Szürreális Star Wars-plakátok a rendszerváltás előtti Kelet-Európából

Kelet-európai grafikusok vizuális csapásmérése a Csillagok háborúja-univerzumra a szocializmusban.

Kósa András
2018. 01. 31. 17:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amilyen szabadon bántak időnként a vasfüggöny mögött a nyugatról érkezett műalkotások szerzői jogaival, olyan szabadon vették az ezekkel kapcsolatos értelmezési lehetőségeket is – legalábbis ez az első benyomása az embernek, ha megnézi a BBC-n most közölt Csillagok háborúja-moziplakátokat.

A brit közszolgálati csatorna honlapján egyből egy magyar alkotást, Helényi Tibor munkáját láthatjuk, amelynek film- és plakáttörténeti érdekessége, hogy egy olyan hüllőszerű kreálmány is helyet kapott rajta, amelyhez még csak hasonló sem szerepel egyik epizódban sem. Mint a BBC szerzője, Christian Blauvelt megjegyzi, Helényi esetleg tisztában volt vele, hogy George Lucas Csubakka mellé valóban egy hüllőszerű szereplőt képzelt el eredetileg, de végül maradt a sokkal konvencionálisabb Han Solo.

Darth Vader légzőmaszkja inkább egy autó hűtőrácsára hasonlít, a Halálcsillag pedig láthatóan egy kívülről érkezett lövés nyomán semmisül meg. Az összes többi stimmel.

Felvidéki András plakátja Helényi Tiboréhoz képest kvázi realista is lehetne egyes elemeiben, az alkotó legalábbis igyekezett az egyes szereplőket többé-kevésbé pontosan megjeleníteni – na nem szegény Csubakkát, aki a kép jobb oldalán egészen durva módon lebegteti a nyelvét fogakkal teli szájában. R2-D2 egészen élethűre sikeredett, igaz C-3PO már inkább léphetett volna ki Óz meséjéből Bádogemberként. A kép központi alakját adó homoklakó pedig egy marginális mellékszereplő volt csupán a filmben, aki rá várt a plakát alapján, csalódnia kellett.

Hogyan készültek a Helényi-plakátok?

Maga a grafikus mesélte el az Origo kultblogjának, a Kunsztnak adott 2013-as interjúban, hogy nem tudott arról, milyen nagy karriert futottak be a Csillagok háborújához készült plakátjai. Mint mondta, látta a filmet, emellett standfotókat is megnézhetett, használta is őket, mielőtt egy hét alatt megfestette a plakátot. „Érdekes egyébként, hogy a mozik előtt annak idején voltak ezek a nagy panelek, amelyre ráfestettek részleteket a filmből vagy a plakátból. Na most pont ezt a filmben nem szereplő figurát festették fel, amikor a Csillagok háborúját bemutatták. Mindenki azt hitte, hogy látja majd a filmben. Nagyon jót szórakoztam ezen” – fogalmazott Helényi Tibor. Azzal kapcsolatban, hogy Felvidéki András is készített egy plakátot, ezt mesélte: „Annyi történt, hogy mindkettőnket behívták a vetítésre. Ez nagy marhaság volt, mert mi nagyon jóban voltunk egyébként is, nem értettük, miért kellett volna egymással küzdenünk. Végül az lett a vége, hogy úgy döntöttek, hogy mehet mindkét plakát.” A művész 2014-ben hunyt el. (Földi Bence)

Mint a BBC megjegyzi, a Szovjetunióban 1990-ig tilos volt a Csillagok háborúja bemutatása, persze a videomagnók megjelenésével illegális másolatok azért bejutottak az országba. Az 1990-es plakát, Jurij Bokszer és Alekszandr Csantszev közös munkája „galaktikus westernként” definiálja a mozit, a film címe ugyanakkor – Csillagháborúk szó szerint – pontos. Ezt leszámítva semmi nem egyezik az eredeti alkotással, lehet, hogy a két művész nem is látta a filmet, a pisztolyát elsütő cowboyt gyakorlatilag egy a szovjet számítástechnika termékeiből alkotott montázs alkotja.

