Eldőlhet, melyik filmet indítjuk az Oscarért

Legnagyobb eséllyel az 1945-öt vagy a Testről és lélekrőlt küldjük harcba a legfontosabb tengerentúli filmes mustrán.

Lakner Dávid
2017. 09. 01. 5:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Filmalap filmszakmai döntőbizottsága valószínűleg a napokban dönt az Oscar-nevezésről. Számszakilag bőven van miből választaniuk: 2016. október 1-je és 2017. szeptember 30-a között húsz hazai filmet is bemutattak a mozik. Ha viszont jobban megnézzük az egyebek közt a Kincsemet, a Brazilokat, a Kojotot és a Lengemeséket tartalmazó listát, nem nehéz szűkítenünk. Reálisan kettő plusz egy filmet említhetünk a favoritok között. Ha figyelembe vesszük a fesztiválsikereket, a külföldi fogadtatást, a hazai és a nemzetközi kritikusok véleményét, akkor az 1945 és a Testről és lélekről alkotói reménykedhetnek leginkább.

Nem teljesen elképzelhetetlen továbbá a Cannes-ban bemutatott Jupiter holdja nevezése sem, bár Mundruczó Kornél menekültes filmje megosztotta a nemzetközi és magyar közvéleményt is. Számos kritikus értetlenkedve fogadta a fesztiválról díj nélkül hazatért filmet, amelynek zagyva történetét itthon is sokan bukásként könyvelték el. „A megváltás aligha lehet olyan didaktikus, ahogy azt a rendező elképzeli” – írtuk júniusi kritikánkban.

Az 1945 a Berlinalén debütált, azóta pedig több közönség- és kritikusi díjat is elnyert. Nemrég a 37. San Franciscó-i Zsidó Filmfesztiválon honorálták, emellett közönségdíjat kapott Miamiban, Washingtonban és a Titanic Filmfesztiválon, legutóbb pedig egy ausztriai nemzetközi filmfesztivál, a freistadti Der neue Heimatfilm fődíját hozta el Szántó T. Gábor és Török Ferenc műve. A sztori szerint a második világháború után két zsidó jelenik meg egy fiktív magyar falu határában, mire pánik tör ki közösségben. Mit akarhatnak vajon a visszatérők, hogyan birkózzanak meg bűntudatukkal, mit kell majd visszaszolgáltatniuk nekik? Ezek a kérdések merülnek fel újra és újra. „A történelmi-politikai vonulat mellett az érzelemátadás volt fontos nekünk, hogy hatást váltsunk ki a nézőben” – mondta lapunknak a rendező, Török Ferenc. Szerinte míg Európában a politikum, a provokatív felhang hathat, addig az Egyesült Államokban az emocionális többlet számít. „Az amerikai jelenlét ennél a filmnél szinte fontosabb is, mint az európai” – tette hozzá Török. Az 1945-öt novemberben mutatják be New Yorkban, előtte több helyütt lesznek az Egyesült Államokban elővetítések. Az 1945 túl van már harminchárom amerikai fesztiválon, a rendező szerint Észak-Amerikában nagyon szeretik a filmet.

Az amerikai forgalmazónak, a Menemshának eddig öt Oscar-jelölt filmje volt, köztük a kanadai Prisoner of Paradise és a cseh Divided We Fall. Török elmondása szerint az Egyesült Államokban nem a plázákat, hanem a száz-százhúsz éves filmszínházakat veszik célba.

Hátravan még az ausztrál forgalmazás, de elkelt a német és a francia jog is, s a rendező szerint az Aranyglóbusz is számításba jön még. Azt elismeri Török Ferenc, hogy Enyedi Ildikó filmje mindenképp nagy konkurens, szerinte nagyon szerethető mozi lett. „A miénk politikus film, a Testről és lélekről nem, így valószínűleg az fog dönteni, szeretnénk-e politizálni” – jegyezte meg Török. Hozzátette: a forgalmazók tíz-tizenötezer nézőt vártak, de már harmincötezernél tartanak úgy, hogy még a külföldi forgalmazás is hátravan.

Kritikusabb megszólalások is akadnak persze. György Péter esztéta az Élet és Irodalomban írta meg: a „szerencsésen megoldódó feszültség” a „legyengített változata az amúgy mindig erőszakhoz vezető zavargásoknak.” Báron György mellett többen is úgy vélekedtek viszont, hogy olyasmit vetített a filmbe, amit az nem is akart állítani magáról. „Egy másik filmet kért rajtunk számon, ami nem szerencsés. Mi azt szerettük volna bemutatni, hogy ebben a fiktív faluban majdnem pogrom lett, aztán mégsem. Ez fikciós történet, amelyben megpróbáltuk ezt a drámát oldani, egyetemessé tenni. Egy western fegyverek nélkül, amely arról szól, hogyan él tovább gyilkos és áldozat” – mondta lapunknak Török.

Nemcsak a nézők és a zsűri, de a nemzetközi terjesztők is jól fogadták a Berlinalén a Testről és lélekrőlt – ezt a választ kaptuk a film útját egyengető berlini Films Boutique képviselőjétől, Louis Balsantól. Míg egy tipikus művészfilm arra számíthat, hogy öt-tíz országban kerül be a forgalmazásba, Enyedi Ildikó alkotása elérhető lesz világszerte mindenütt – fejtette ki. Elmondása szerint a filmbe fektetett energia és a nagyon is pozitív kritikák miatt minden lehetőségük megvan, hogy a következő hónapokban a lehető legszélesebb közönséghez eljusson az allegorikus szerelmes film. A legtöbb bemutató ugyanakkor még a mű előtt áll, így tájékoztatásuk szerint a nemzetközi forgalmazásról szóló információk egyelőre nem adnának teljes képet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.