Kiderült, miért söpörte el a Disney a Star Wars régi kánonját

Részben egy Csubakkáról szóló történet döntötte el, hogy kidobják a kukába a hullámzó minőségű, úgynevezett Bővített Univerzumot.

Földi Bence
2018. 01. 16. 18:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Számomra egyszerűen csak azért kellett megválni a Bővített Univerzumtól, mert abban megölték Csubakkát, akire rázuhant egy hold – mondta a SyFy Fandom Files című podkasztjában Leland Chee.

A Lucasfilm úgynevezett Story Groupjának – ez az a plénum, amely a Csillagok háborúja történetét részletekbe menően ismeri és kitalálja a további szálakat – női tagja a műsorban elárulta, az 1999-ben megjelent Vector Prime című regényben ölték meg Csubakkát (a sztori szerint feláldozta magát Han és Leia fiáért, Anakin Solóért). A karakter amúgy sem beszélt, így nehezebb volt írásban megjeleníteni, ezért döntöttek a kiírása mellett

Chee elmondta, nála sokat nyomott a latban, hogy a hetedik epizódot Csubakka nélkül kellett volna megcsinálni,

miután a Disney 2013-ban megvásárolta George Lucastól a jogokat. – Ha van lehetőséged élőszereplős filmben megjeleníteni Csubakkát, nem fogod ettől megfosztani a rajongókat – jelentette ki a Story Group tagja.

A ma Legendák néven ismert, korábban csak Bővített Univerzumként emlegetett sztorik a galaxis több ezer éves históriáját mesélték el regények, képregények és számítógépes játékok révén.

A szövevényes hálóként összefüggő sztorik hullámzó minőségűek voltak, akadtak köztük igazán gyalázatosak, mint például a Lando Calrissian és a Sharu varázskulcsa, valamint remek alkotások is – erre a legjobb példa a Thrawn-trilógia. Ennek első epizódjáról megemlékeztünk 2016-ban, amikor a kiadásának 25. évfordulója volt. A rendkívül kusza Bővített Univerzum sztorijai között akadt olyan is – egy 2004-es képregény –, amelyben Han Solo és Csubakka kényszerleszállást hajt végre a Földön, indiánok ölik meg a filmekben Harrison Ford által megformált Hant, holttestére pedig rátalál Indiana Jones.

A Bővített Univerzumot 2014 tavaszán törölték el végleg, kimondva, hogy azok történeteiből egyik sem szerepel majd filmvásznon.

Igaz, később voltak olyan karakterek, akiket rekanonizáltak: a legismertebb közülük pont a Thrawn-trilógia főszereplője, Thrawn főadmirális, aki a Lázadók című animációs sorozatban tűnt fel. Már regényt is kapott – most készül a második rész –, ezeket a korábban kihajított trilógia szerzője, Timoth Zahn írja.

Persze nyilván nem csupán amiatt váltak meg a Bővített Univerzumtól négy évvel ezelőtt, mert Csubakka halálát vissza akarták csinálni. A Disney részéről racionális és szükségszerű lépés volt, hiszen hiba lett volna kötni magukat a már meglévő sztorikhoz – mindenki azt leste volna, hogy hol és mennyiben térnek el az eredetitől. A Bővített Univerzum kánonon kívül helyezésével teljesen új történeteket alkothattak meg, ami nagyobb mozgásteret biztosított – azzal pedig, hogy rekanonizáltak bizonyos karaktereket, a rajongók szimpátiájára is számíthatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.