Húsz éve tudjuk, hogy az idegenek köztünk járnak

Két évtizede óriásit szólt a mozikban a Men in Black.

Pintér Bence
2017. 12. 07. 18:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Men in Black, avagy fekete öltönyös férfiak: a huszadik századi amerikai populáris kultúra legrejtélyesebb szereplői – annyira rejtélyesek, hogy jó eséllyel valójában nem is léteznek. Alakjuk egyszerre jelent meg az ufóészlelésekkel a huszadik század közepén. Az általános történet így hangzik: emberünk lát egy ufót, avagy egy azonosítatlan repülő tárgyat vagy földönkívülit; erről akár képet, videót is rögzít. Erre hamarosan megjelenik nála pár sötét öltönyös alak, akik kormányzati ügynököknek állítják be magukat, és lefoglalják a bizonyítékokat, vagy akár még az ufót észlelő embert is elhallgattatják. 

Az elmúlt évtizedekben ilyen és ehhez hasonló történetek mélyen beépültek az ufóhívők egyébként is rendkívül komplex, gyakran önellentmondásos, paranoid összeesküvés-elméletei közé. Amerikai néprajzkutatók szerint a sötét öltönyösökről szóló történeteket talán a legérdemesebb meseként felfogni, amelyek adaptálódtak a modern korra: most már nem Luciferrel találkoznak az emberek, hanem a titkos kormányzati összeesküvések végrehajtóival. És tényleg, a figurák leírása a különböző beszámolókban éppen olyan, mintha egyfajta kötelező népmesei elem lenne: vissza-visszatérnek, átalakulnak – és szépen lassan beépülnek a szélesebben értelmezett kulturális közegbe. 

A kilencvenes években is több kísérlet történt a sötét öltönyös ügynökök történeteinek feldolgozására. Az egyik ilyen kiemelkedő alkotás a napjainkban újabb évadokkal folytatódó X-akták, ahol az ufóhívő Mulder ügynök és szkeptikus társa, Scully időről időre belefutnak a valódi eseményeket eltitkolni kívánó figurákba. Ilyen például az egyik főgonosz, a Cigarettázó Férfi, aki hogy, hogy nem éppenséggel sötét öltönyt szokott hordani. És a sorozatban konkrét sötét öltönyösök is felbukkannak, akik éppen az ő végrehajtói. 

Még az X-aktáknál is korábbra datálódik a Men in Black című képregénysorozat, ami a kilencvenes évek legelején futott és egészen népszerű volt: annyira, hogy 1992-ben fel is vásárolták a filmes jogokat. Az alapvetően elég morózus, fekete humorral dolgozó történetből több forgatókönyv készült, az eredmény pedig egyre humorosabb lett. Eredetileg Steven Spielberg rendezte volna a filmet, illetve Clint Eastwood és Chris O’Donnell kapta volna a főszerepet, de már sosem tudjuk meg, hogy ez a felállás milyen lett volna. A forgatás ugyanis végül 1996-ban, Barry Sonnenfeld irányításával indult meg, Spielberg maradt producer; a sötét öltönyös főszerepekre pedig az idősebb, tapasztaltabb K ügynök szerepében Tommy Lee Jones, a fiatalabb J szerepében Will Smith vállalkozott. 

Az alaphelyzet: az idegenek bizony köztünk élnek. Az univerzum egy nagy hely, sokféle élőlénnyel, akik között van jó- és rosszindulatú is. Az első kapcsolatfelvételre 1961-ben került sor, azóta a Földön egy sor idegen menekült él többé-kevésbé emberi álcában, főleg New York környékén – sokan köztük sikeres, híres emberek. A sötét öltönyös ügynököket tömörítő ügynökség feladata, hogy ezekre az idegenekre ügyeljen; illetve arra, hogy az emberiség egésze ne jöjjön rá, hogy az idegenek köztünk járnak. Ehhez van egy remek eszközük, egy apró kis botocska, a neutralizáló, amely egy fényvillanás kíséretében alkalmas arra, hogy kitörölje az emlékeket. A gond akkor kezdődik, amikor egy rosszindulatú, bogár formájú idegen landol a Földön azzal a céllal, hogy megtaláljon egy miniatürizált galaxist.

A húsz éve, 1997-ben megjelent film azonnal hatalmas siker lett, abban az évben csak két film tudta legyűrni: a Titanic és Az elveszett világ: Jurassic Park. A sikerhez a viszonylag pörgős és látványos történet mellett Will Smith és Tommy Lee Jones alakítása, a forgatókönyv humora és a film zenéjének népszerűsége is hozzájárult: Alicia Keys, a Destiny’s Child és maga Will Smith szolgáltatta a dalokat. A tanulság pedig az, hogy a populáris kultúra bármilyen ijesztő őrültségből képes értékelhető viccet faragni. Vagy pont arról van szó, hogy így akarják magukról elterelni a figyelmet a sötét öltönyös emberek? 

Men in Black – Sötét zsaruk 

Rendező: Barry Sonnenfeld 

Főszereplők: Will Smith, Tommy Lee Jones, Linda Fiorentino, Vincent D’Onofrio

Film+ 

2017. 12. 11. – hétfő 17.00

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.