Jurij Bokszer és Alekszander Csantszev következő plakátját elnézve szinte biztosak lehetünk benne, hogy fogalmuk sem volt, miről szól a film, egyszerűen csak eleresztették a fantáziájukat. A két művész így mintha ráérzett volna valamire: mint a BBC cikke megjegyzi, egy Csillagok háborújára épülő novelláskötetben Saladin Ahmed, a szerző valóban szerepeltet egy Kedpin Shoklop nevű lila lényt, amelyiknek egy darab rózsaszín színű szeme van.

Bokszer és Csantszev sem az ötletekből, sem a technikákból nem fogyott ki: a montázs, majd a szürreális, egyetlen egyenes vonalat sem tartalmazó kukaclényes plakát mellett egy harmadikat is készítettek, ezen az egyenes vonalak, szögletes formák dominálnak. A központi alak nyilván Darth Vader – ezek szerint őt legalább látták –, igaz tigrisfogakkal, nagymacskára fazonírozva jelenik meg. A kép keretét pedig hieroglifikus alakok adják.

A szláv nyelvű filmcímfordítások mindig viccesnek hatnak a magyar fülnek, elég csak az Útvesztőben című David Lynch-mozira gondolni, amelynek Zagubiona autostrada volt a lengyel címe, vagy a Krtek a transistor néven futó Kisvakond-epizódra. Nincs ez másképp A Birodalom visszavággal sem: Imperium kontratakuje. Már a kezdés is erős, de a képi tartalom felnő hozzá: minden bizonnyal Luke Skywalkert látjuk, rasztává fazonírozva. Emellé nagyon más nem is hiányzik, kapunk még kék alapon pár bolygónak tűnő fehér foltot, hogy lássuk: „galatikus westernnel” van dolgunk. Jakub Erol az alkotó.

Kollégájához képest a szintén lengyel Miroslaw Lakomski ugyanilyen című plakátja szinte már realista, a birodalmi lépegető és a középen elhelyezkedő Yoda mester ábrázolása legalábbis aprólékosan ki van dolgozva. Igaz, utóbbi a BBC-összeállítás szerzőjét, Christian Blauveltet Jim Fitzpatrick ikonikus Che Guevara-képére emlékezteti, a plakáton szereplő körök pedig „Piet Mondrian és Saul Bass világát idézik”.

Helényi Tibor az egész trilógiához készített plakátot, A Birodalom visszavághoz festett poszter sokkal jobban kidolgozott mű, mint első alkotása, de azért a művész így is belevitt valami szokatlant: a birodalmi lépegető első „mancsával” szinte kinyúl a képből, mintha egyenesen a plakát szemlélőjét próbálná megragadni. Darth Vader és a mögötte fenyegetően sorakozó rohamosztagosok alakja szinte Alien-szerű, a képet a támadó csillagrombolók teszik teljessé.

A magyar alkotó – Christian Blauvelt láthatóan ismeri Helényi munkáit, mert említi a Ben Hurhoz vagy éppen Kuroszava Akira Árnyéklovas című filmjéhez készített plakátjait is – A jedi visszatérhez készített plakátja is művészi igényességű, a Darth Vader egyik szeme helyén szereplő épülő második Halálcsillag remek ötlet. Csak azt a visszatérő zöld gyíkot a kezében a handzsárral nem lehet értelmezni.

Jurij Bokszer és Alekszander Csantszev is elkészítette a maga plakátját A jedi visszatérhez, Jabba feje és a fölötte lévő Halálcsillag, valamint a Millennium Falcon hiperűr-sebességbe kapcsolásakor látható jellegzetes elmosódó csillagok együttese szép plakátot eredményezett.

A lengyel Witold Dybowski kissé lelőtte a poént a Darth Vader szétrobbanó fekete páncélját ábrázoló plakáttal, igaz a képi megjelenítés ötletes. Mint a BBC szerzője megjegyzi, tüzetesebben nézve Vadert, mindenféle fogaskereket, tekercset, egyéb kütyüt láthatunk, mintha csak egy kamera vagy egy mozigép darabjai alkotnák és pusztítanák el egyben a sötét nagyurat. „Lehet, hogy Dybowski ezzel azt akarta üzenni, hogy a mozit egyszerre lehet jó és rossz ügy érdekében is használni?” – teszi fel a kérdést Christian Blauvelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.