Húsz filmből választhat a magyar Oscar-nevező bizottság

Szeptemberben születik döntés. Jövőre 90. alkalommal adják át az amerikai filmakadémia elismeréseit.

MTI
2017. 08. 07. 9:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai filmakadémia szabályzata szerint az idegen nyelvű film kategóriában minden ország egyet nevezhet a 2016. október 1. és 2017. szeptember 30. között hazai moziforgalmazásban bemutatott alkotások közül. Ebben az időszakban mutatták be többek között Herendi Gábor Kincsem című romantikus kalandfilmjét, Mundruczó Kornél legújabb alkotását, a Jupiter holdját, valamint Török Ferenc 1945 című drámáját és Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Arany Medve-díjas filmjét is.

A magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a filmalap filmszakmai döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes, a filmalap vezérigazgatója, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna filmügyi kormánybiztos – mellett Divinyi Réka forgatókönyvíró, Goda Krisztina rendező és Sándor Pál producer vesz részt idén. A héttagú grémium szeptemberben dönt a magyar Oscar-nevezésről.

A filmvilág vitathatatlanul legnagyobb presztízsű megmérettetésén az országok hivatalos nevezéseiből az amerikai filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet, közülük kerülhet ki végül a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj nyertese. A jelöltek listáját január 23-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-gála március 4-én lesz Los Angelesben – olvasható a közleményben, amely kitér arra is, hogy jövőre 90. alkalommal adják át az amerikai filmakadémia elismeréseit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.