címmel indít programot azzal a céllal, hogy összegyűjtsék az Auschwitz-Birkenauban elhunyt összes magyar gyermek nevét. A program fővédnöki posztját Nemes Jeles László vállalta magára.

Mint azt már Nemes Jeles László több helyen is nyilatkozta, a következő filmje, az első világháború előtt játszódó Sunset forgatására is együtt marad a Saul fia csapata. A produkcióhoz tavaly nyár óta keresik a szereplőket, de Zabezsinszkij Éva casting director kiemelte, nemcsak amatőröket, hanem profi színészeket is várnak a fővárosban, vidéken és a határon túl is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.